През 2017 година Групата на Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ е

...
През 2017 година Групата на Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ е
Коментари Харесай

През 2017 г. Групата на Европейската инвестиционна банка предоставила 300 млн. евро в България

През 2017 година Групата на Европейската капиталова банка /ЕИБ/ е предоставила 300 млн. евро в България като заеми, гаранции и финансови вложения, заяви пред публицисти през днешния ден Вазил Худак, вицепрезидент на Европейска инвестиционна банка.

Групата се състои от Европейска инвестиционна банка и Европейски капиталов фонд /ЕИФ/. Нейната поддръжка за България доближава 0,59 на 100 от Брутния вътрешен артикул, до момента в който междинното равнище за Европейски Съюз 0,46 на 100 от Брутният вътрешен продукт, оповестиха от банката.

Европейска инвестиционна банка поддържа вложения в България от 25 години. За това време банката е подкрепила 79 плана като е отпуснала общо 5,1 милиарда евро.

С поддръжката на Европейска инвестиционна банка са отпуснати два заема в границите на Европейския фонд за стратегически вложения /ЕФСИ/, която е част от така наречен План Юнкер ". Европейска инвестиционна банка даде заем от 31 млн. евро на "Олива " Ад за нова фабрика за слънчогледово олио покрай Варна. Банката отпусна 100 млн. евро на "Биовет " АД за повишение на индустриалния потенциал на сдружението. Банката на Европейски Съюз подписа контракт от 56 млн. евро за създаване на първия стадий от третия лъч на столичното метро.

През тази година се чака Европейска инвестиционна банка до отпусне още пари за финансиране на втората част от третия лъч на метрото, както и да отпусне заем на Топлофикация - София, оповестиха от банката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР