През 1983 г. всеки родител в САЩ знае, че неговото

...
През 1983 г. всеки родител в САЩ знае, че неговото
Коментари Харесай

Играчката, която създаде коледна война в САЩ

През 1983 година всеки родител в Съединени американски щати знае, че неговото дете има единствено едно предпочитание – Cabbage Patch Kid. Това е кукла, направена от парцали, с пластмасова глава и коса, която наподобява на зеле. Произведена е автентично през 1982 година и когато след цяла година реклами, идва Коледа, децата знаят какво да напишат в своите писма. Истината е, че през 80-те години постоянно има най-малко един детски шлагер, който ще изправи на нокти родителите, тогава към момента няма цифров свят, конзоли и игри, липсват и онлайн поръчките.

Реалният варгал стартира в средата на декември и завършва някъде към края на годината. С излизането на смеещия се Елмо – кукла, която може да бъде гъделичкана, някои чиновници в Уолмарт би трябвало да извикат полиция, тъй като клиентите се сбиват. Фърбитата излизат 2 години по-късно и стартират да се продават на цени от 35 до 100 $, като на черния пазар, цената им от време на време доближава и 500 $. Битката преди Коледа е действителна американска картина, тъкмо каквато сте виждали в „ Коледата невъзможна “ с Арнолд Шварцнегер. И до момента в който всяка една играчка е имала своята история, парцалената кукла съумява да стигне нови висоти – този път към протести.

Ноември и декември ще се окажат по-страшни и жестоки от борбата за тоалетната хартия по време на коронавирус, освен това в целия свят. Американските магазини в никакъв случай не са виждали сходна борба, а родителите са подготвени на всичко, с цел да вземат въпросната играчка. Една жена кара през цели четири щата, с цел да открие куклата в магазин, до момента в който други заплащат доста повече от посочената цена, с цел да зарадват децата си.

В няколко града в Съединени американски щати се стига до още по-страшно – принуждение сред купувачите, чиновниците и всеки различен, който се е появил до детския магазин. Съобщения за набези пред магазините и приети в болница хора, е изцяло обикновено. Единственият въпрос е: какво е толкоз особено на тази кукла?

Създател на въпросните е Хавиер Робъртс. Той е студент по изкуство и откакто се среща с Марта Нелсън Томас на един панаир, двамата вземат решение да трансформират света. Марта е основател на статуи и най-вече на кукли. Робъртс желае позволение да стартира да продава нейните творби в Джорджия. Тя се съгласява и стартира да създава, само че в един миг стопира да подкрепя.

В следствие излиза наяве, че Робъртс основава своя лична версия на куклата. Неговите кукли са направени ръчно от парцали, а едно от имената, което е препоръчано за продукта, е „ Малките хора “. Продуктът става шлагер, когато Робъртс слага документ за осиновяване. Робъртс ги кръщава, избира им рожден ден и най-важното е, че в магазините се приказва, че тези кукли не се продават, а се осиновяват.

Колкото по-популярни стават, толкоз повече деца стартират да избират тази играчка. За да е още по-интересно, Робъртс купува цяла постройка, която трансформира в осиновителен център. По негово мнение, куклите са били доставяни в центъра и не са създавани, а идват непринудено и търсят родителя, който да обещае, че ще ги обича. Служителите в спонтанния магазин носят своя лекарска униформа и посетителите могат да видят раждането на такава играчка, като има по-голяма кукла, която играе ролята на майка. Цената за осиновяване е към 125 $ или близо 1000 $ през днешния ден.

Компанията Coleco Industries лицензира въпросната играчка и скоро стартира всеобща продукция в Европа, предлагайки същите за сумата от към 30 $. Много от фирмите отхвърлят да продават този артикул, защото считали, че е прекомерно противен, само че куклите почнали бързо да печелят сърцата на децата, изключително откакто знаят какъв брой персонален е процесът по осиновяването. И по този начин до 1983 година се стига до ново и още по-сериозно достижение – продуктът се трансформира в един от най-търсените. Въпреки всички опити да се задоволи промишлеността, повече от 200 хиляди кукли на седмица не са задоволителни.

През ноември 1983 година множеството магазини са заредени за коледното извършване на покупки. Търговците знаели, че куклата ще е шлагер, само че никой не е подозирал какъв брой тъкмо ще е мащабът. В Чарлстоун повече от 5000 души ще би трябвало да се борят за 120 кукли. Един от чиновниците си спомня по какъв начин масата с кукли е била обърната, хора са лазели по земята и други са се дърпали за косите, с цел да измъкнат играчката от непознати ръце.

Най-голямата борба е регистрирана в магазин в Пенсилвания. Там 1000 души се събират, с цел да пазят място през нощта. Магазинът има единствено 240 кукли и тъкмо тази вест основава много проблеми. Физическата борба е неизбежна. Магазинът отваря в 9 без 10 и това не взема решение проблемите, хората стартират да се блъскат и тъкмо в 9 часа към този момент няма задоволително кукли. Избухва безпорядък, гонене на клиенти с кукла и човек, който взема решение да се отбрани с бейзболна бухалка, в случай че някой се опита да вземе куклата му. Въпросните играчки безусловно се подават във въздуха. Пристига и полиция – в началото идват 5 служителя на реда само че се постанова да викат подкрепление.

Пет души са изпратени в болница, защото някои са прегазени, а други отнасят по един-два юмрука. Един човек идва със счупени ребра, до момента в който различен остава със строшен крайник на земята.

Събраните показания също са задоволително откачени, с цел да се приказва за каузи, а и видео камерите към момента са разкош за магазините. Служителите описват, че дамата със синята блуза е съборена от мъж, който се пробва да изтръгне куклата от ръцете ѝ. Същият хукнал към изхода, хвърляйки някакви пари на касата и изчезващ с бърз спринт. Докато обаче същият успее да избяга, някой различен я сграбчва от ръцете му ѝ също изчезва. Крайният резултат е, че никой не може да разбере какво се е случило. До Коледа идва и най-лошата вест, повече няма играчки, единствено потърпевши.

Съединени американски щати за първи път приказва за борбата преди и по време на Коледа. Каква е повода за толкоз мощното търсене на тази играчка. Според президента на Coleco – Арнълд Грийнбър, куклата е известна, тъй като е неповторима. Тайната е друга, лимитираното количество изисква доста съществени дейности и изкупуване на цялата продукция. Твърди се, че до края на 1984 година куклите са донесли доходи о 2 милиарда $. Въпреки известността, този интервал не се повтаря повече, въпреки и куклите да остават на върха.

Приети са в Залата на Славата за играчки, по-късно е формален амулет на олимпийския тим на Съединени американски щати и даже се пускат на пощенска марка. През 2008 година американския президент и вице президент са направени на кукли. До през днешния ден няма доста тъкмо пояснение за какво не са създадени повече и какво ги е направило толкоз известни, само че в случай че сте дете от 80-те години и сте получили тъкмо това, което сте желали на Коледа, може да бъдете доста признателни на родителите си, те са влизали в гладиаторски борби.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР