През 2017 г., по времето на Сотир Цацаров като главен

...
През 2017 г., по времето на Сотир Цацаров като главен
Коментари Харесай

През 2017 г. пак проверяваха приватизацията, имало 28 проблемни сделки

През 2017 година, по времето на Сотир Цацаров като основен прокурор, отново бе направена инспекция на приватизацията. Тогава бе направен и отчет, само че не бе оповестен обществено.

При чуване в правната комисия на Народното събрание тогава Цацаров заяви, че от ДАНС са изпратили в прокуратурата 28 проблематични приватизационни покупко-продажби. Сред тях били продажбата на " Софарма ", " Кремиковци ", " Победа ", " Техноимпекс ", " Бургаски корабостроителници, Бургаско питие.

От отчета станало ясно, че от 1992 година са подписани 6967 покупко-продажби с държавни активи и 7023 с общински активи. В писмото се посочвало и 5 съществени казуса. Единият бил липса на обединен закон. Вторият - преференции на РМД-тата и членове на управителните препоръки да се включат в приватизацията. Третият проблем - нестимулирано подписване на спомагателни съглашения като да вземем за пример анекси към покупко-продажбите, отпадане на отговорности за трудова претовареност. Друг проблем бил неналичието на следприватизационен надзор.

За всяка от покупко-продажбите почнала инспекция, само че станало ясно, че досъдебни производства не могат да се образуват заради изтекла отминалост. Това било мнението както на Софийска градска прокуратура, която главно е проверявала покупко-продажбите, по този начин и на Софийска апелативна прокуратура, която е удостоверила отхвърли. След като бил предписан отвод от ДАНС,отказали да изпращат повече материали. Главният прокурор посочи, че в осведомителната система на прокуратурата делата не попадат като приватизация, а по два съществени текста от наказателния кодекс 283 А и 283 Б.

От изказването му стана ясно, че от 2004 година след като съществува автоматизираната осведомителна система досега са формирани към 700 каузи по този текст.

Едно от досиетата, изпратено от ДАНС е било за приватизацията на " Техноимпекс ", в която е взела участие сегашната лидерка на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. По отношение на него на 26 май 2016 година СГП е прекратила преписката, а на 12 юли Апелативна прокуратура София е удостоверила решението. Изводът е бил, че не са налице данни за осъществено закононарушение и са изтекли давностните периоди.

Сотир Цацаров тогава съобщи, че би трябвало да има вид, при който страната да търси повреждане на покупко-продажби, или цялостно осъществяване по тях,. " Иначе реализират се някакви наказателно-правни последствия, а последствия в собствеността, те са се случили и остават ”, разяснява Цацаров.

Той посочи, че не може да се желае от него да дава отзиви за законопроекти и законодателни планове. " И аз като жител имам право на мнение ", съобщи Цацаров. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР