През 2008 г. Danone прави амбициозно обещание - 50% от

...
През 2008 г. Danone прави амбициозно обещание - 50% от
Коментари Харесай

Европейските хранителни компании нарушават обещанията си за използване на пластмаси

През 2008 година Danone прави амбициозно заричане - 50% от пластмасата, употребена в бутилките за вода на компанията, да се създава от рециклирани материали до 2009 година Тогава в отчета за резистентност френската компания назовава мярката " лост за понижаване на тежестта на опаковката и понижаване на излъчванията на CО2 ".

До 2009 година обаче задачата на компанията за рециклирана пластмаса се трансформира. " Групата има за цел да реализира 20-30% през 2011 година, се споделя в нейния отчет за 2009 година И 50% след време. " Когато не съумява да реализира и тази цел, още веднъж сменя задачите. И още веднъж. През 2020 година Danone към момента употребява едвам 20% рециклирана пластмаса в своите бутилки за вода по целия свят. За 2025 година, 16 години след първия си период, Danone си сложи към този момент добре позната цел - 50% рециклирана пластмаса в бутилки за вода.
Реклама
Според Организацията за икономическо съдействие и развиване през 2019 година 79 млн. тона пластмасови боклуци са изхвърлени в околната среда посредством приключване в земята или водата, посредством изгаряне в открити рудници или сметища. Това съставлява над една пета от общото количество в света, се споделя в взаимно изследване на Deutsche Welle и European Data Journalism Network. Пластмасата е един от най-издръжливите артикули, създадени от изкопаеми горива. Разграждането на пластмасовите бутилки лишава до 450 години. Получените части микропластмаса водят до замърсяването на океаните, почвата и даже въздуха, а промишлеността за храни и питиета е един от най-големите замърсители с пластмаса в света.

В в детайли изследване на някои от най-големите европейски компании за храни и питиета Deutsche Welle и European Data Journalism Network откриват 98 уговорката за пластмаси от 24 компании с централа в Европа, които те са поели през последните 20 години. Повече от половината от тези задължения са направени през последните няколко години, като декларираната цел в тях е 2025 година

В случая на 37 уговорката, които към този момент би трябвало да са изпълнени, резултатите не са положителни - 68% от тях или очевидно са се провалили, или в никакъв случай повече не са докладвани. Когато фирмите не съумеят да изпълнят обещанията си, нормално не го загатват, а изместват задачата напред във времето.
Екологични цели като маркетингов трик
Тези данни са в сходство с изследвания за други промишлености - през 2021 година Европейският съюз изследва екологични данни на компании от бранша за дрехи, козметика и домакинско съоръжение и откри, че 42% от изказванията са пресилени, погрешни или подвеждащи.
Реклама
От задачите, за които се допуска, че са били реализирани, някои са били по-скоро маркетингови трикове, в сравнение с същински усъвършенствания. През 2017 година белгийската пивоварна Anheuser-Busch InBev, която създава известни марки като Budweiser, Corona и Beck`s, афишира, че поема ангажимент да " отбрани 100 острова от морско замърсяване с пластмаса до 2020 година ". На процедура компанията не се ангажира с практики за дълготрайна отбрана. Организира 214 еднократни почиствания на плажове в 13 страни и по-късно афишира напъните си за сполучливи.

Едва 19 от 98-те екологични цели, които DW проверява, оферират задължения за понижаване на количеството пластмаса, употребена в опаковките, или количеството чиста пластмаса - и множеството от тях няма да бъдат изпълнени скоро.

В една трета от документираните обещания фирмите са се заели да включат повече рециклирана пластмаса в своите опаковки. Търсенето на рециклирана пластмаса обаче остава ниско, а цените високи - най-изгодно е да се употребяват прясно създадени първоначални пластмаси.
Усилията на Европейски Съюз
Европейският съюз неотдавна одобри директивата за пластмасите за еднократна приложимост, засягащи артикули като найлонови торбички, принадлежности за хранене и сламки, които към този момент не могат да се популяризират на пазарите в Европейски Съюз. Директивата включва и цел за приложимост на най-малко 25% рециклирана пластмаса в PET пластмасови бутилки до 2025 година и 30% във всички бутилки до 2030 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР