През 2018-та се навършват 140 години, откакто управлението на Варна

...
През 2018-та се навършват 140 години, откакто управлението на Варна
Коментари Харесай

Варна - град със 145-годишна кметска история

През 2018-та се навършват 140 години, откогато ръководството на Варна поема първият кмет на града, научи Moreto.net. От 23 октомври 1878 година досега в кметското кресло са сядали 47 мъже и нито една жена.

Първият ръководител на градския съвет на Варна след Освобождението е Петър Попов. На поста остава единствено месец. По това време обезпечаването на най-неoтложните потребности на популацията е първата и съществена грижа на кмета и общината.

На процедура първите избори за постоянни градски препоръки се организират през ноември 1878 година.

Всеки от кметовете на Варна оставя диря и дава своя принос за развиването на града. Някои от фигурите, управлявали морската столица, обаче блестят надалеч по-ярко в ръководството си от други като способстват с огромен обсег за просперитета на града. Moreto.net показва в два следващи материала някои от главните акценти в работата на част от най-ярките персони, управлявали града. Ето и продължението на поредицата.

През май 1908 година се организират следващите общински избори . Кмет става юриста Добри Филов. По негово време се взимат ограничения за хигиенизиране на града и обектите, които работят с храна и питиета. Работи се интензивно по разширение и облагородяване на уличната мрежа. Вдигат се съвременни здания. На търг се отдават осветлението на улиците и площадите, снабдяването с медикаменти на общинската аптека, доставянето на образователни материали, даже печатането на общинския вестник.

В интервала 1909-1912 година ръководството на града поема Иван Церов. По негова самодейност се основава театрално сдружение, което да образува театрална натрупа и да спомага за изграждане на театрална постройка. През последната година на ръководството му става факт и първата копка за театрална постройка. През мандата на Иван Церов се построяват няколко нови учебни заведения, както и квартални хали. От него идва предлагането за създаване на електрическа мрежа в града.

През мандата на Александър Василев от март 1912 година до август 1915 година е пусната в постоянна употреба електрическата централа. Василев осъществя концепцията си за основаване на общински разсадник, с цел да могат да се възстановят варненските лозя.

По времето на Юрдан Пекарев през 1921 година Варна е провъзгласена с разпореждане на тричленна комисия за курортен град.

Инж. Златан Бръчков е определен за кмет на 25 април 1922 година. През мандата му е утвърден проектът за топли морски бани.

След разпускането на Общинския съвет през октомври 1922 година , настава един интервал на ръководство от тричленни комисии.

Дълги години главната грижи на управниците е за изхранването на популацията, уреждането на жилища. Няма огромен финансов запас. Налагат се заеми.

Изключителни са заслугите на Петър Стоянов като кмет за изграждане на Централните морски бани. Основният камък се поставя на 7 май 1925 година, а на 12 юли 1926 година става тържественото им разкриване. През мандата на Петър Стоянов се благоустрояват редица улица като " Цар Борис ", " Владислав " и други. Той обезпечава нужните средства за продължение строителството на театралната постройка.

При ръководството на Никола Попов от 1927 до 1930 година близо 2/3 от градския бюджет отиват за благоустрояване на централната част на Варна и Морската градина. Ускорява се покриването на улици с китон и павета, както и шосирането на някои от тях. През мандата на Попов се прави ремонт на Летния спектакъл и рибните хали.

Янко Мустаков управлява града близо 8 години с къси спирания от 1935 до 1943 година. По негово време се създава новият градоустройствен проект на Варна. Асфалтират се първите улици. Издигат се нови здания и продължава разширението на Морската градина.

Мустаков работи по благоустрояването на покрайнините на града и курорта " Св. Константин " . Отделят се средства за рекламирането на Варна като курортен град в чужбина. Над морския канал се открива клапанен преносим мост с железопътна линия. Полагат се основите на новата термична електрическа централа.

До 1944 година усещане прави богатото дело за публичния живот във Варна на всеки един от кметовете.

Станой Йонев, който ръководи от 1971 до 1979 година , дава отговор зя строителството на Спортна зала, първите подлези на Варна, Аспарухов мост, хотел " Черно море ", преустройството на централния площад, околовръстната автомагистрала. По негово време стартира градежът на Фестивалния комплекс.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР