През 2002 г. Марк Зукърбърг получава следната възможност за избор

...
През 2002 г. Марк Зукърбърг получава следната възможност за избор
Коментари Харесай

Шансът на Марк Зукърбърг

През 2002 година Марк Зукърбърг получава следната опция за избор от татко си: „ Може да продължиш образованието си в Харвард, или да управляваш франчайз на Макдоналдс, който ще купя за теб “. Франчайзът подсигурява пожизнен и постоянен поток от доходи. По данни на Си Ен Би Си, ръководителите на Макдоналдс заведения за хранене в Съединени американски щати печелят приблизително по 90 хиляди $, или повече, на година.

Тази оферта получава всяко едно от децата на зъболекарят Едуард Зукърбърг, споделя по-голямата сестра на Марк – Ранди. Това на процедура е избори сред приемането на обучение и проправянето на личен път и лесният живот с обезпечен приход.

Както знаем, Зукърбърг избира Харвард, въпреки че малко по-късно напуща университета, с цел да се концентрира върху Facebook.

Ще бъда откровена - в случай че някой ми беше направил същата оферта преди да стартира следването си в лицей, най-вероятно щях да я приема. Зукърбърг, който още по това време показва уменията си като програмист посредством основани от него видео игри за приятелите му и ранна версия на чат програмен продукт за клиниката на неговия татко, можеше да прекара живота си в преследването на своите ползи, подсигурен финансово от собствеността на ресторант на една от най-големите вериги за бърза храна в света. За мен това звучи извънредно примамливо. Той обаче избира Харвард.

Както споделят, останалото е история. Зукърбърг основава Facebook в общежитието на университета  през 2004 година, като същата година той напуща влиятелната просветителна институция.

„ Тогава родителите ми споделиха: Окей, в случай че искаше да стартира бизнес, трябваше да вземе парите за франчайза на Мадоналдс. “, споделя Ранди.

Въпреки това те не престават да не престават да поддържат Марк в неговите инициативи, като в последна сметка се оказва, че той е взел вярното решение. Времето прекарано в Харвард способства доста за ранния триумф на Facebook - от една страна поради опцията да разменя хрумвания с другите студенти (някои от които по-късно го съдят за кражбата на тези идеи), и от друга поради обстоятелството, че в началото достъп до обществената мрежа имат единствено студенти на Харвард, а по-късно на и такива от Станфорд, Йейл и Принстън, което трансформира Facebook в извънреден клуб, в който желаят да членуват доста хора.

Подходът на Уорън Бъфет

Макар че евентуално по това време не е бил наясно с този факт, Зукурбърг е следвал съвета, който именитият вложител Уорън Бъфет дава на младите:

Така че той сигурно би одобрил решението на Зукърбърг да избере образованието вместо доживотната финансова сигурност, както и последвалия му избор да напусне Харвард, с цел да работи по Facebook. (Зукърбърг въпреки всичко се получава почетна тапия от Харвард през 2017 г.).

Две години след напускането на университета Зукурбърг още веднъж показва религия в себе си, отказвайки оферта на „ Яху “ (Yahoo) от 1 милиарда $ за придобиване на обществената мрежа. Хора, близки до Зукърбърг, споделят, че той въобще не е обмислял приемането на договорката.

......................

Минда Зетлин , някогашен президент на Американското общество на публицистите и писателите и създател на „ The Geek Gap ", за
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР