През 1952 г. Джон Стайнбек ще напише една безсмъртна книга,

...
През 1952 г. Джон Стайнбек ще напише една безсмъртна книга,
Коментари Харесай

Елизабет Фрицъл – 24 години в тъмницата

През 1952 година Джон Стайнбек ще напише една безсмъртна книга, която в никакъв случай не напуща съзнанието на читателя. „ На изток от парадайса “ е доста друго литературно преживяване и като че ли и до през днешния ден виждаме встъпителните няколко фрази:
„ На някои фамилии се раждат деца, а на други се раждат чудовища. “

Стайнбек не е подозирал, че от време на време и родителите могат да бъдат чудовища. Елизабет Фрицъл знае. Подозираме, че до края на живота си в никакъв случай няма да не помни тази фамилна аксиома. На 28 август 1984 година ще стартира издирването на Елизабет. В идващите седмици униформените ще я търсят, до момента в който фамилията стартира да позволява най-лошото с всяка последваща седмица. И по този начин след известно време идва писмо, в което детето оповестява на родителите си, че бяга от вкъщи, тъй като не може да живее повече с тях. Баща ѝ Йозеф ще приказва пред полицията, че най-вероятно става въпрос за набожен фетиш. И по този начин след известно време се приключва следствието. Къде изчезва Елизабет? Семейството подозирало, че щерка им е от дълго време умряла.

Подозренията, че детето е останало някъде заровено, били частично правилни – Йозеф доста добре знаел, че неговото дете се намира в особено направена катакомба под къщата. В деня на изгубването, нейният татко я води в мазето, с цел да му помогне да сложи нова врата. За момичето следват цели 24 години на заточение.

И животът продължава. В 9 часа сутринта баща Фрицъл ще слиза в мазето, с цел да работи върху машините, които проектира и продава. Понякога ще прекарва и вечерите в „ работа “. Проектите вървят с цялостна мощ, затова всички са щастливи и удовлетворени. През първите две години нямало никакви други закононарушения, с изключение на отнемането на свободата. Посещавал я понякога, само че през останалото време се стремял да дава храна. С отпразнуването на 11-я рожден ден, Йозеф стартира да изнасилва своята щерка. Новосъздадената подземна фамилия получава хранителни дажби и вода. Елизабет се пробвала да образова децата си и да им разреши най-малко някаква форма на естествен живот. В идващите 24 години ще става още по-трудно, тъй като се раждат още 5 деца. Йозеф не бил чак толкоз огромно зло – разрешил на едно дете да остане да живее с майка си, друго умряло малко след раждането, а трима щастливци се качили на горния етаж, където могат да живеят с дядо/татко и баба. Не си мислете, че всичко това е лесна работа – Йозеф криел децата в околните шубраци, измислял разнообразни версии, както и оставял бележки, в които майката обяснявала, че не може да се грижи за децата и по тази причина ги оставя по този начин. Бихте попитали какво мислят обществени грижи по въпроса? Те по този начин и не се поинтересували чии са децата и разрешили на фамилията да ги резервира.

Междувременно Елизабет продължавала да прекарва времето си в мазето, задоволявайки половите мечти на татко си. През 2008 година едно от децата се разболява и след доста договаряния било разрешено на Керстин (вече на 19 години) да отиде до болничното заведение и да получи помощ. Йозеф мислил да употребява положителната остаряла тактика – намерил детето с записка от майка си, която изяснява какво се е случило с нея. Тук към този момент номерът не можел да мине. Полицията разпитвала обвинената цяла седмица и най-после пуснала фотографията в малкия екран с молба за повече информация. Изненадващо, никой не дал никаква информация, тъй като този човек не съществува. След още една седмица съмненията към този момент били ориентирани към баща Йозеф.

И до момента в който обществените били щастливи, че има кой да гледа и храни няколко гърла допълнително, детективите почнали да се съмняват в странната поява на деца и бележки. Детето му вижда за първи път слънчева светлина на 26 април, 2008 година Лекарите бързо позвънили в полицията и споделили, че непозната жена се е появила в стаята на анонимната пациентка.

Дългият разпит предиздвикал следователите да преминат през въртележката на пъкъла. Момичето разказало, че всички деца са на татко ѝ, също по този начин споделила за своите прекарвания – композиция от гледането на порно филми, а по-късно и изнасилвания. Лентата се прибирала обратно от първото полово посягане до затварянето в подземието. Психопатът бил задържан още същата вечер. Съпругата Розмари Фрицъл напуща дома, фамилията, което живее на първия етаж чартърен също не подозирало двойния живот на хазяина. Обикновено странните звуци били оправдани с шумния казан на парното, както и с някои развалени тръби.

Не лишава доста време на правосъдните заседатели, които да изпратят този човек в пандиза. Обвиненията са доста и най-различни. Съдията не пропуща опцията да повдигне обвиняване и за умрялото дете Майкъл. Йозеф се признава за отговорен по всички обвинявания като се изключи убийството и опасността за ликвидиране посредством газ. Полицията предложила повече от 11 часа видео материал на показанията на Елизабет, само че никой не издържал повече от 2 часа. Впрочем някои от правосъдните заседатели напущат залата и са сменени с запаси – съдът прозорливо се е досетил, че някои хора няма да устоят. На 19 март, 2009 година е произнесена доживотната присъда без право на разглеждане за идващите 15 години. Йозеф приема присъдата и отхвърля да апелира. В момента се намира в Гарстен Аби – някогашен манастир и сегашен затвор. Популацията от мрачната килия е изведена и за първи път получава законна здравна помощ.

Редовното затъмняване на светлината карало по-голямата част от децата да полудяват и да изпадат в паник офанзиви, а да не приказваме за оня неочакван момент, когато слънцето залязвало. Елизабет в никакъв случай не прости на майка си за нейната бездейност и я гони от болничното заведение. Днес фамилията има напълно новa идентичност, живее в следено село, където полицията има камери зад всеки ъгъл, както и служители на реда под прикритие, които не разрешават на папараци и други вредители да нахлуват в персоналното пространство. През 2013 година някогашната катакомба, където са родени всички деца е запълнена с бетон от строителните служащи. През 2017 година излиза наяве, че Йозеф сменя семейството си, тъй като доста от пандизчиите го разпознавали и нападали.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР