През 1996 г. Мария Атанасова създава Групата за синхронно пеене

...
През 1996 г. Мария Атанасова създава Групата за синхронно пеене
Коментари Харесай

Мария Атанасова: Създадохме Арт академия, с която ще съхраним уникалността в творчеството на глухите актьори

През 1996 година Мария Атанасова основава Групата за синхронно пеене и танци „ Жестим”. Тя е образувана от глухи деца, които интерпретират песните на родни и непознати реализатори с гримаса и жест – езикът на глухите хора.

Някои от тях са зъвършили НАТФИЗ „ Кр. Сарафов” с подготовка и дееспособност на професионални артисти – мимове и са намерили креативна реализация в основания от нея спектакъл „ Мим – арт” - единственият спектакъл в България, в който вземат участие професионални артисти с повреден слух. Учредител е и на Сдружение „ Тишина” - неправителствена организация с нестопанска цел, в социална изгода.

Те е началник и на плана Социално дружество в областта на изкуството и културата - „ Арт академия за театрални и приложни изкуства “ към Сдружение „ Тишина “.


В детския театър „ Грозното патенце” има неповторими послания, предадени от артисти с повреден слух

-Г-жо Атанасова, разкажете ни за задачите и активността на Сдружение „ Тишина”.

Един от целите на Сдружение „ Тишина “ е да работи за ограничение на обществената изолираност на хората с увреждания.

Предлага разнообразни типове обществени услуги, работи за решение проблемите на хората в неравностойно състояние, предизвиква тяхната обществена интеграция, развива креативните заложби на хората в неравностойно състояние и дава опция за представянето им пред аудитория посредством образуване на концерти, фестивали, театрални представления и други Представя положителни практики в реализацията на разнообразни планове, свързани с юношески действия и с проблемите на хората в увреждания.

Целите, по които работи Сдружението, са да насочва вниманието на обществото към проблемите на деца, подрастващи, младежи и възрастни с увреждания, и в уточненост с повреден слух, във всички области на живота, като по този метод се стреми да способства за смяна на настройката към тях в позитивна посока.

Екипът на Сдружение „ Тишина “ провежда взаимни културни прояви на глухи и чуващи създатели, благотворителни концерти, изложения. Една от най-популярните действия на Сдружението се прави под марките на група за синхронно пеене и танци „ Жестим” и спектакъл „ Мим-Арт”.

Дейността на тези две обединения доста постоянно се провежда на непринуден принцип, според от наличното финансиране и от утвърдените и осъществени планове към разнообразни институции – Министерството на културата, Министерството на труда и обществената политика, Агенцията на хората с увреждания,

Столичната община и съответно Направление „ Социални действия, интеграция на хора с увреждания, стратегии и планове “ и други Реализираните планове дадоха опция да се основат над 14 незабравими театрални постановки, както и присъединяване в разнообразни културни събития, шоу-програми и телевизионни излъчвания.

Такава режисура е Концерт-спектакълът „ Продължаваме дружно “, който организираме във връзка Международния ден на хората с увреждания – 3 декември. В него 15 артисти със слухови увреждания и 15 посетители - изявени създатели работят в екип и са образец за действителна интеграция и равнопоставеност.


Зам.-кметът на Столична община Албена Атанасова и още доста посетители се радваха на министър председателите на постановките

-Как решихте да кандидатствате по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, процедурата „ Развитие на общественото предприемачество “?

-Екипът на организацията има богат опит в сполучливи осъществени планове, с помощта на което присъединяване на глухи артисти в театралния живот има своето място, своята аудитория, своите креативен достижения.

Припознахме задачите на процедурата, които в доста случаи се припокриват с нашите, а точно да бъде улеснен достъпът до претовареност и обезпечаване на поддръжка за общественото включване на уязвими групи, посредством основаване на подобаващи условия за тяхната професионална реализация и интеграция.

Чрез финансовата поддръжка на Европейския обществен фонд, процедурата „ Развитие на общественото предприемачество “ дава безплатна финансова помощ, с помощта на която имаме опция да надградим досегашната активност на организацията. Освен това, процедурата дава опция да оборудваме новосъздадените работни места и да правим ремонт на театралната зала, по отношение на активността на общественото дружество.

Процедурата обезпечава претовареност за интервал до 12 месеца и благоприятни условия за изследване на търсенето и реализацията на предоставяните от нас услуги в областта на културата, и по съответно на театралната сцена, освен в София, само че и в страната. Предимства, които преценихме, че ни дадоха нови благоприятни условия да продължим и разтеглим нашата работа.

- Кое ви стимулира да реализирате Социалното дружество в областта на изкуството и културата - „ Арт Академия за театрални и приложни изкуства”?

-Досегашната креативна и театрална активност на сдружението се реализира от група „ Жестим” и спектакъл „ Мим-Арт”. Те към този момент дълги години се радват на триумфи и зареждат публиката с доста страст. Трупите са формирани най-вече от хора с повреден слух, само че има и други професионални артисти с разнообразни увреждания. Сдружението ръководи тази активност като част от своята задача да подкрепя и развива творчеството на хората с увреждания.

Постиженията ни мотивираха да осъществяваме „ Арт Академия за театрални и приложни изкуства”, а опитът ни даде убеденост, че ще се оправим, ще притеглим нови артисти и още почитатели. По този метод ще можем да съхраним уникалността в творчеството на глухите артисти, а с присъединяване на чуващи артисти ще усъвършенстваме достиженията и ще дадем опция за пълноценно практикуване на правото им на труд. Арт-академията ще подсигури повече резистентност на креативните опциите на хората с увреждания.

 ​​​​​​​
Пиесата „ Депутатски пристрастености “ се радва на огромен триумф

- Какви постановки реализирахте посредством общественото дружество? Как избрахте актьорския състав?

-В рамките на плана реализирахме две постановки в разнообразни жанрове. Едната за възрастни – „ Депутатски пристрастености “, другата за детска аудитория – „ Грозното пате “.

Пиесата „ Депутатски пристрастености “ е въодушевена от „ Не върви гола” от Ж. Фейдо. Това е една булевардната комедия, написана преди повече от 100 години. Режисьор и създател на текстовете на песните е артистът Жоро Низамов, който е и част от плана. Сценичната среда и костюмите са дело на Антон Тонев, благодарение на Асен Балабанов, а музикална среда на Жоро Низамов и Пейо Пеев.

Лека и занимателна комедия, въпросите в нея са настоящи и в днешно време. Наистина ли страната е най-добре, когато Народното събрание не работи? Как един народен представител става министър? Какво може да бъде поискано от един политик и какъв брой му коства да оправдае всички упования? А може ли един човек да угоди на всички?...

Спектакълът се радва на огромен интерес.

Към креативния екип от експерти се включиха известните артисти Любен Чаталов, Симеон Владов, Красимира Демирева, Антон Тонев-Тони, които използваха средствата на сатирата, с цел да придадат опит и заредят с доста въодушевление и незабравими страсти.

Предпремиерата се игра на сцената на спектакъл „ Мим-Арт “, а премиерата беше в Сатиричен спектакъл „ Алеко Константинов “, с който направихме съдействие и пиесата влезе в техния плакат.

Другата режисура е приказка на Андерсен – „ Грозното пате “, с неповторими послания, предадени от артисти с повреден слух по нов метод, а точно да не разрешаваме на другите да споделят какви сме, да не гледаме през техните очи, а да погледнем вътре в себе си – там, където ще открием своята същина и там, където ще забележим своята хубост!

Режисьорът Мила Коларова сложи ново предизвикателство пред глухите артисти, а точно като им даде опцията да пресъздадат постановката посредством магията на кукловодството. В нея паралелно с актьорите застава и един жестов преводач, който ловко показва сложени задания, наедно с останалите актьори. Основна роля в спектакъла имаше и артистът Явор Караиванов, който с изключение на повествовател на приказката, озвучава и цялата режисура. Целта на спектакъла беше да се насочи вниманието само че обществото към другите по един нов метод.

Премиерата на „ Грозното пате “ се състоя на сцената на Столичния куклен спектакъл.

Сега имаме предложения за гостуваме и на други подиуми, както и в театрални зали в страната. Когато трупите не гастролират, представленията и подготовките ще бъдат представяни в театралната зала на Театър „ Мим-Арт “ при Сдружение „ Тишина “, в ж.к. Стрелбище, ул. Йордан Йовков № 13 в столицата, която ремонтирахме и оборудвахме по този план.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР