През 2018 г. Unilever стана собственик и на великотърновската Сладоледена

...
През 2018 г. Unilever стана собственик и на великотърновската Сладоледена
Коментари Харесай

Как се прави сладолед

През 2018 година Unilever стана притежател и на великотърновската " Сладоледена фабрика ", производител на марката Denny Ice Cream. Тази година английският тръст възнамерява да влага 850 хиляди евро. в технология за автоматизация във фабриката във Велико Търново. Репортаж на " Капитал " от индустриалната база демонстрира процеса на правена на сладолед.
Привличането на непознати вложители в България на доктрина постоянно е билo измежду целите на ръководещите. На процедура обаче реализирането на огромни планове от интернационалните компании рядко се случва на територията ни. Все отново прецеденти има. Британският тръст Unilever да вземем за пример поглежда два пъти към сладоледения бизнес в страната ни. През 2011 година притежателят на над 24 марката артикули за хубост и персонална хигиена (Dove, Rexona), домашни грижи (Domestos, Cif), храни и питиета (Hellmann`s, Magnum) купи компанията " Дарко ". Седем години по-късно, производител на марката Denny Ice Cream, като точната цена на договорката не беше обществено оповестена.

" Сладоледена фабрика " е учредена през 1993 година от Цветан Цветанов и братовчед му Румен Данчев във Велико Търново. Производството се прави в лична фабрика, която е профилирана в така наречен импулсни сладоледи - на съчка или във фунийка, и фамилни - по-големи разфасовки в кутии. След покупката на бизнеса компанията става част от сдружението " Юниливър айскрийм България ", като се трансформира в най-големия производител на сладолед в страната.

След покупката от Unilever влагат в разрастването на производството. Сега притежателят влага 500 хиляди евро за автоматизация на процеса по подготовка и подаване на продукта към линията. До края на годината сумата ще доближи 850 хиляди евро.
Реклама
Фабриката на " Юниливър айскрийм България " се намира в град Дебелец, на по-малко от 10 км от центъра на Велико Търново. Месеците от май до август са най-активни за сладоледения бизнес. Тогава производството се усилва три пъти и фабриката работи 24 часа пет дни в седмицата, с цел да отговори на засиленото търсене. В средата на май екип на " Капитал " посети фабриката и наблюдава производството на летния десерт от машината до вафлената фунийка или кутия.
Фотограф: Надежда Чипева
Всичко стартира с производството на микс от сухи смеси и вода, които се пастьоризират до приемането на главната градивна примес на сладоледа. Сместа се овкусява в допълнение, в случай че има добавки като плодчета, бисквитки или шоколад. В сместа се вкарва и въздух, с цел да се сполучи бухнал и изтънчен сладолед.
Фотограф: Надежда Чипева
В взаимозависимост от типа сладолед сместа се изсипва в разнообразни форми. По думите на шефа " Предприятие " Румен Шурлиев точно това е най-предизвикателният миг от индустриалния развой. " Като всяко начало тук се изисква най-голямо внимание. Да се настрои машината за работа на оптимални параметри. В края на работния развой е най-лесно ", споделя той.

Във фабриката се създават над 100 типа сладолед. Сред тях са сладоледи в разнообразни фунийки, на съчка, сандвич или кутии за домашно прилагане. Най-много бройки се създават от фунийките и клечките, а измежду най-продаваните марки са Denny и Eskimo.
Фотограф: Надежда Чипева Реклама
Във фабриката се създават към 150 хиляди сладоледа дневно, като броя варира според от типа сладолед. Колкото по-малък е грамажът, толкоз повече бройки се създават.
Фотограф: Надежда Чипева
След оформянето машина придвижва сладоледа към така наречен тунел за закаляване. Там при температура от -35 градуса той престоява приблизително към един час, като времето зависи от типа сладолед. При постигане на температура от -7 до -10 градуса той е задоволително корав, с цел да бъде подготвен за пакетиране.
Фотограф: Надежда Чипева
След като са минали процеса по сгъстяване, сладоледите излизат от тунела и се смъкват на поточната линия, където минават и през металдетектор като мярка за сигурност.
Фотограф: Надежда Чипева
В края на индустриалния развой чиновници пакетират готовите сладоледи. " Процесът на пакетиране би могъл да се автоматизира, само че за момента ръчният труд е стопански по-изгоден ", прецизира Шурлиев. На всяка от трите индустриална линии във фабриката работят общо към девет души.
Фотограф: Надежда Чипева Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Енергетика 1 Политика 2 Енергетика 3 Политика 1 Пловдив 2 Енергетика 3 Политика Реклама
Сладоледите се съхраняват в хладилен склад, след което са подготвени за превоз и доставка по магазинната мрежа.
Свързани публикации Най-динамичните компании за храни и питиета: Многообразие на щанда 21 декември 2020, 12:38 Топ 100 на фирмите в Габрово и Велико Търново: Шарената картина на индустриалния напредък 16 ноември 2020, 16:11 Николай Бекяров: Въпреки коронакризата пазарът на сладолед набъбна 30 септември 2020, 14:52 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР