През 2015 г. Гърция въведе възможността еднополовите двойки да сключват

...
През 2015 г. Гърция въведе възможността еднополовите двойки да сключват
Коментари Харесай

Еднополовите бракове – разкол сред управляващите в Гърция или ловък ход на премиера?

През 2015 година Гърция вкара опцията еднополовите двойки да подписват контракт за общуване, който урежда правните аспекти на връзката , без обаче да планува опцията за осиновяване на деца . Скорошно изследване на публичното мнение, оповестено от " Прото тематика ", демонстрира, че през последните години поддръжката за опцията за брак сред лица от един пол в гръцкото общество нараства непрестанно. През 2018 година този дял е бил 39,3 %, през 2019 година - 40,8 %, през 2022 година - 51,7 %, а сега е 54,8 %.

Тази еволюция на публичните настроения евентуално кара държавното управление на Кириакос Мицотакис да реши, че в този момент е подобаващият миг за сходна стъпка. Държавният министър и някогашен представител на държавното управление Акис Скерцос аргументира самодейността пред телевизия Скай, като съобщи, че Гърция би трябвало да направи това, което към този момент са създали 36 страни по света и 20 в Европа във връзка с гражданския брак на еднополовите двойки, както и 39 страни общо, от които 22 европейски, във връзка с осиновяванията. Конкретно за осиновяванията Скерцос изясни, представен от " Катимерини ", че още от 1946 година Гърция разрешава осиновяванията от сами дами или мъже, без значение от половата им ориентировка, т.е. и сега има хомосексуални, които са осиновили деца, и с новия закон само родителските права ще бъдат разширени и в границите на двойката.

Както можеше са де чака обаче, въпросът за еднополовите бракове извади на повърхността едно остаряло разделяне в ръководещата Нова народна власт - това сред демократичното течение към премиера и сегашен водач Кириакос Мицотакис и консервативното крило, представяно от някогашния министър председател Андонис Самарас, само че и от сегашни високопоставени функционери като Танос Плеврис, Макис Воридис и други Затова и Мицотакис даде да се разбере, че управлението на Нова народна власт ще прояви почитание към позицията и на несъгласните и загатна, че предизвиква тези, които не са съгласни със законопроекта, да изразят мнението си по заслужен метод, като не вземат участие в гласуването.

По-сложна наподобява позицията на консервативните министри . Министърът на опазването на здравето Адонис Георгиадис към този момент дефинира в телевизионно изявление законопроекта като " уравновесен " и по всичко проличава, че ще последва линията на държавното управление. По-труден наподобява казусът на държавния министър Макис Воридис, който изрично съобщи, че няма да поддържа предлагането. Воридис обаче се изрече сдържано и изрази подготвеност да се отдръпна, в случай че това бъде поискано от премиера. Вероятно ориста му ще се реши напълно скоро, доколкото съгласно информация на телевизионния канал Мега законопроектът ще бъде показан на съвещание на гръцкото държавно управление още идващия вторник - 23 януари. Това значи, че предлагането може да стане закон през идващия месец. Според някои източници обаче държавното управление към този момент е намерило формула, при която на Воридис няма да се наложи да гласоподава за плана, а в същото време ще остане член на кабинета. Източници от Нова народна власт са споделили още, че даже да се стигне до " бракоразвод " с Воридис, той ще е " кадифен ".

Няколко депутати от Нова народна власт към този момент обявиха, че ще гласоподават срещу законопроекта , вместо да се въздържат от присъединяване в гласуването. На фона на сдържания звук в редиците на Нова народна власт по-остри думи против дейностите на премиера в границите на ръководещата партия идват съвсем само от някогашния водач и някогашен министър председател Андонис Самарас. Той непосредствено насочи рецензия към Мицотакис през предходната седмица с думите: " Казваме на гръцкия народ да гласоподава, а на депутати и министри да не гласоподават? " Министърът на опазването на здравето Георгиадис сподели пред ЕРТ, че партията му не " мери Самарас със същата мярка ", както останалите депутати, а пред Скай добави: " Никога не разясня което и да било изявление на Самарас от почитание. Андонис Самарас има цялостна независимост на словото в Нова народна власт ". " Уважителното безмълвие " обаче нерядко разрешава на премиера Мицотакис да избегне нежелани конфликти в партията си, като оставя изолирани думите на Самарас, с който не е загадка, че има сложни връзки, не на последно място и поради това, че Самарас провокира рухването на държавното управление на Константинос Мицотакис, бащата на днешния министър председател, през 1993 година

По-сериозен проблем за Мицотакис може да се окаже позицията на Гръцката православна черква . Още през декември тя изрази негативна позиция във връзка с узаконяването на гражданския брак на еднополовите двойки, а за 23 януари, деня, в който държавното управление ще разиска законопроекта, е свикано и съвещание на Св. Синод. Междувременно Атинският архиепископ Йероним, представен от Скай, стартира през днешния ден концепцията за провеждането на референдум по тематиката. Говорителят на държавното управление Павлос Маринакис обаче отхвърли сходен вид с агрумента, че " въпросите на правата не се вземат решение с референдуми ".

Премиерът Мицотакис обаче не остави поле за договаряния с Църквата, като съобщи, че държавното управление му ще изслуша с почитание особеното мнение, само че и че " законите се вършат от страната, а не дружно с Църквата ".

Спокойствието на премиера идва и от събитието, че държавният законопроект най-вероятно ще бъде подсилен единомислещо от главната опозиционна партия, лявата СИРИЗА, както и от главната част на лявоцентристкото придвижване ПАСОК , въпреки че и там обособени депутати се оповестиха против самодейността. Затова със относително толерантното отношение към " дисидентите " вътре в Нова народна власт Мицотакис от една страна ще сложи опозицията в неуместната обстановка да поддържа държавен законопроект, а въпреки това - ще разреши на партията си да поддържа другите си лица към двете съществени групи на гласоподавателите си - формалното лице към демократичните си последователи и различното, с нотка на разрешена вътрешнопартийна опозиционност - към консервативната база на Нова народна власт. Докато тази обстановка не заплашва всъщност единството на ръководещата партия, обединена от изборните триумфи, тя по-скоро работи за разширение въз основата ѝ в обществото, което се видя и на всички избори от 2019 година насам.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР