През 2017 г. 40 на брой са осъществените и оповестени

...
През 2017 г. 40 на брой са осъществените и оповестени
Коментари Харесай

Половината от сделките в България през 2017 г. са с чуждестранни купувачи

През 2017 година 40 на брой са осъществените и оповестени покупко-продажби в България, или с 5 повече по отношение на 2016 година И въпреки повишаването на броя на покупко-продажбите да не е доста, в стойностно отношение пазарът на покупко-продажби в България нараства малко повече от три пъти. Общата стойност на покупко-продажбите през 2017 година е 2.2 милиарда $. За съпоставяне - през 2016 година покупко-продажбите са на стойност 0.7 милиарда $. Това демонстрират данните на " Ърнст енд Янг ".

Какви са сделките

Три са секторите в България, които притеглят еднообразно мощно интереса на вложителите през 2017 година – храни и питиета, произвеждане и осведомителни технологии. Всеки от тях осъществя по пет покупко-продажби в границите на календарната година. Други обичайно мощни браншове за България като банково-финансов, търговия на дребно и недвижими парцели също регистрират мощен инвеститорски интерес – те осъществят по четири покупко-продажби през 2017 г.

В района на Централна и Източна Европа са регистрирани 1132 покупко-продажби, като те са най-вече в секторите недвижими парцели (161), произвеждане (135) и ИТ (126). От позиция на цената на покупко-продажбите секторите, в които се осъществят най-скъпите покупко-продажби, са енергетика и минно дело.

В Топ 5 на покупко-продажбите в България през изтеклата година влизат тези за ОББ, която бе добита от белгийската група КВС, за моловете " Парадйс център ", " Сердика център " и The Mall, както и за " Девин ".

Все повече стратегически вложители в България

Традиционно в България пазарът на сливания и придобивания е движен от ползите на стратегическите вложители. През 2017 година 82% от покупко-продажбите са стратегически и едвам 18% – финансови.

Пример за стратегическа договорка е покупката на софтуерната платформа за обработка на огромни масиви от авиоданни Vayant Travel Technologies от американската софтуерна компания PROS Holdings.

С придобиването на Vayant PROS Holdings ще ускори наличието си в авиационния бизнес.

През 2017 година 48% от осъществените покупко-продажби са от задгранични купувачи по отношение на 46% през 2016 година Традиционно вложителите на неголеми пазари като българския са локални компании или частни вложители, които познават особеностите на пазара.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР