През 1960 г. един човек регистрира малка фирма за продажба

...
През 1960 г. един човек регистрира малка фирма за продажба
Коментари Харесай

Бернард Мадоф – създателят на най-голямата финансова пирамида в света

През 1960 година един човек записва дребна компания за продажба на акции с капитал от едвам 5000 $. Неговото име е Бернард Л. Мадоф. Парите идват от неговата предходна работа като спасистел (неофициалната версия е, че ги е получил като подарък от тъщата и сумата е 50 000 долара). Бизнесът е подкрепят от Сол Алперм – тъста. Сол работил като счетоводител и доста бързо насочил своите клиенти и фамилии към компанията на Бернард. В течение на времето, господата стартират да употребяват иновация като компютри и след няколко проби задействат платформата NASDAQ – National Association of Securities Dealers. В тази платформа се разгласяват акции на извънредни компании. Проектът се движи добре и мнозина се доверяват и даже го възхваляват.

Издания като New Your Stock Exchange декларират, че хората в NASDAQ са един от господарите на извънборсовия „ трети пазар “. На ден през тази компания минават повече от 740 милиона $ от търговски интервенции и всичко това се случва на компютри. Впрочем, сумата отговаряла на 9% от парите, които минавали през фондовата борса на Ню Йорк. Бернард плащал на други брокери да правят интервенциите през неговата компания, с цел да може да демонстрира доста по-сериозен паричен поток и да показва в допълнение претовареност. До 2000 година неговата компания е провъзгласена за топ трейдър и има към 300 милиона $ в активи. Офисът в Лондон (точно по този начин, NASDAQ става интернационална компания) пренасочва спомагателни 80 милиона паунда.

 Bernie Madoff Pleads Guilty To $50 Billion Scheme To De-Fraud Investors

Ако сте живели в Ню Йорк през 80-те и 90-те години на предишния век, най-вероятно сте чули това име. За разлика от всички останали на пазара, моделът на Мадоф не придлагал висока възвращаемост, а непрекъсната. Неговите клиенти също не са инцидентни. Информацията за финансовите интервенции е добре охранявана и в никакъв случай не се разкрива. Според някои издания, Мадоф е работил в богат еврейски кръг и единствено с хора, с които се запознавал персонално. В елитния клуб от клиенти е участвал Джей Езра Меркин, Кевин Бейкън, Джон Малкович и други. Само Езра Меркин е вложил към 1.8 милиарда $ в тази компания. Единственият късмет да срещнете Мадоф е посредством възнаграждение за среща. Някои медии го възхваляват, до момента в който други се пробват да го обвинят в машинация. Без значение какво в действителност се случва, Бернард изплащал нереално високи проценти.

Доволните клиенти би трябвало да са задоволително добра реклама и дълго време Бернард Мадоф е най-хубавото място за инвестиция. Високата успеваемост притегля и вниманието на раследващите органи. За страдание Бернард има родственици в SEC и излиза наяве за какво постоянно следствията се вършат фиктивно. Още в зародиша на огромните облаги, външни анализатори стартират да изричат своите подозрения. Първото е направено от Торп още през 1991 година. Срещу инвестиция от няколко милиона, клиентите могат да бъдат представлявани от Мадоф на стоковата борса и надлежно да печелят посредством неговите брокери. Всеки клиент в края на месеца получава финансово извлечение по пощата и знае доста добре какво е закупил. Обикновено акциите са някои от най-големите и надеждни компании. Хартията имала по-голяма стойност от напечатаното върху нея.

Компанията Rampart Investment Management стартира разглеждане на Мадоф, откакто някои от техните сътрудници избират високите и непрекъснати растежи. Маркополос е извикан, с цел да създаде същата система, с която да стартира да предлага сходна възвръщаемост. Когато Хари стартира да работи, прави редица симулации, само че нито една не може да повтори тези толкоз впечатляващи триумфи. След четири часа инспекции и опити, доближава до обикновеното умозаключение: тази компания е една голяма машинация.

 Bernie Madoff Pleads Guilty To $50 Billion Scheme To De-Fraud Investors

Следва втори доста сериозен сигнал до SEC с пояснение, че най-големият хедж фонд е машинация и теориите на Бернард Мадоф са прелестни, само че математиката има друго мнение по въпроса. Подадената информация минава през всички равнища и никой не подхваща нищо. Измамата обаче продължава да работи и тъкмо в този миг има доходи сред 3 и 6 милиарда $. Сумата автоматизирано слага NASDAQ на първа позиция като един от най-големите хедж фондове в света. Към нея добава 17 страници с детайлна информация и заглавие „ Най-големият хедж фонд в света е машинация “. През 2005 година се пробва да откри и редакторите на Wallstreet Journal, само че те не желаят да проверяват. Материалът има към 30 сериозни точки, които би трябвало да получат отговор, само че уви. Най-голямата изненада е, че по време на своите години на опериране NASDAQ има единствено 7 месеца, в които е на загуба. Финансовата крива на триумфа била съвършена и вървяла единствено нагоре под 45 градуса – изцяло невероятно в действителна среда. Каква е тайната? Измама ли е всичко?

Тайната е тъкмо толкоз остаряла, колкото и света. Мадоф употребява техниката на пирамидалните структури или по този начин наречените Понзи схеми (на различен талантлив лъжец от 20-те години на предишния век). Привлича богати клиенти, кара ги да вършат невероятни вложения и по-късно от тези пари заплаща толкоз непрекъснатите облаги на всички останали. Схемата тук е доста по-различна и всички получавали парите си на време, въпреки и техните доходи в никакъв случай да не са били на някаква борса.

Голямото преразпределение на пари изисквало търсенето на нови жертви, които да влагат крупни суми и с тях да се изплащат толкоз нужните 10% облага. Следващата година се намират идващите жертви и по този начин огромната въртележка се движи съвсем 14 години. Според самия фараон, търгуването на фондовата борса е спряло някъде през 1990 година, а съгласно специалистите, в никакъв случай даже не е направила опит за търговия. И най-забавното е, че постоянно клиентите са заможни богати хора. Никой няма достъп до архивите и бизнес интервенциите на компанията. В края на всяка година, Мадоф се уволнява от личния си план, пропуща попълването на документите и данъчни заявления, с които да изясни от кое място идват приходите му и при започване на идната година се назначава още веднъж. Фирмата за одит пък била единствено от двама души, ситуирана доста надалеч от измамата. В нея оперирали близки другари на фамилия Мадоф. Мистерията ставала прекомерно съмнителна. Мадоф, въпреки и иноватор с компютрите, не можел и не желал да даде онлайн достъп до сметките на своите клиенти. Извличенията за закупени акции не престават да идват по пощата.

След като Bayou Group банкрутира през 2005 година някои вложители желаят да изтеглят парите си от неговата компания и надлежно търсят сумата от 105 милиона $. Бърни съумява да пренасочи пари от друга компания и бързо погасява дълга, само че мнозина виждат, че най-успешния хедж фонд все по-често търси заеми от банки и някои от огромните към този момент отхвърлят. Собственикът се пробва да откри пари, с които да продължи да заплаща на своите клиенти. Проблемът е, че откакто Лемън Брадърс афишират фалит, доверието в тържищата се намалява до безспорен най-малко. Клиентите на компанията желаят да изтеглят сумата от близо 7 милиарда $. Всички пари били в обикновена банкова сметка.

 Bernie Madoff Expected To Plead Guilty To $50 Billion De-Fraud Of Investors

Никога преди този момент не се е налагало да заплати такава сума и този път Бернард би трябвало да извърши същата интервенция за минимално време. Към ноември се оказало, че има към 300 милиона $ от новите вложители, само че старите са изтеглили към 320 милиона. Положението достигнало сериозно равнище и даже липсвали пари, с които да се обслужва сметката. Три дни преди ареста, Бернард Мадоф получава още 1 милион във компанията си. В сметката му, която в миналото имала към 5 милиарда, в този момент разполагала с едвам 234 милиона. Най-накрая нямал задоволително пари, с цел да заплати на старите си клиенти и никой не желал да отпуска заеми. На 9 декември 2008 година споделя на своя брат, че скоро ще остане без пари. На 10 декември изплаща на своите синове бонуси от 170 милиона $. Синовете му не разбирали по какъв начин може да заплати такива бонуси, откакто ще банкрутира. Точно в този ден признава цялата скица.

На 11 декември Бернард Мадоф е задържан за финансова машинация – може би най-голямата в света. Признава, че в никакъв случай не е вложил и цент от парите на своите клиенти и в никакъв случай не е знаел къде да влага. Всичко отивало в банковата сметка и се оцелявало с лихвите. Когато е запитан за какво не е спрял на време, той декларирал, че е желал, само че играта почнала да става прекомерно комплицирана. Хари Маркополос споделя, че в апогея си, Мадоф е употребявал пари даже на незаконни групировки и на някои по-сиви фигури от съветския и колумбийския бизнес. Бернард Мадоф декларира, че съжалява за сторенето и знае доста добре, че срамът ще остане за идващите генерации и даже внуците му.

Може би това до някаква степен е правилно – синът му Марк се обесва, откакто не може да си откри на никое място работа. Напрежението явно е било прекомерно огромно за него. Най-интересното в цялата вълнуваща история е патологичната нелепост, която се случва на избран период от време. Преди краха на Лемън Брадърс е имало и доста други земетресения и всичко води началото си от огромната меланхолия до през днешния ден. Схемата на Бернард Мадоф може да се счита за най-голямата в света, а след нея мнозина остават без цент, банкрутират и даже се самоубиват. В пандиза Мадоф признава, че се усеща добре, тъй като най-сетне няма потребност да играе безумния танц на измамата, жена му го напуща и той чака своя финален ден в пандиза. След общественото чуване на Хари Маркополос, съвсем всички проверяващи от комисията по случая са напуснали в идващите 30 дни. Маркополос е уверен, че в случай че не се беше случила финансовата рецесия, пирамидата щяла да продължи да действа.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР