През 2003 г. град Ери, Пенсилвания стига до националните новини,

...
През 2003 г. град Ери, Пенсилвания стига до националните новини,
Коментари Харесай

Бомба, обир на банка и тяло във фризер: Мистериозният случай на Брайън Уелс – Част 1

През 2003 година град Ери, Пенсилвания стига до националните вести, когато един на пръв взор елементарен снабдител на пица влиза в локална банка и желае 250 000 $ от трезора. Това, което се случва по-нататък, ще смущава управляващите години наред и ще трансформира закононарушението в едно от най-интригуващите в Съединени американски щати. И по този начин, какво става?

В към 14:30 часа на 28 август 2003 година 46-годишен мъж на име Брайън Уелс влиза в локалния клон на банка PNC и връчва на касата записка, на която написа: „ Съберете чиновници с кодове за достъп до трезора и бързо напълнете чантата с 250 000 $. Имате единствено 15 минути. “

Проявявайки незабравим професионализъм, банковите чиновници осведомят Уелс, че няма да е допустимо да се извлече такава сума за толкоз малко време заради другите защитни ограничения за ограничение на достъпа до трезора. Уелс желае всичко, с което разполагат, като даже си взима близалка от купата с близалки на тезгяха, която стартира безделно да смуче, до момента в който чака да му донесат парите. Той напуща банката към 12 минути по-късно с 8702 $ в брой. След това отива за малко в близкия Макдоналдс, след което още веднъж се връща към колата си.

Да се мотае на паркинга до банката, която преди малко ограбва, не е най-хубавият метод да не го заловен и по този начин, Уелс е хванат от полицията, до момента в който върви към автомобила си. Докато е с белезници, доставчикът на пица осведоми служителите на реда за бомбата към врата му и че тя му е сложена от трима чернокожи мъже. Освен това той им споделя и, че може да се детонира всеки миг.

Що се отнася до Брайън, в продължение на 20 минути той седи самичък на бетона и понякога вика на чиновниците, с цел да ревизира дали са се обадили на шефа му да му кажат за какво не се връща на работа след доставката, и пита по кое време отрядът сапьори ще се появи.

След като сапьорите ревизират яката, с цел да се уверят, че всички експлозиви са се взривили, служителите на реда стартират постепенно да преглеждат движимостите на Уелс. Това е началото на един от най-необичайните случаи в аналите на историята на закононарушенията.

 97 Geo Metro

Geo Metro

Докато претърсват остарялото Geo Metro на Уелс, те се натъкват на няколко страници с указания, написани на ръка и злокобно адресирани просто до „ заложника с бомбата “. Тези указания, явно предопределени за жертвата, включват няколко експлицитни предизвестия да не се отклонява от тях по никакъв метод и пояснения какви ще са следствията, в случай че това се случи – в това число и отдалечена експлозия на бомбата. Освен това, на една от страниците написа: „ Тази мощна бомба, може да бъде отстранена единствено като следваш нашите инструкции… ДЕЙСТВАЙ СЕГА, МИСЛИ ПО-КРАСНО ИЛИ ЩЕ УМРЕШ! “

Последвалият разбор заключава, че тези закани са неоснователни, защото няма метод да се взриви яката отдалечено, макар че наподобява към бомбата да има закачен мобилни телефон – в действителност това е просто реалистично изглеждаща играчка. Що се отнася до останалата част от инструкциите – те споделят на Уелс да ограби банката и по-късно да се впусне в лов за няколко ключа, които инструкциите настояват, че ще забавят таймера на бомбата и в последна сметка ще я обезвредят изцяло. Оказва се обаче, че дружно с подправения мобилен телефон, другите ключалки за ключовете не са били окабелени или свързани към нищо.

Експерти проучват яката още и заключават, че макар че устройството наподобява рисково и комплицирано, с доста жици на всички места, всъщност бомбата е със сложността, да цитираме един от проверяващите, „ на детска играчка “. Оказва се, че Уелс можеше просто да добави време към таймерите ръчно или напряко да ги изтръгне без никакви последици.

Разследващите се пробваха да следват стъпките, посочени в инструкциите, и отиват на няколко километра до близката гора, където намират друга записка, която от своя страна ги насочва към пътен знак няколко километра в противоположната посока. Пътеката секва при знака, тъй като бурканът, който трябваше да съдържа идната директива, се оказва празен. По-късно проверяващите вземат решение, че килърът или убийците са научили за гибелта на Уелс и са се отказали да пускат повече улики.

Без други следи, проверяващите се насочват към самия Уелс. Като начало, той твърди, че яката му е била принудително сложена от група огромни чернокожи мъже, когато им доставя пица. Жертвата работи в извънредно известната (и до днес) пицария Мама Мия.

Следвайки тази диря, проверяващите отиват до мястото на последната доставка – телевизионна предавателна кула в края на черен път – където не намират нищо друго с изключение на показанията на комшия, който споделя, че е чул изстрел почти когато Уелс е трябвало да е там. Според полицията самият той няма претекст да извърши закононарушението без да пита.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР