През 1998 г. Лудовик Форе става европейски шампион с пистовия

...
През 1998 г. Лудовик Форе става европейски шампион с пистовия
Коментари Харесай

Петтонен пистов камион с 1100 кВт и 160 км/ч

През 1998 година Лудовик Форе става европейски първенец с пистовия спортен камион Mercedes-Benz Atego. Феновете на надпреварите с камиони крепко се вълнуваха от борбата на крайностите сред супер бързите влекачи, които си бяха чистокръвни пистарки с усъвършенствана технология в Super Race Class.

Тринадесет са европейските шампионски трофеи с влекачите на Mercedes-Benz. „ Отблизо “ е името на тази серия от музея на Mercedes-Benz което споделя всичко за този спорт. Всяка нейна част споделя изненадваща, вълнуваща история или история зад кулисите, насочвайки светлината на прожекторите към елементи на транспортно средство, експонат или архитектурен или дизайнерски детайл.

Този път в светлината на прожекторите е спортният камион Mercedes-Benz Atego от 2001 година първенец от надпреварите. Яркочервеният колос е подложен високо на наклонената крива в Legend Room 7: Silver Arrows – Races and Records сигурно също притегля вниманието. Гигантът наподобява извънредно измежду ниските и тънки моторни спортни коли.

Влекач на пистата? Точно по този начин. От средата на 80-те години на предишния век до 2001 година купата на Европейския шампионат за надпревари с камиони (ETRC) отива при водачи с камиони Mercedes-Benz не по-малко от тринадесет пъти. Състезателният камион Atego, изложен в музея, е ръководен от Лудовик Форе през сезон 2001 година

На 4 октомври 1998 година, преди 25 години, французинът става европейски първенец в най-високата категория Super Race Class със също по този начин алено Atego. Той се състезава за Tiger Racing Team Dehnhardt. В Харама, Испания, трето и второ място в двете съревнования му бяха задоволителни, с цел да завоюва купата.

Mercedes-Benz печели и шампионата на конструкторите с огромна разлика. Освен това Хайнц-Вернер Ленц завоюва и двете надпревари в спортния клас с Mercedes-Benz 1838 S и стана европейски първенец за повторно.

Феновете на спортните серии са очаровани от борбата сред тези „ колоси на пътя “ по спортните писти. Това е несравнима игра на крайности. Изключително впечатляващо е да гледате спортен камион с тегло към пет тона без изпитание да форсира до спортна скорост и да се втурва през завоите под акустичния акомпанимент на отличителния плач на мотор с огромен размер и свиренето на турбокомпресорите.

Ускорението от място до 100 км/ч лишава единствено към четири секунди. Максималната скорост е 160 км/ч – два пъти над оптимално допустимата за камиони по публичните автомагистрали. Камионите в Super Race Class са чистокръвни спортни транспортни средства. Те просто наподобяват като естествени тирвлекачи.

Шаси, задвижване, кокпит - всичко е усъвършенствано за бързо шофиране на спортната писта. Например гумите с размер 315/70 R 22.5 не са общоприети, а нископрофилни спортни.

Atego беше третият стадий на развиване на спортните камиони Mercedes-Benz. За първи път влиза в деяние през сезон 1998 година Интериорът на кабината наподобява като при всеки спортен автомобил на пръв взор – защитен ролбар, седалка вид кофа, необятни колани, няколко екрана, две дузини бутони. Двете лостчета за промяна на скоростите тъкмо до кормилото - зелено отдясно и алено отляво. Водачът седи допустимо най-ниско, само че релативно високо, само че пред предната ос. Следователно придвижванията на автомобила се усещат разнообразни от другите състезатели. Но това е нещо, с което човек привиква.

OM 501 LAR беше пожеланият мотор за спортните камиони на Mercedes-Benz от 1996 година нататък. Високопроизводителният V6 дизелов мотор има впръскване под високо налягане и два турбокомпресора с компресори за високо налягане и междинно изстудяване. От работен размер от към дванадесет литра, той развива 1100 кВт (1496 к.с.) в границите на относително стеснен диапазон на оборотите от 2000 до 2200/мин. Въртящият миг е внушителните 5000 Нютон метра.

Музеят на Mercedes-Benz демонстрира мотора във витрина, единствено на няколко крачки от аления Atego. Останалата част от технологията е изложена в шасито, покрита единствено от страничните панели. Това дава на механиците елементарен достъп до главните възли. Предният похлупак има бързо освобождаващи се клипси за бързо събаряне. Отстрани ясно се вижда квадратен изпускателен отвор. До него от мотора водят тръби, дебели колкото ръцете на мускулест спортист. Над всичко е инсталирана отличителната линия на спортните камиони - седловото устройство. Това е саркастичен привет към индустриалните версии.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР