През 2017 година на млада българка ѝ хрумва да създаде

...
През 2017 година на млада българка ѝ хрумва да създаде
Коментари Харесай

Българката, която чу 180 пъти „не“, но създаде първия болкоуспокояващ тампон и компания за милиони

През 2017 година на млада българка ѝ хрумва да сътвори първия в света болкоуспокояващ тампон с фибри от промишлен коноп.

Със сигурност е нетипично в неделя заран да Ви предложим репортаж, отдаден на тампоните, само че не това е тематиката на изявлението.

Снимка: bTV

Да, тя създава първите в света болкоуспокояващи тампони от промишлен коноп, и да, тя е българка.

За по-малко от година Валентина Миланова осъществя най-големия рунд в областта на женското здраве в Европа – 5,5 млн. $. Следва и привлечената инвестиция от 11,5 млн. $.

В поредицата „ Насреща - Петя Дикова “ Мария Чакърдъкова проговаря за развода и за истината за връзките с някогашния ѝ брачен партньор

Защо тази компания не беше основана в България - това е и тематиката на изявлението ни. Както и за разликите сред промишлен коноп и канабис.

Как една мултимилионна компания потегля от персоналната история на едно българско дете от Банкя?

„ Аз бях на 9 години, когато за първи път имах цикъл. Това беше прекомерно ранна възраст, тъй че преподавател или родител не ми беше споделил какво да чакам. Криех го в загадка по остаряла българска традиция. Когато бях на 11 към този момент споделих с родителите ми. Болките продължаваха, а гинекологът ми предписа орални хормонални контрацептиви “, изясни Валентина Миланова.

„ Когато се дават в толкоз ранна възраст е допустимо да имат въздействие върху развиването на репродуктивната система. Развих поликистозни яйчници. Отново – доста болежка. Пропуснах 10. клас от учебно заведение. Отне ми една година, с цел да намеря диагноза. Тестваха ме защо ли не “, добави тя.

- Защо не създадохте DAYE в България?

- Много желаех. Няколко пъти се пробвах. Започнах да описвам на всички, само че имаме доста скепсис като нация – неприятна противоположна връзка. Запазих концепцията за себе си, върнах се в Лондон. Там има по-подкрепяща среда. Набрах първичния капитал. Винаги съм желала да се върна в България. Коронавирусът даде тази опция и в този момент компанията е отчасти българска.

Снимка: bTV

- Имаше ли по пътя боязън, обезсърчение, безпаричие?

- Да, всеки ден минавам през тези неща към момента. Най-трудно беше първичното набиране на капитал. Финансирах компанията с кредитните ми карти. Намерих трик в системата – дълг и в България, и в Англия. Натрупах дълг. 40 хиляди паунда по-късно се озовах в Сан Франциско на края на листата с вложители. За женското здраве няма доста капитал - едвам 1% от рисковите вложения отиват в женско здраве. Когато открих вложителите в Сан Франциско нямах пари да си купя даже вода. Живеех от водата и ядките, които можеш да получиш в готините и скъпи офиси на вложителите. Намерих и различен трик - в случай че отидеш 15 мин по-рано, общителните секретарки те черпят. Нямах никакви пари. Нямах пари за вода, за храна, за превоз, спях на диваните на мои другари.

- И въпреки всичко, година по-късно Вашата компания съумява да стане компанията с най-голям рунд от вложения за женско здраве в Европа изобщо. Как?

- С неизменност. Ако имам съвет – това е.

Какво е да напуснеш извънредно добре платена работа в Гугъл, с цел да стартираш собствен бизнес, вижте в рубриката „ Насреща с Петя Дикова “

- Първият ни посетител в тази графа беше Момчил Кюркчиев - негов софтуерен артикул е в 2 от 3 смарт телефона на планетата. Той по пътя си е чул 140 пъти „ не “. Вие какъв брой „ не “ чухте по пътя си?

- Със сигурност доста повече от 180 пъти. Миналата година приказвах с 418 вложители. Поуката е да не се отказвате. Нямам стандарт за вложители. Ако ме одобряват, споделям „ да “. Сега като слушам „ не “ си споделям – „ Няма значение. Всяко „ не “ ни води по-близко до индивида, който ще каже „ да “.

Снимка: bTV

- Какъв е капацитетът за произвеждане в България и какви са изгубените позиции?

- Ние сега имаме компания в София в кв. „ Илиянци “. Никога не сме имали проблем да намерим стимулирани хора. В България има необикновен гений. Имаме екипи в Лондон, Бирмингам, Сиатъл и Мумбай. Българският екип постоянно изпъква.

- Какво е мястото, което България е изгубила в производството на промишлен коноп?

- Индустриалният коноп е бил огромна промишленост за България преди комунизма. Северна България е била най-големият експортьор на промишлен коноп в Европа. Ползвал се е за облекла, за въжета, за медикаменти, само че по време на 60-те години конопа и канабиса се смесват от регулаторна позиция. Спираме да разбираме, че те са разнообразни растения, че индустриалният коноп не може да те " напуши " и промишлеността умира. В момента има проблем с нашето законодателство и доста компании, които се занимават с промишлен коноп отиват в Румъния, където тази промишленост е четвърта по величина след 10 години работа. Имаме опция да върнем научната работа по индустриалния коноп.

- За какво мечтаете?

- Мечтая за ден, в който това, че се раждаш жена не значи, че ще би трябвало да изпитваш повече болежка и позор по отношение на тялото си. Мечтая за ден, в който и дамите, и мъжете, ще могат да приказват за действителността на гинекологичното здраве умерено, без стигма и табута, с цел да можем да разгадаем медицинските проблеми.

- Каква е идната стъпка?

- Получихме утвърждение от Агенцията за надзор на храните и медикаментите на Съединени американски щати и в този момент се разширяваме към американския пазар. Имаме и нов артикул, който е диагностичен тампон. Може да изпратите потребления си тампон до наша лаборатория и ви споделяме дали имате излъчена по полов път болест или друга зараза.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР