През 1984 година командироват Явор Говедаров в село Трън. От

...
През 1984 година командироват Явор Говедаров в село Трън. От
Коментари Харесай

60 години на горещия стол: Кои са рекордьори в кметското управление?

През 1984 година командироват Явор Говедаров в село Трън. От тогава до през днешния ден, той е кмет на дребното родопско селце. Вече 36 години или 13 мандата Явор Говедаров е на кметския стол, а кметството се е трансформирало в негов втори дом.

“През 1984 година ме командироваха тук, имаше избори, само че имаше единствено по един претендент и нямаше бюлетини за гласоподаване. Станах кмет на Трън и от този момент съм непрекъснато на работа в този кабинет ", споделя Явор Говедаров пред Bulgaria ON AIR.

В селото има 1000 поданици, работещо учебно заведение и нулева безработица. Но кмета рекордьор е безапелационен – кметският стол не постоянно е бил комфортен.

"Отговорността е доста огромна, в случай че реши човек да си гледа работата. Всичко, което е станало в Търън, съвсем е минало през ръцете ми. Аз съм открит човек и дали ще ме разсънят в един или два часа през нощта поради фамилен проблем или тъй като някой се е напил и се е скарал, не ме е тормозило " споделя Говедаров.

„ Намирам разтуха в това нещо да работя за хората – може би това ми е било призванието, щом толкоз години ме търпят ", споделя Говедаров. Няма човек в селото, който кмета да не познава. А когато може си почива като ловува.

„ Те са доста сходни апропо... ловът и властта. Големите риби са във властта “, споделя той.

Във властта има място за въображение, признава Говедаров. Така се ражда концепцията за седнал служител на реда, който плаши селските джигити. Причудливото устройство свършило съвършена работа.

Обещал е на себе си, че в случай че завоюва и тези избори, ще седне в стола на кмета за финален манадат. И не крие рецептата за оцеляване във властта.

"Трябва да бъдеш кмет на цялото население - без завист, без злоба, без тези неща, които да те тормозят теб ", споделя кметът рекордьор.

Явор Говедаров не е единственият, който е управлявал толкоз дълго. Със сериозна преднина го води кметът на Бели Искър - Крум Георгиев, който към този момент 50 години е на горещия стол.



Бившият кмет на самоковското село Долни Окол - Данчо Димитров, бе на власт 60 години преди да бъде заменен от Николай Стойнов.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР