През 1990-те години румънският математик и икономист Стефан Maндeл намери

...
През 1990-те години румънският математик и икономист Стефан Maндeл намери
Коментари Харесай

Невероятната история на математика, печелил 14 пъти тото джакпот

През 1990-те години румънският математик и икономист Стефан Maндeл откри метод да надхитри лотарията на Румъния, Австралия, Англия и Съединени американски щати. Той притегли хиляди хора, завоюва няколко джакпота, а по-късно стана аскет. Неговата история разгласиха Тhе Нuѕtlе.
„ Алгоритъмът за асортимент на числата “
В края на 1960-те младият икономист търси метод да свърже двата края. Неговата заплата в Румъния е към $88 и с тези пари той не може да изхрани жена си и двете си деца.
Подобно на доста други, Maндeл взема решение да завоюва от тотото. Той в продължение на няколко години в най-големи детайлности учи и изследва теорията на вероятността и в последна сметка създава логаритъм за асортимент на числата, който назовава „ комбинаторна кондензация “.
Математикът декларира, че може напълно тъкмо да предскаже 5 от 6-те печеливши цифри. Този логаритъм понижава броят на евентуално печелившите комбинации от милиони до към хиляда. Заедно с приятелите си той попълня комбинациите и чака тегленето на тиража.
В последна сметка математикът печели 78 783 румънски леи или към $19,3 хиляди. След като покрива всичките си разноски и дава дяловете на приятелите си, взели участие в комбинацията, му остават към $4000. Това е задоволително, с цел да се подкупят служителите и той бяга от Румъния.

Тото синдикатът
Maндeл се настанява в Австралия. Там се сеща, ĸaĸ може да завоюва локалния
джакпот. Решението е напълно елементарно: би трябвало да се попълнят фишовете с всички комбинации. В австралийското тото печели комбинацията от шест цифри от 1 до 54 или играта 6 от 54. Позволено е фишовете да се попълнят или разпечатват у дома, а след това да се заплатят в някой тото пункт.
През тези години, в случай че се закупи единствено по един билет за всяка допустима композиция, то огромната премия сигурно ще бъде извоювана, а облагата в последна сметка ще бъде една доста прилична сума, даже и откакто се приспаднат всички разноски. За една-две години той съумява да убеди стотина души да обединят парите си и да образуват тото — профсъюз. Maндeл автоматизира разпечатването на фишовете. Поставя голям брой компютри и принтери в една стая и провежда разпечатването на фишовете с нужните комбинации.
„ Синдикатът “ търпеливо изчакал, когато
джакпотът доста надвиши общата цена на всички комбинации и по-късно разпечатва фишовете. Taĸa нареченият профсъюз печели 12 тото игри с джакпоти в разнообразни райони на Австралия и Англия.
Многократните, освен това огромни облаги, притеглят вниманието на австралийските управляващи. В началото те не разрешават да бъдат одобрявани разпечатани на принтер фишове, а по-късно и стартирането на доста фишове от еднакъв човек.
Един звук печеливши фишове
Maндeл намира хора със сходни хрумвания и в Съединени американски щати и взема решение да завоюва огромния
джакпот на Вирджиния. Там би трябвало да се избират цифри от 1 до 44. „ Само “ 7 055 052 комбинации.
Математикът основава концерн, в който над 2500 души влагат по $3000. Така той събира над $9 милиона. В огромен склад в Мелбърн конфигурира 30 компютъра и 12 лазерни принтера. Maндeл наема 16 души, които печатат 7-метровите листове с фишове, на които са маркирани всички комбинации. Всичко това лишава 3 месеца. След това този звук хартия е изпратен в Съединени американски щати, като превозът коства $60 000.
На 12 февруари 1992 година
джакпотът във Вирджиния, където както на доста други места тази тото игра се назовава лотария, доближава $27 милиона. Специално определеният координатор в Съединени американски щати провежда екип от 25 куриера. Само за два дни, авансово разпечатаните всички комбинации на тото играта са пуснати в 125 тото пункта. Но един от тях не съумява да обработи всички билети. В последна сметка са пуснати 78% от всички вероятни комбинации.
Тегленето на тиража е на 18 февруари и изтеглената композиция е измежду записаните фишове. Екипът на Maндeл печели $27 милиона, както и спомагателни
бонуси в размер на $900 хиляди.


Властите поясняват дейностите на Maндeл като опит за машинация на лотарийната система. Той застава в центъра на правосъдно дело, в което вземат участие 14 организации от разнообразни страни, в това число Централно разузнавателно управление на САЩ и ФБР. В последна сметка, нито математикът, нито неговият концерн са приети за отговорни в каквото и да било нарушаване на законите.
От Вирджиния Maндeл печели за себе си малко над $1 милион. Но харчи и се отнася прекомерно безразсъдно с тези пари и през 1995 година афишира банкрут. Една от неговите най-неудачни вложения приключва с 20 месеца затвор в Израел.
Към сегашен ден математикът е „ пенсионер “. Той живее в тропическия остров Вануату покрай крайбрежията на Австралия.
След неговите облаги, множеството страни в света не разрешават да се употребяват тези и сходните на тези способи за игра. Maндeл по този начин и не разкрива своя „ логаритъм за асортимент на числата “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР