През 2017 г. преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в света са

...
През 2017 г. преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в света са
Коментари Харесай

Преките чуждестранни инвестиции се свиват в световен мащаб

През 2017 година директните задгранични вложения (ПЧИ) в света са намалели с 16% до 1,52 трилиона $ спрямо 1,81 трилиона $ година по-рано. Това сочи отчет на Конференцията на Организация на обединените нации за търговията и развиването (ЮНКТАД), представен от БГНЕС.

За втора поредна година е записано редуциране на ПЧИ. Като цяло то е резултат от намаляването на интензивността в областта на покупката от чужденци на компании в Съединени американски щати и Англия.

„ Пътят към възобновяване на ПЧИ към момента е неравномерен. Макар в разрастващите се страни те да резервираха равнището си от миналата година, както и преди са нужни повече вложения в секторите, които спомагат за постигането на задачите на устойчивото развиване. Стимулирането на ПЧИ за устойчивото развиване, както и преди остава проблем “, съобщи генералният секретар на ЮНКТАД Мухиса Китуй.

Притокът на вложения в развитите страни през 2017 година се срина с 27% до 810 милиарда $, в това число в Северна Америка – с 33%, в Европа – с 27%. В същото време в Австралия беше регистриран растеж с 11%.

ПЧИ в разрастващите се страни през предходната година са се нараснали с 2%, достигайки 653 милиарда $. В страните с преходна стопанска система този индикатор е понижен със 17% до 55 милиарда $, което е минимумът от 2005 година, най-много поради съкращенията в Русия /със 17% до 31 милиарда/ и слабият приток на вложения в множеството страни от Оперативно-наблюдателно дело.

След 3 година напредък размерът на трансграничните покупко-продажби по сливанията и поглъщанията (M&A) през 2017 година спаднаха с 23% до 666 милиарда $. Въпреки това този индикатор влиза в тройката най-хубави за последните 10 години.

„ Подобряването на вероятностите за стопански напредък, търговията и цените на суровините е белег за евентуалното увеличение на международните директни задгранични вложения през 2018 година Но повишението на геополитическите опасности и политическата неопределеност могат да повлияят върху възобновяване на ПЧИ през 2018 година “, декларират специалистите на ЮНКТАД.

Очаква се през 2018 година ПЧИ да се завърнат на равнището от 1,8 трилиона $. Растежът на международния Брутният вътрешен продукт може да доближи 3,1%.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР