През 1991 г. Томас Харис пише новелата Червеният дракон“ и

...
През 1991 г. Томас Харис пише новелата Червеният дракон“ и
Коментари Харесай

Кой е истинският образ зад Ханибал Лектър

През 1991 година Томас Харис написа новелата „ Червеният змей “ и споделя историята за садистичния човекоядец доктор Ханибал Лектър. Тя възпламенява толкоз доста хора, че доста скоро ще се трансформира в трилогия, която всички бихме желали да забележим. Нещо повече, читателите харесват доста облика на вежливия изрод с невероятни гурме апетити. Не инцидентно и Антъни Хопкинс получава правото да оформи мрачната картина през същата година, когато се появява филмът „ Мълчанието на агнетата “.

Според филмовият институт през 2003 година Антъни Хопкинс изиграва ролята на най-жестокият кино изверг на всички времена.
И до момента в който за мнозина Ханибал е повече от яростен и злокобен, можем да потърсим истинското ентусиазъм на Харис. И както постоянно се случва, писателите постоянно намират ентусиазъм от същинските хора. Преди да седне пред пишещата машина, с цел да даде на света този кино шедьовър, 23-годишният Томас работи като публицист и през 60-те години на предишния век съумява да стигне до пандиза Нуево Леон в Монтерей, Мексико.

 Hannibal_Lecter_in_Silence_of_the_Lambs

Снимка: By Source (WP:NFCC#4), Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=56761155

Там ще се запознае с американеца Дайкс Аскю Симънс. Задържан е за тройно ликвидиране. Дайкс е освидетелстван и разгласен за вманиачен. При опит за бягство ще се срещне с една друга забавна персона, която мнозина по-късно ще разпознаят като Ханибал Лектър. Истината е, че по това време Харис отива да се запознае със Симънс, само че в болничното крило на пандиза работи добре познатият Алфредо Бали Тревино – психологът, който рисува профила на Симънс.

Тревино е разказан като дребен, малък човек с алена коса и изключителни декламаторски умения. Още с първите си думи показва своето харизматично владичество. След серия къси въпроси, двамата стартират да приказват за американеца. Интересът към убийците е огромен по това време в медията. Професионалният разбор демонстрира, че Дайкс е претърпял доста и точно този опит по-късно е дал воля на съзнанието му да стартира да убива. Междувременно Тревино се оказва даже малко аругантен по отношение на серийните убийци.

Двамата прекарват много време, само че тайната се разкрива на потегляне. Психологът не е чиновник в пандиза, а арестуван и упрекнат. Прекарал е много време зад решетките, само че тъй като демонстрира интерес към другите случаи, на него е разрешено да асистира на лекарите. Интересите към логиката на психиката са единствено една част от уменията на наказания, а качествата му със скалпел са още по-впечатляващи. За Алфредо споделят, че може да разфосова човек на части и да го събере в дребна кутийка, което автоматизирано отстрани възможностите му за независимост.

Тревино не постоянно е бил тъкмо подобен, мнозина не схващат какво се е пречупило в съзнанието му, с цел да стартира да убива. Според мнозина, бащата е напрегнал извънредно доста младежа и го е принудил да учи по-сериозно. Като стажант през 1959 година Алфредо се скарал със своя другар Хесус Кастило Рангел за пари или вероятно за желанието му да се ожени за жена, въпреки и двамата да били в хомосексуална връзка. Следва злокобен скандал, който води до ликвидиране. Алфредо в действителност прави сериозна дисекция на своя другар, слага го в кутия и го заравя в близко ранчо.

В следствие е оголен и след няколко по-сериозни разпита ще признае всичко. Осъден е на смъртна присъда през 1961 година – освен това е един от скандалните случаи със смъртна присъда. За страдание това е единственият случай за присъда. Според досиетата на полицията, в същия интервал, когато Тревино е деен, редица стопаджии изчезват. Никой не може да го потвърди и остава единствено закононарушението осъществено по обич.

 Doctor_Balli

Снимки: By Source (WP:NFCC#4), Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=42621874

Дори и в пандизът, Бали продължава да показва своята класа, облечен е в по-цветни костюми, носи тъмни очила и златен часовник. Продължава да практикува меицина измежду другите пандизчии и се счита, че е добър в това, което прави. Присъдата му е анулирана след 20 години зад решетките получава подмяна на присъдата и е изпратен в остарелия си квартал, където да оказва помощ на болните и бедните, постоянно го прави изцяло гратис.

Съгласява се да даде изявление през 2008 година, единствено няколко месеца, преди да почине от рак на простата. Една особена детайлност е, че отхвърля да приказва за своите закононарушения и декларира, че не желае да разсънва духовете си. Това е историята на първичното ентусиазъм, само че дано не забравяме, че Харис има опцията да прави и други забавни следствия. През 1999 година група детективи, които се познават с създателя, декларират, че елементи от почерка на Ханибал може да се виждат в хора като Тед Бънди и Едмунд Кемпър, а към това може да се добави и Исей Сагава.

Харис си спомня, че в миналото е чел историята и на още един човекоядец – Уилям Койнър. В следствие създателя на една от най-вълнуващите трилъри ще признае, че е съумял да сглоби чудовището от няколко облика, Тревино е един от тях. Ако обаче се чудите къде човек може да открие по-сериозното ентусиазъм, отговорът се крие в болничното заведение за престъпно наказани душевно заболели в Балтимор. Именно там създателят се среща и с другата тъмна страна на Луната, където всеки може да показа своята полуда.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР