През 2017 г. за пръв път от началото на демократичния

...
През 2017 г. за пръв път от началото на демократичния
Коментари Харесай

БХК нахока националистите в управлението и евикцията на роми в доклада си за 2017-та

" През 2017 година за пръв път от началото на демократичния преход в държавното ръководство попаднаха обединения, чието политическо държание се свързва с отказване на съществени правила на политическата народна власт и правата на индивида. Те влязоха в политиката посредством потребление на тирада на ненавист и нападателно държание по отношение на избрани уязвими групи в българското общество. Успоредно с това се утежни медийната среда с всеобщото разпространяване на подправени вести, клюки и операции, което докара до съществено ограничение и дискредитиране на гражданските организации, които се занимават с правата на индивида. Тези фактори повлияха значително върху посоката на държавната политика по отношение на най-уязвимите групи в обществото ни – дами, хора с увреждания, ЛГБТИ, етнически и религиозни малцинства. "

Това регистрира годишният отчет на Българския хелзинкски комитет (БХК), издаван от 1992 година насам, който беше показан през днешния ден в София.

“Като цяло 2017 година бе година на застой в отбраната на правата на индивида и на утежняване на обстановката в няколко съществени сфери. Властите и обществената сфера в България останаха глухи към правата на индивида, а българското гражданско общество и изключително това, представляващо уязвимите групи от популацията, не съумя да провокира тяхната угриженост. Тази задача стои на дневен ред през 2018 година ”, сподели Красимир Кънев, ръководител на БХК.

БХК акцентира като съществени следните проблеми и усъвършенствания в България за 2017 година:

• България подписа Конвенцията на Съвета на Европа за попречване и битка с насилието против дамите и домашното принуждение (Истанбулската конвенция) през 2016 година, само че акцията от клюки и операции във връзка с наличието на този интернационален контракт, която се развихри в края на 2017 година, докара до отдръпването на законопроекта за неговата ратификация. Конвенцията подсигурява най-високите стандарти за предварителна защита и отбрана на принуждение против дами и неприемането му съставлява сериозен декаданс в областта на правата на дамите.

• През 2017 година ситуацията в България с насилствените евикции на роми от единствените им жилища продължи да бъде сериозен проблем. То се утежни, частично поради расистки подстрекателства, имащи за източник или намиращи поддръжка измежду крайните националисти, участващи в държавното управление. За шеста поредна година не се започнаха ограничения по осъществяването на решението Йорданова и други против България на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), касаещo случаи на наложително разрушение на домове на роми.

• Драстичното утежняване на свободата на изложение в България продължи със стремглави темпове и през 2017 година Годината беше белязана най-много от невиждан политически напън, офанзиви и закани към публицисти и медии.

• Продължава неналичието на какъвто и да е прогрес в следствията на 238 смъртни случая в домовете за деца с интелектуални увреждания, които бяха разкрити в следствие от взаимната инспекция на прокуратурата и БХК през 2010 – 2011 година През декември 2017 година Комитетът на Организация на обединените нации против изтезанията изиска от българското държавно управление да възобнови тези следствия и да рапортува резултата до края на 2018 година

• Дългоочакваната промяна в детското правораздаване не се състоя и през 2017 година, като готвеният Законопроект за отклонение на малолетни от наказателно произвеждане и налагане на възпитателни ограничения не се внесе от новото държавно управление, макар че това беше заложено в управническата стратегия.

• Деинституционализацията продължи да губи движение и остана в застой, изключително на децата с увреждания до тригодишна възраст. Държавата остана надалеч от предстоящата прогноза до 2020 година – с 30% да намалее броят на децата, ползващи официална грижа.

• През 2017 година в България продължи съществуващата от години наклонност да се позволява, утвърждава и даже да се възхвалява говорене, което насажда ненавист или подтиква хората към принуждение по отношение на някои от най-уязвимите групи в обществото. През октомври водачът на ултранационалистическата партия НФСБ Валери Симеонов, понастоящем заместител министър-председател и ръководител на Националния съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси, бе наказан поради антиромската си тирада на омразата.

• Ситуацията с религиозните свободи в България не означи напредък. “Обединените патриоти “, съдружен сътрудник в държавното управление, внесоха в Народното събрание проектозакон против „ радикалния ислям “, който в случай че бъде признат, може да докара до ограничение на религиозните свободи на голям брой деноминации, в това число и на мюсюлманите в България. През 2017 година станахме очевидци на поредност от вандалски антисемитски прояви и набези против мюсюлмански храмове.

• Ситуацията на нулева интеграция на бежанците в България продължава към този момент четвърта поредна година. Също по този начин търсещите протекция неведнъж са алармирали през годината за произшествия на словесна и физическа експанзия, както и директни набези и кражби наоколо до центровете, които остават неразследвани. България означи внезапен спад на броя на търсещите протекция, заради драконовски ограничения по надзор, въведени от Турция на изходните ѝ граници.

• Не бе маркиран никакъв важен прогрес по проблемите на равноправието на ЛГБТИ хората, за които най-належащи са отбраната от принуждение и тормоз, достъпът до обучение за половото и репродуктивно здраве на техните общности и юридическото признание на фамилиите на еднополови двойки. Тревожно е, че хомофобските и трансфобските произшествия остават съвсем изцяло недокладвани, а Наказателнит кодекс към момента не признава закононарушенията от ненавист на основата на полова ориентировка и полова еднаквост.

• Остават съществени проблеми с противозаконната приложимост на мощ от чиновници на правоохранителните органи. Всеки четвърти интервюиран от БХК пандизчия оповестява, че е бил жертва на полицейско принуждение по време на задържане, което по предписание остава безнаказано. През 2017 година не бяха подхванати никакви ограничения по отношение на рекомендациите в общественото изказване на Европейския комитет срещу изтезанията от 2015 година

• Гражданският достъп до затворени институции за мониторинг на правата на индивида бе стеснен. Изследователите на БХК не бяха позволени до интернатите в страната, както и до психиатричните лечебни заведения и домовете за медико-социални грижи за деца. В предишното мониторингът на БХК и на други самостоятелни организации откри систематични нарушавания в тези институции. Те бяха признавани единствено когато ставаха обществени.

• В края на годината броят на неизпълнените решения на Европейски съд по правата на човека бе по-малък от този в края на 2016 година – 262 против 291. Но делата, по които наблюдението бе прекъснато през годината, са в главната си част релативно тривиални. Тези, засягащи съществени структурни проблеми с правата на индивида в България, продължиха да бъдат под интензивно наблюдаване.

• Условията в местата за отнемане от независимост се усъвършенстваха през 2017 година Бяха признати законодателни промени, които таргетират главните проблеми на българските затвори свързани с пренаселеността и неприятните материални условия и хигиена. Затворите продължиха значими ремонтни действия и през годината бяха открити ремонтирани и нови корпуси към пандизите във Варна, Сливен и Белене. Възможностите на лишените от независимост да оспорят пред съд дейностите на администрацията, които ги засягат, се разшириха.

Можете да изтеглите отчета тук.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР