През 2019 г. един технолог на име Майк Ийгли започва

...
През 2019 г. един технолог на име Майк Ийгли започва
Коментари Харесай

Как една най-обикновена реклама в интернет има повече знания за вашия свят, отколкото близките ви

През 2019 година един технолог на име Майк Ийгли стартира да обикаля Вашингтон и да обръща доста внимание на едно особено приложение – Grindr. Въпросното предлага алтернатива за запознанства, в което няма нищо неприятно, само че още тогава има една огромна детайлност. Това приложение употребява GPS координати, с цел да открива евентуалните претенденти за запознанство, само че тези данни имат доста по-висока стойност.

За 10 години, Grindr разполага с милиони консуматори, които оформят и дефинират гей културата. Ийгли не виждам проблем в свободата на човек да избира своята половост и хрумвания, казусът се крие другаде – милионите мобилни приложения, които популяризират особена информация и разрешават на някой да знае вашата локация, още по-лошо, да я продава на други консуматори и заинтересувани фрагменти.

Проблемът е, че тогава мобилните устройства бяха доста лесни за разгадаване и отбраните им са минимални, най-малко това твърди специалистът. Достатъчно е на някой с базови знания да стартира да преглежда местоположения на евентуални цели.

За своите началници в държавното управление, той прави една обикновена проява и демонстрира по какъв начин през една дупка в системата, може да открие съвсем всеки консуматор. Тайната се крие в цифров банер, който се появява сред търсенията на всяка последваща случка.

И в случай че в предишното е имало преследвачи, изключително в дребните часове на нощта, които не желаят да се откажат да вървят след вас, то през днешния ден обстановката е малко по-различна – рекламите, по-конкретно една, която сте забелязали или отворили по простъпка, в този момент е на всички места. Ще я откриете във всяка една обществена мрежа, във всяка една друга платформа, тя е настоятелна. Майк е експерт в откриването на неповторими данни и тъкмо затова е един от значимите специалисти в Съединени американски щати по сигурност, въпреки и тогава никой да не му обръща толкоз внимание.

Grindr се оказва неговото полесражение, което разрешава да построи един виртуален град от консуматори, употребявайки пробивът в системата. Той ще покаже консуматори във всяка една държавна постройка, а по-лошото е, че приказваме и за разследващи организации, които не би трябвало даже да участват на картата.

За Майк е ясно, че в случай че един консуматор прекарва повече време на местоположения наоколо до квартирите на ФБР, Пентагона или други, то най-вероятно този човек работи там. Набелязвайки задачите си, в този момент има съществени благоприятни условия да продължи своята работа и да следи сътрудници и да открива къде тъкмо се намират.

Майк осъзнава, че откакто има достъп и съумява да откри пробивът в тази система, доста други ще се възползват. Самата концепция е, че би трябвало да има постоянни промени във връзка с мобилните устройства и използването им. Наличието им може да заплаши освен един човек, а една цяла организация. Нещо още по-страшно е, че Ийгли даже съумява да си купи такава информация на ниска цена от тъмната мрежа. Изборът на това приложение също не е инцидентен, същото има потребност от тъкмо избрани данни и употребява по-точната локация. През 2016 година Китай съумява да закупи голяма част от дяловете на тази платформа и това би трябвало да бъде още по-стресиращо.

Майк вижда метода, по който един човек може да бъде заплашен, изключително откакто търси любовта на живота си. През въпросната година, откривателят се пробва да покаже какви са заплахите. Едуард Сноудън сподели, че Съединени американски щати не е най-нежната територия, само че пък разкриваше, че американското разузнаване употребява избрани интернет точки, от които да събира информация. Съединени американски щати беше показана като демонът, който дебне в рутера, само че в този момент има друга цел – мобилните устройства. Рекламите са една нова еко система, която се пробва да събере повече данни и да продава най-различни технологии, с които не просто да движи една стопанска система, само че и по-спокойно да управлява света.

Ако притежавате телефон на Apple или Гугъл, то най-вероятно сте дали анонимно своите данни. Имате неповторим номер, който следи придвижването, който се интересува от вашата история и който е подготвен неведнъж да даде данни на някои от най-големите корпорации. И защото всеки има мобилен телефон, а някои разполагат с повече от един, не е доста мъчно да се открият характерните фрагменти.

Всяко едно приложение, което отворите, автоматизирано предлага и една реклама. Няма никакво значение дали желаете или не, това е съглашение сред основателите и някоя рекламна организация. Колкото пъти отворите това приложение, някъде ще има един сървър, който да регистрира тази активност.

Сделката е следната, получавате нужната информация, а някой знае къде се намирате, какъв е вашият IP арес на телефона, каква е версията на операционната система и още доста други. След това идват и GPS координатите, които постоянно ще се оценят още по-сериозно.

С сходни данни, всяка една рекламна организация оформя своята публика и трансферира разнообразни артикули, с които грешникът да се бомбардира.

Геолокацията е един от най-ценните и употребявани детайли, когато става въпрос за една стойност за милиарди долари.

Някои умни глави употребяват данните, с цел да покажат нови заведения за хранене в района, други ревизират по какъв начин работи дадена реклама и бързо я трансформират за по-сериозен резултат. Трети просто желаят да знаят дали посетителят е останал удовлетворен от обслужването на даден обект и още доста други.

Майк Ийгли е работил и за двете страни. Някога е бил един от чиновниците на компания PlaceIQ. Нейният основател – Дънкън МакКол, е желал да откри метод да улавя всички гео данни от потребителите и по този начин да основава по-добра статистика. В началото Дънкън избира фотосите от уеб страницата Flickr, с цел да употребява известните местоположения, а по-късно ще построи един от най-лудите бизнес модели, превръщаш се в чумата на цифровия свят и мобилните данни.

След тази компания, Ийгли е нает от Централно разузнавателно управление на САЩ, с цел да сътвори програмен продукт, с който да проучва и схваща придвижванията на голямата маса от хора, употребяваща мобилни приложения и мобилни телефони. Правителството също желае да схваща суровият материал и по-късно да го употребява за прихващане.

Един от най-големите триумфи на анализатора е, че употребява мобилните устройства, с цел да наблюдава бежанците от Сирия, да гледа тяхното придвижване в действително време и по-късно да следи напредващите сили на Ислямска страна. След това съумява да получи и дейната карта на боевите дейности в Алепо, които в оня миг са били по-ценни и от злато, освен това за двете страни.

Никой не е очаквал да има мобилни телефони на бойното поле, само че събраните данни демонстрират интензивност на тъкмо 168 786 телефона. Данните от мобилните телефони на сирийците ще разреши на всички останали да основат още една по-сериозна система, с която да знаят доста повече, в сравнение с някой подозира.

Ийгли даже не се затруднява да откри тази информация. Достатъчно е да се свърже с мобилния оператор в района и да изясни, е данните са нужни за филантропична организация, която желае да помогне на бедстващите. Опитайте да си визиите човек, който не желае да помогне, освен това във военно време, няма подобен.

Когато данните са налични и Ийгли би трябвало да показва своята заложба да следи голяма маса от хора, всичко останало е елементарно. Пентагона дава сумата от 600 хиляди $ и разрешава по-нататъшни изследвания.

Дигиталният гуру може да открие хората, които се пробват да рекрутират терористи в западни страни. Достатъчно е да види по какъв начин един телефон превключа от мрежите в Сирия до някои страни в Западна Европа, а по-късно се връща назад. Подобни миграции се срещат доста постоянно, само че най-лошата вест за деятелите е, че тяхното мобилно устройство не стопира да работи.

И по този начин, откакто мобилният телефон не е другар, а зложелател, светът се намира под един голям купол на информация, всеки е част от мрежата на Големия брат. Ийгли е още по-сериозен в желанията си. В един миг съумява да закупи информация за международните водачи от други платформи. В един миг закупува данните даже на съветския президент и неговия антураж.

Истината е, че му е задоволително да знае данните на Путин, които, както разбрахме във кино лентата „ Навални “ и покупките на Христо Грозев, може да се открие елементарно против съответна сума. След като телефонът се локализира, всички към него в избран радиус стартират да се повтарят, още веднъж и още веднъж. Следователно няма никакво значение дали устройството ще се смени, постоянно е елементарно да се открият повтарящите консуматори.

Ийгли следи и хора, които вършат забавни скокове от Съединени американски щати до Северна Корея. Достатъчно е да открие консуматори, които работят в характерни американски корпорации, само че скоро по-късно вършат една бърза разходка до Северна Корея. Тъй като данните разрешават и следене, американският талант вижда, че пътешествията до Северна Корея не са типичния туристически маршрут – подобен е прочут на всеки, който е посетил тази страна.

Няма по какъв начин да отречем, че Майк Ийгли може да следи целия свят и е богът в мрежата, може би един от многото, изключително откакто знаем, че няма компания, която към този момент да не познава тази процедура.

А какъв брой тъкмо коства светът в мобилни данни? Сигурно се вълнувате от този въпрос, а той има отговор. Използвайте компанията UberMedia, предложете стотици хиляди долари за месечен абонамент и по-късно ще бъдете изцяло свободни да извършите един от най-страховитите разбори, стига да имате ресурсите и нужната процесорна мощ.

Ийгли осъзнава, че неговата компания – PlanetRisk, може да се употребява за всевъзможни разбори, само че не желае да дава тази информация на държавното управление. Неговата концепция е друга, той желае да им даде суровия материал, а те самите да го употребяват свободно, както намерят за добре.

Когато напуща тази компания, Ийгли вижда, че е разграничена и изкупена от частни контрактори, работещи с министерството на защитата в Съединени американски щати. Неговите знания от тази компания по-късно ще се употребяват от най-елитните анти-терористични организации и най-вероятно тъкмо Майк е оказал помощ за убиването на Осама бин Ладен и други хора като Айман Ал Заркави.

Предупреждението за Grindr през 2019 година идва с още една изненадваща посока. ФБР също употребяват тази технология, с цел да наблюдават нарушители и да следят някои от по-активните случаи. Следва скандал, който кара операторите да спрат своята активност и да работят по различен метод.

Компания с името VISR не стопира да продава такава информация и тя се употребява съвсем на всички места в защитата на Съединени американски щати, в това число граничен надзор, американските служби за миграция и още доста други. Повече от 200 типа лиценз са вкарани в патентното бюро от 2019 година насам.

Идеята на Ийгли не е единствена, Израел и някои други страни работят върху същата концепция и употребяват същата методика, с цел да проучват информация и да схващат кои са доброжелателни и кои не са.

Какво значение има всичко това за елементарния човек? Ще би трябвало да ви разочароваме, живеем в свят, в който всяка информация се продава, а това значи, че може умерено да се сбогувате с персоналния си живот.

Представете си, че сте изневерили на своята обичана, най-вероятно вашите мета данни по отношение на местоположението са непокътнати от някоя компания, която ги употребява извънредно добре. Ако се озовете в комуна или болница за лекуване на взаимозависимост, това също ще е известно на идващия шеф, тъй като и те се интересуват от информацията, която не попълвате в персоналното CV.

Ако сте си взели отпуска, с цел да отидете на изявление за работа, това може да се озове при вашия началник. Всичките данни, които откриете, рано или късно се озовават на вярното място и изискват други забавни детайли. Вие сте по-видими, в сравнение с даже подозирате, единственият по-голям въпрос е: кой различен ще желае да знае какво вършиме с живота си?

Има ли излаз? Не, истината е, че когато сте съгласни с всички условия на всяка една обществена медия, тя ще пази данните за вас още доста години, което няма да е мъчно за идващия анализатор да ревизира какво се случва и къде тъкмо сте изчезнали. Човечеството е осъдено от своите привички, а в случай че сте били част от системата, не е мъчно да се изградят и модели на държание, които да проработят за вашата персона. И по този начин, добре пристигнали в света на „ 1984 “, насладете се, до момента в който играете Candy Crush сагата.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР