През 2016 г. Световната здравна организация издаде нови по-строги препоръки

...
През 2016 г. Световната здравна организация издаде нови по-строги препоръки
Коментари Харесай

Оралният секс пренася неунищожими бактерии, предупреждава СЗО

През 2016 година Световната здравна организация издаде нови по-строги рекомендации за предпазването от гонорея, хламидия и сифилис, само че наподобява, че от това към този момент няма резултат, тъй като епидемията пораства, а лекуването им става все по-трудно поради упоритата им антибиотична устойчивост. И това лято организацията припомня на полово дейните хора да се пазят от тези болести, като слагат акцент върху оралния секс - този, който сякаш е най-безопасен, само че в действителност по никакъв начин не е.

Данни на СЗО от 77 страни по света демонстрират, че лекуването на гонорея е все по-трудно и в доста случаи към този момент изцяло несполучливо. Бактериите, които я придвижват, в това число при орален секс, са толкоз съвършени и умни, че при всеки опит с нов тип антибиотик, те бързо се приспособяват и оцеляват, разясняват от отдела за репродуктивно здраве на организацията.

Случаи на нелечима зараза има най-вече в развитите страни, където, от една страна, антибиотиците са в основата на медицината и устойчивостта против тях пораства обезпокоително, и от друга - има най-хубав мониторинг на болесттите. Скорошни сигнали за изцяло неподвластни на лекуване бактерии на полово излъчени заболявания има в Япония, Франция и Испания.

По-сериозен обаче е казусът в по-бедните страни. От СЗО пресмятат, че там разпространяването на полово излъчените заболявания е най-голямо, само че здравните системи са такива, че диагностицирането и следенето на тези заболявания е затруднено, или с други думи няма точна и надеждна статистика. Заедно с това половата просвета там е доста ниска и се следи понижено ползване на презервативи, което е причина за разпространяването на болестта.

Всяка година от гонорея се заразяват към 78 милиона души по света. Болестта може да засегне гениталиите, ректума и гърлото. Усложненията от нея се демонстрират по-често при дамите, като провокират инфекции на таза, извънматочна бременност и неплодородие, както и нараснал риск от заразяване с ХИВ. Симптомите включват отделянето на гъст жълто-зеленикав секрет от половите органи, болежка при уриниране и кървене.

Зарязяването на гърлото с гонорея е изключително рисково, тъй като тъкмо по този начин се генерира антибиотично резистентната супер-бактерия. Често пъти тя се бърка с елементарна зараза на гърлото и се лекува с широкоспектърни антибиотици, към които болестотворните микроорганизми се приспособяват с изнендваща лекост, предизвестява СЗО.

Срещу резистентните бактерии на гонорея сега в света има единствено три медикаменти, които демонстрират някаква вяра, само че извънредно незадоволителна, допълват от организацията. Надеждата им е за ефикасна ваксина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР