Забраната за влизане в центъра на София ще обхване около

...
Забраната за влизане в центъра на София ще обхване около
Коментари Харесай

Центърът на София - забранен за 120 000 коли? Обмислят такса "задръстване"

Забраната за влизане в центъра на София ще обхване към 120 000 автомобила от 1 декември 2023 година до края на февруари идната година. Това е предстоящият резултат от въвеждането на нискоемисионни зони за коли с първа екокатегория, съгласно общинския консултант от ГЕРБ-СДС Зафир Зарков. Проектът за разпоредба за тези зони бе разискван в комисията по превоз на Столичния общински съвет. Тя трябваше да влезе в действие от този 1 декември, само че бе отсрочена при полемиките през лятото, тъй като опозицията дефинира ограниченията като слаби и неефективни. Този път към плана на ГЕРБ-СДС бяха включени някои от предложенията на " Демократична България " - по-рано да се вкарат рестриктивните мерки за колите с втора екологична група - от 1 януари 2024, а не от 2025 година Забраната за отопляване с твърдо гориво да се забрани в цялата Столична община от 2029 година, а не от 2030 година, както оферираше ГЕРБ-СДС.

Не беше възприето обаче предлагането на " Демократична България " с по-сериозен резултат за възстановяване на качеството на въздуха - от 1 декември 2023 година възбраната да важи и за леко и тежкотоварните камиони с най-ниската, първа, екокатегория - бензинов мотор с първа регистрация преди 1996 година и с дизелов - преди 2002 година

Забраната ще важи за влизане в зоната, наречена Малък кръг, която обгръща историческия център на града. Границите й са бул. " Васил Левски ", бул. " Патриарх Евтимий ", бул. " Ген. Скобелев ", ул. " Опълченска " и бул. " Сливница ". От 1 декември 2025 година в София ще влезе в действие нискоемисионна зона с много по-голям обсег, наречена Голям кръг, планува проектонаредбата.

Глобите за влизане в тази зона ще са от 50 до 500 лв. за физически лица и от 200 до 5000 лв. за юридическите. Контролът ще е на Столичната община, като ще се усили щатът на дирекция " Анализ и ръководство на трафика ", където е видеонаблюдението с камери на улиците и кръстовищата.
на всеки автомобил се открива при годишния механически обзор (ГТП) и съдържа три съставния елемент: годината на произвеждане, фабричния евростандарт на колата и действителните нездравословни излъчвания от ауспуха й. Последният аршин е противоречив и по тази причина ще се вкара спомагателен надзор в пуктовете за ГТП, разгласи Зарков.

Против нискоемисионните зони са Българска социалистическа партия и " Патриоти за София ", тъй като ще затруднят в допълнение, а няма да облекчат трафика. Колите ще заобикалят зоната по прилежащите дребни улици и там ще стане пъкъл, предвижда Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация, ръководител на транспортната комисия. На същото мнение е и Калоян Паргов от Българска социалистическа партия, зам.-председател на комисията.

Такса " запушване " да се вкара в София

Въвеждане на такса " запушване " изследва Столичната община, Обявена е социална поръчка до 70 000 лв. за правене на юридически разбор за използването на такава такса в София.

Целта е да се заплаща за влизането с кола в избрани зони на града, където има засилен трафик и стават тапи. Ще се проучват опциите таксата да важи за всички коли, а освен за избрани екокатегории, с цел да се понижи замърсяването на въздуха.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР