През 2018 г. руското контраразузнаване разобличи 129 кадрови разузнавачи и

...
През 2018 г. руското контраразузнаване разобличи 129 кадрови разузнавачи и
Коментари Харесай

Путин: През 2018 разобличихме около 600 чужди агенти

През 2018 година съветското контраразузнаване разобличи 129 кадрови разузнавачи и 465 сътрудници на непознатите спецслужби, работещи на територията на страната, съобщи президентът Владимир Путин на съвещанието на Федералната работа за сигурност /ФСС/, представен от Интерфакс.

Ние виждаме, че задграничните разследващи служби се стремят да ускоряват интензивността си по съветско направление, по всички пътища търсят достъп до сведения от политически, стопански, теоретичен, софтуерен темперамент, сподели Путин. Според него, непознатите служби „ както и в предходни времена, а в този момент евентуално и повече се стараят да въздействат на процесите в страната “.

Президентът прикани спецслужбите да подхождат деликатно към режима на секретност и във връзка с перспективните разработки в областта на въоръжението с двойно предопределение, с цел да не пречат на потреблението им в гражданските браншове. Да се основават изкуствени бариери не е нужно, означи Путин.
Във връзка с националната сигурност той акцентира, че Русия би трябвало да бъде подготвена за растеж на хакерските атаки върху системите на властта, връзките и държавните корпорации. „ Това са добре планувани огромни интервенции, които са в положение да нанесат съществени провали на националните ползи на страната. От 2014 година броят на офанзивите против съветските сървъри се усили от 1 500 до 17 000 през 2018 година “, уточни президентът.

Той подчертава и на нарасналата успеваемост на битката с тероризма в Русия: „ за 10 години този индикатор се сви неведнъж – от 997 до 9 през предходната година, а всяка година се предотвратяват по 20 терористични набези “.
„ Коммерсантъ “ напомня, че през юни 2018 година Путин утвърди концепцията за развиването на националната система за противопоставяне на легализирането на приходи, добити по незаконен метод, и на финансирането на тероризма. При реализацията на концепцията системата за противопоставяне на финансирането на тероризма ще бъде хармонизирана с интернационалните стандарти.

Поредният случай на шпионски скандал се разгоря в края на предходната година в Москва, когато сътрудници на ФСС при спецоперация задържаха 48-годишния американец Пол Уилан. Официално изказване за обвиняванията против нямаше, а единствено се твърдеше, че той е арестуван „ при провеждането на шпионска акция “. Впоследствие у него откриха документи, съдържащи държавна загадка. Като се базира на източници от спецслужбите Агенция „ Росбалт “ заяви, че Уилан е задържан в стаята си в хотел „ Метропол “, откакто вербуван от него през интернет локален жител му е предал флашка със лист на сътрудници на секретно ведомство.

Близките на Уилан отхвърлят обвиняванията в шпионаж и упорстват, че той е дошъл в Москва за сватбата на своя другар, също някогашен морски пехотинец. Уилан не признава виновност и дефинира наказателното гонене като неточност. Той е застрашен от затвор за период от 10 до 20 години.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР