През 1992 г. имахме сложна ситуация. Аз признах Македония и

...
През 1992 г. имахме сложна ситуация. Аз признах Македония и
Коментари Харесай

Филип Димитров: Фетишизирането на думата промяна ме притеснява

През 1992 година имахме комплицирана обстановка. Аз признах Македония и поех сам отговорността, тъй като беше ясно, че страната ще бъде приета. Въпросът беше дали това ще стане незабавно или дали ще се случи абсолютно. Войната продължаваше и югоармията към този момент беше нахлула в Хърватия и Словения. Естествените усеща на българската нация беше в процеса на признание. Страната ни, за разлика от Гърция, която протестираше, занапред трябваше да се потвърждава, че има място в НАТО и Европейски Съюз. Това съобщи пред Българска национална телевизия някогашният министър председател Филип Димитров.

" Няма да не помни знаменателната имитация на Ричард Томас, който беше дипломат на Англия у нас: " Ако признаете Македония - няма да ви подкрепим, в случай че не я признаете - няма да ви разберем ". България се вписа за първи път в страните, които чакат европейска и атлантическа интеграция. От нас не се очакваше кой знае какво и да останем в маргинална позиция като най-близкия тогава спътник на Москва. Правителството ни взе решение да признаем Македония абсолютно. След това чак се появиха всякакви Стоян Ганевци, които споделиха какво не сме признали. Трябва да се държиш с другите като с равни. Историята се взема решение не в политическия разговор. Тъжно е, когато на исторически спор се придава политическо значение ", сподели още Димитров.
свързани новини54660на 04.11.2021105251на 21.09.2020
" Трябва да си даваме сметка, че Македония е комплицирана страна, върху която дълго време стоял печатът на Югославия. Една от формите за взимане на непопулярно решение в политиката е да избереш по-малкото зло. Понякога е нужна всеотдайност, в случай че виждаш, че това, което правиш, ще даде плод. Много е елементарно да седнеш у дома, да пиеш ракия и да казваш кой бил нарушител. България е имала 3 държавни управления, които е трябвало да се оправят с рецесия. Първите две бяха моето и на Иван Костов, а третото - на Бойко Борисов. Мисля, че успяхме да се оправим. Иван Костов най-добре би трябвало да знае, че не трябва да се демонизира, тъй като самият той стана жертва на това. Демокрацията е мъчно нещо и тя е съпроводена от корупция. При тоталитарните режим просто се заграбва и останалите мълчат ", съобщи Димитров.

" Фетишизирането на думата ме тормози, тъй като с нищо положително коронавирусът не промени живота. Нека да се опитаме да мислим за измененията в позитивна посока. Последните 2 години извършиха западния свят с протестиращи хора, които атакуват и разрушават монументи. последно беше посегнато на монумент на Джеферсън. За мен е значимо, че през днешния ден България влиза в обстановка в една международна рецесия. Миналата година страната ни по някакъв метод съумя да посрещне ударите на коронавирус рецесията и на започващата икономическа. На сегашното държавно управление ще му е доста тежко, само че въпреки всичко има върху какво да стъпи. Голямата задача за страната ни е да не унищожи това, което е реализирано и да се почне да се блъска по смислени неща. Колкото повече се прави опит страната ни да се показва като пропаднала, се налива вода в мелницата на евразийските силите, които са срещу НАТО и Европейски Съюз ", разяснява някогашният министър председател.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР