През 2018 г. ще влязат в сила някои нови правила

...
През 2018 г. ще влязат в сила някои нови правила
Коментари Харесай

Какво ново за шофьорите през 2018 година?

През 2018 година ще влязат в действие някои нови правила за водачите и ръководените от тях коли. Освен промените в Закона за придвижване по пътищата през предходната година бяа гласувани и други основни промени, които би трябвало да стартират да работят през Новата година, съобщи Българска национална телевизия.
 
Една от най-важните промени се отнася до застраховките " Гражданска отговорност ", припомнят от Съюза на българските автомобилисти (СБА). Те ще се дефинират самостоятелно за всеки лидер на база на нарушаванията, които е правил на пътя и които попадат в персоналното му шофьорско досие.
 

Уверенията на Комисията по финансов контрол са, че автомобилистите без нарушавания ще заплащат по-ниска цена от тази, която заплащат в този момент. До 200% по-скъпа пък може да коства " Гражданската отговорност " на най-недисциплинираните водачи - тези с доста регистрирани нарушавания и издадени наказателни постановления. Това ще важи в цялостна мощ, в случай че в досието си тези водачи са били глобени за висока скорост, защото това е една от сигурните предпоставки за произшествия и произшествия на пътя.
 

При изрядните водачи понижението на цената може да е даже с към 50%. Т.нар. система " бонус - малус " няма да стартира да действа от януари, само че концепцията е да бъде въведена напролет на 2018-а. Дотогава може би повишаване на " Гражданска отговорност " няма да има.
Служебно ще се приключва регистрацията на транспортно средство, когато по време на периодически механически обзор се открият рискови неизправности. Табелите няма да се смъкват от КАТ. От пункта, където е осъществен прегледът на автомобила, ще подават информация към автомобилната администрация, оттова - към КАТ. Регистрацията ще се възвръща също служебно след сполучливо прекосяване на механически обзор.
 
От идната година ще има също обединен електронен стикер за механически обзор. Разширява се и обсегът на транспортните средства, които подлежат на периодически механически прегледи. От 2000 до 7000 лева ще бъде санкцията за приплъзване на километражи на автомобил при механически обзор. Предвижда се също онлайн инспекция на километража.
 
От 27 декември 2017 година влязоха в действие нови правила за вписване на пътни транспортни средства. Три са главните моменти в записаните нови правила. Първият касае продавачите на пътни транспортни средства. Те към този момент няма да бъдат длъжни да показват пред „ Пътната полиция " контракта за покупко-продажба. Казано на известен език - " отписването " на колите им ще е обвързване на нотариусите, пред които се изповядва договорката.

Вторият значим миг е за купувачите. Тяхно обвързване е регистрацията на закупено ППС да се извърши в период от един месец. Новите правила важат както за регистрирани у нас возила, по този начин и за закупени от чужбина. Важно за купувача е да знае, че в случай че не извърши задължението си по регистрация на закупеното от него пътно транспортно средство до два месеца, тогава регистрацията ще бъде прекъсната автоматизирано.
 
Третата смяна се отнася до построяването на връзка сред нотариусите, които изповядват покупко-продажби за покупко-продажба, и системата на " Пътна полиция ". Към момента Министерство на вътрешните работи и Нотариалната камара работят по техническата съгласуваност на системите. Извършването на тестванията и настройки на системите изисква софтуерно време. Това обаче никога не е съображение за неизпълнението на наредбите на закона от приобретателите на транспортни средства.
 

Валидността на винетката няма да важи както до момента за календарната година, а от датата на закупуване. Ако сте я купили на 2 януари т.г., тя ще важи до 2 януари 2019 година От районното министерство оповестиха, че тази година за последно ще се употребяват хартиени стикери, които ще се продават на старите цени.
 
Цената на най-масово продаваните винетки за леки коли е 97 лева за година, 30 лева за месец и 15 лв. за седмица. Новото е, че се вкарва тримесечна винетка, която коства 54 лева За камионите еднодневната винетка към този момент бе увеличена на 2 лв..
 

От началото на 2018 година КАТ-София стартира да стопира коли, които не дават отговор на екостандартите и замърсяват въздуха. Столична община към този момент закупи седем газанализатора за потребностите на Пътната полиция в най-големия български град. Част от тях ще бъдат позиционирани в постройката на КАТ, с цел да се ревизират с тях колите, които чакат за регистрация. Ако не дават отговор на нормите, няма да се записват. С останалите уреди униформените ще вършат инспекции по улиците и в случай че се откри, че обещано возило мърси въздуха, то ще бъде спирано от придвижване.

Промени има и във връзка с алкохолните проби и тестванията за опиати. От 1 януари т.г. разноските за осъществяването на здравното проучване за съществуването на алкохол и дрога у водачите ще се заплаща от регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи, назначили проучванията.
 
Средствата обаче ще се възвръщат от " лидера, махленски с техническо средство, и от отказалия осъществяването на инспекция с техническо средство лидер ". Т.е., в случай че пробата с дрегер е бил позитивен и лидерът по своя самодейност е изискал биологични проби, които са удостоверили наличие на алкохол над 0,5 промила или на неразрешени вещества, той ще би трябвало да заплати проучването. Ако обаче резултатите са негативни, той няма да заплаща нищо.
 
От 1 юли 2018 година Пътна полиция ще стартира да употребява безусловно нов способ с нов апарат за определяне на алкохол в организма. Това е така наречен доказателствен анализатор, който регистрира концентрацията на алкохол в кръвта посредством измерването му в издишания въздух.
 
Доказателствен анализатор може да се приложи, когато лицето откаже инспекция с механически апарат или тест, не приема показанията им, тестът е била некачествена или пък физическото му положение не разрешава потреблението на техническо средство или тест.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР