През 1960 година край Маслен нос се провеждат първите археологически

...
През 1960 година край Маслен нос се провеждат първите археологически
Коментари Харесай

Археолози от Бургас показват какво се крие на дъното на Черно Море

През 1960 година край Маслен нос се организират първите археологически проучвания в Черно море. През 2020 година ще се навършат 60 години от подводните изследвания у нас. Професор Иван Гълъбов, който е шеф на Бургаския музей е техен теоретичен началник. Тези проучвания дават първите научни данни за другите общества, които са живели по западното крайбрежие. Подробности по тематиката ще бъдат показани в следващата съботна лекция, която ще се организира в Етнографския музей в Бургас.
Милена Дамаскова, която е организатор в Археологическия музей, ще запознае присъстващите с сложната работа на подводните археолози, които десетки години събират доказателства за измененията в пристанищните басейни, за развиването на старинните селища, някои от които се трансформират в пристанищни градове.
„ Подводни археологически изследвания по Южното българско Черноморие “ е тематиката на лекцията, от която заинтригуваните ще научат още за проучванията по Южното черноморие, част от което е и Бургас. Как едно малко рибарско населено място се трансформира в огромен пристанищен град, по какъв начин се развива търговията и културата, са тематики, които също ще бъдат наранени в лекцията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР