През 2010 година кюрдската певица Рожда беше осъдена на година

...
През 2010 година кюрдската певица Рожда беше осъдена на година
Коментари Харесай

Турският скандал с песните

През 2010 година кюрдската певица Рожда беше наказана на година и осем месеца отнемане от независимост. Песните, които тя беше изпълнила на един културен фестивал в Диарбекир, бяха оценени като „ терористична агитация ". Осем години по-късно, в края на февруари 2018, три нови нейни песни попаднаха под възбрана със същия мотив. „ А във всички тях става дума единствено за копнежа към мир, " споделя изпълнителката.

Над двеста цензурирани песни

Списъкът с общо 208 песни, от които 66 на кюрдски език, неразрешени от държавната медийна компания ТРТ, в действителност датира още от 2016 година. Но обществеността научи за него едвам в този момент - след парламентарно запитване на един опозиционен народен представител от Измир.

В изявление за Дъждовни води 40-годишната Рожда споделя, че към този момент надали не е привикнала със възбраните и с присъдите, които ѝ постановат единствено тъй като пее на кюрдски. „ Потискащо е, че вървим обратно към предишното и че отначало ни се постанова да претърпяваме всичко това, " споделя тя.

След като медиите разгласиха листата със неразрешените песни, управлението на ТРТ излезе с безапелационна позиция, отхвърляща всички рецензии: „ Законово обвързване на всяка медия е да отстранява всички наличия, които предизвикват използването на цигари и алкохол, влияят негативно върху развиването на децата и пропагандират тероризма, " написа на уеб страницата на ТРТ.

"На британски ли да пея? "

Забранените песни в осъществяване на Рожда са от неин албум от 2007 година. Цели 7 години те са били предавани по държавното радио и телевизия, преди да ги спрат. Защо внезапно някой се е сетил да ги цензурира, самата изпълнителка не може да каже. Рожда изрично отхвърля обвиняването, че песните ѝ съдържали агитация на тероризма. „ Аз просто се пробвам да запазвам кюрдската просвета. Какво да върша другояче - да пея на британски ли? ", споделя певицата пред Дъждовни води.

Забранителният лист обгръща както известни поп-парчета, по този начин и различна музика. Една от пострадалите рок-групи се споделя „ Ески бандо " („ Старата тайфа "). Две нейни осъществявания също попадат в черния лист: „ Истанбул Бейрут Париж " и „ Надписът откъм гърба на камиона ". Певецът и китарист на групата Гюней Марлен счита, че възбраната е смехотворна.

„ Светът създава изкуствения разсъдък, а в същото време нашата страна си губи времето с сходни неща, които принадлежат към предишното, " споделя музикантът, съгласно който двете части са неразрешени, тъй като в тях става дума за алкохол. „ Във времена, когато медиите са цялостни с принуждение, оръжия и ненавист, песните са последното нещо, което би трябвало да бъде цензурирано, " обобщава той.

Нищо ново под слънцето

Да се не разрешава музика не е нещо ново в Турция. Още преди Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) да дойдат на власт, в страната постоянно се цензурираха наличия, включително песни от известните жанрове. Тогава причините нормално гласяха: порнографско наличие, политическа агитация, подбудителство към приложимост на алкохол или към самоубийство. Ето няколко образеца за песни, неразрешени след преврата през 1980 година:

Парчето „ Приятел " на поп-певицата Мелике Демира беше спряно, тъй като пропагандирало комунизма. Песента на Аднан Шансес „ Налей, кръчмарю " пострада като агитация на алкохола. А парчето на групата „ Арабеск " и нейния артист Орхан Генджебай „ Ако ще светът да загине " беше неразрешена с аргумента, че дава израз на едно душевно разстройство.

Демократизацията ще би трябвало да изчака

Но може да стане и по-лошо: през февруари държавното болшинство внесе в Народното събрание законопроект, съгласно който на надзор от страна на медийния регулаторен орган RTÜK в бъдеще ще подлежат всички звукови и снимкови наличия, които се разгласяват онлайн. Критиците на този законопроект считат, че по този начин ръководещата партия ще разшири контрола си над интернет и ще може към този момент да цензурира и наличията, които се излъчват в мрежата.

„ RTÜK ще получи прекомерно необятни пълномощия и в случай че ги приложи, ще може да не разрешава тези наличия към този момент и в интернет ", показва професор Яман Акдениз от Юридическия факултет на истанбулския университет „ Билги ". По този метод тя на процедура ще управлява мрежата. „ А това още повече отдалечава Турция от процеса на демократизация, " счита професорът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР