През 2010 г. лекари прилагат на Дъг Олсън, който страда

...
През 2010 г. лекари прилагат на Дъг Олсън, който страда
Коментари Харесай

В САЩ са излекували двама пациенти с левкемия чрез дългосрочна генна терапия

През 2010 година лекари ползват на Дъг Олсън, който страда от левкемия, пробна генна терапия, която трансформира част от кръвните му кафези в убийци на ракови кафези, съобщи Асошиейтед прес. Повече от десетилетие по-късно в тялото му няма и диря от рак.

Терапията е излекувала Олсън, както и още един пациент, настояват лекари от университета на Пенсилвания, съгласно които за първи път лекуване е било изследвано за толкоз дълъг интервал от време, добавя Българска телеграфна агенция.

" Чувствам се отлично. Все още съм доста деен. До 2018 година участвах в полумаратони ", сподели 75-годишният Олсън, който живее в Плезантън, Калифорния. " Това е лекуване. И не го споделят на вятъра ", прибавя той.

Лекарите му разказват двата случая в проучване, оповестено в сп. " Нейчър ". Според тях двата случая демонстрират, че лечението, наречена CAR-T (CAR - химерни антигенни рецептори бел.ред.) клетъчна терапия, може да нападна раковите кафези неотложно, остава в тялото няколко години и се доразвива, с цел да защищава от заболяването. Тези така наречен " живи медикаменти " се употребяват от хиляди пациенти по света за лекуване на някои типове рак на кръвта.

" Въз основа на резултатите към този момент можем да заключим, че CAR-T клетките могат да лекуват левкемия ", сподели доктор Карл Джун, един от създателите на проучването.

Лечението включва събиране на лични Т-клетки на пациента и генното им модифициране в лабораторни условия, с цел да могат да откриват и нападат раковите кафези. Модифицираните кафези се връщат в организма на пациенти посредством интравенозна инфузия.

Олсън е подложен на лечението, откакто от години се бори с заболяването. Когато лекарите му слагат диагноза хронична лимфоцитна левкемия през 1996 година, той си помислил, че му остават още няколко месеца живот.

Подлага се на химиотерапия, след което лекарят му доктор Дейвид Портър му предлага трансплантация на костен мозък или да взе участие в проучването на лечението с CAR-T кафези.

Олсън, който управлява компания за лабораторни артикули в Ню Хемпшър, споделя, че се въодушевява от науката и би предпочел да избегне трансплантация на костен мозък.

Няколко седмици, откакто се подлага на лечението, се почувствал зле за към седмица и постъпва за три дни в болница. " На идната седмица лекарят ми сподели, че в тялото ми не може да се открие нито една ракова клетка ", спомня си Олсън.

При другия пациент Бил Лувдиг резултатите от лекуването са сходни.

Изследователите споделят, че с течение на времето модифицираните кафези се развиват и доста от тях се трансформират в " помощници ", които работят с другите кафези за заличаване на рака. Клетките-помощници в даден миг стават преобладаващи и при двамата пациенти.

Учените се надяват лечението в бъдеще да се ползва и при други типове рак. Миналата година генната терапия бе утвърдена в Съединени американски щати за лекуване на многоброен миелом при възрастни.

" Голямото научно предизвикателство е по какъв начин да накараме лечението да работи против твърди тумори, като тези на бял дроб, дебело черво и други ", сподели доктор Джун.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР