През 2015 г. Индия стартира амбициозен план, наречен Национална мисия

...
През 2015 г. Индия стартира амбициозен план, наречен Национална мисия
Коментари Харесай

Хава Махал: Как зашеметяващият "дворец на ветровете" в Индия изпреварва времето си

През 2015 година Индия започва упорит проект, наименуван Национална задача за интелигентни градове, чиято цел е да направи 100 градски центъра по-привлекателни за живеене и устойчиви посредством новаторски и приобщаващи решения.

Сред 100-те определени града беше Джайпур, столицата на северозападната пустиня Раджастан.

Но до момента в който концепцията на плана " Умен град " е ориентирана към модернизиране на Индия, историците настояват, че " умните " качества на Джайпур са изпреварили играта от епохи.

Известен през днешния ден с историческите си розови здания, той е първият " плануван град " на крал Савай Джай Сингх, астроном, който е употребявал позициите на планетите като управление при определянето на ориентацията и разположението на постройките. През 1727 година той реалокира столицата на кралството си от близкото село Амер в Джайпур.

През идващите години кралете на Раджастан не престават да покровителстват изкуството и архитектурата, в това число и наследникът им крал Савай Пратап Сингх.

Той е бил строител с артистични заложби - старите дворцови стени на Джайпур съдържат голям брой образци за любовта му към изкуството. Но на никое място тази пристрастеност не е демонстрирана по този начин, както в Хава Махал, който е освен архитектурно замайващ, само че и предлага уроци по стабилно строителство.

Завършена през 1799 година и понастоящем включена в листата на ЮНЕСКО за международно завещание, през днешния ден той е една от най-разпознаваемите икони на Индия и известна туристическа атракция. Индийските управляващи, отговарящи за паметника, настояват, че всяка година го посещават към 1 милион души.

Сграда, известна със своя тил

Покрай фракталните розови стени на града и лудницата на остарелия градски пазар, Хава Махал е внушителна конструкция, чиито повтарящи се пирамиди се издигат на пет етажа над хаоса.

Със зашеметяващата си височина от 87 фута (26.5 метра), осеяна с 953 богато украсени прозорци с жалузи, тя е същинска приятност за очите. Но малко на брой осъзнават, че това, което виждате от улицата, е всъщност задната част на постройката.

" Много е извънредно за една постройка да не е известна с предната си част, а със задната ", споделя Санджай Шарма, който към този момент повече от две десетилетия води посетителите из Хава Махал.

Светът се нуждае от Индия, с цел да предотврати климатичната злополука. Може ли Моди да го направи?

" (Пътешествениците) се възхищават на това, което виждат от основния път, театралничат пред него за квинтесенциална фотография от Джайпур и не престават напред. Малцина влизат вътре; интериорът е елементарен, единствено любопитните мозъци биха разбрали, че зад румената фасада се крие доста повече от това, което се вижда на пръв взор. "

Според доктор Махендра Хадгават, шеф на Държавния музей и отдел " Археология " на Раджастан, крал Савай Пратап Сингх е бил ревнив поддръжник на хиндуисткото провидение Кришна и е поръчал на архитекта Лал Чанд Уста да построи павилион с форма на корона, която да прилича короната на Кришна. Резултатът е Хава Махал.

" Основната цел на постройката е била да разреши на кралските дами да се любуват на ежедневните улични подиуми и процесии, без да бъдат забелязвани заради системата пурда ", споделя той, като се базира на обществена процедура в средновековна Индия, при която дамите, изключително от висшите съсловия, са били задължени да се покриват и да остават изолирани от публичния взор.

 Умно инженерно достижение

Архитект Кавита Джаин, експерт по запазване на културното завещание, споделя, че Хава Махал е служила и за други цели.

" За жителите на града задната фасада от източната страна, обърната към пътя, е образна наслада; за самия крал - именита сграда, която поколенията ще помнят; за кралските дами - метод да бъдат свързани с елементарните хора и техните празненства, без да се появяват обществено ", споделя тя.

" Но за деликатното око това е хитро инженерно достижение, при което естетически привлекателни детайли са употребявани за основаване на микроклимат, задоволително удобен, с цел да могат кралиците да се любуват на разходката си. "

Днес постройката е ослепителен образец за ролята, която климатът е играл в историческите планове на Индия, и свидетелства за напредналото схващане на законите на термодинамиката.

На хинди " хава " значи вятър, а " махал " - замък - и името не би могло да бъде по-подходящо.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР