През 1949 г. 17-годишната Кони Папърт иска да си купи

...
През 1949 г. 17-годишната Кони Папърт иска да си купи
Коментари Харесай

Ето какво означава леля ти да е Айн РАНД

През 1949 година 17-годишната Кони Папърт желае да си купи рокля, която коства 25 $. За задачата е моли своя родственик да й услужи с парите. Кони е щерка на Агнес Папърт, сестра на брачна половинка на Айн Ранд – Франк О’Конър.

Ето какво значи вуйна ти да е Айн Ранд:

(Portrait of Russian-American writer Ayn Rand used for the first-edition back cover of her novel The Fountainhead,1943)

22 май, 1949

Скъпа Кони,

Ти си доста млада и по тази причина не знам дали осъзнаваш сериозността на действието си да ми поискаш пари. Тъй като въобще не те познавам, ще те подложа на тест.

Ако в действителност искаш да заемеш от мен 25 $, ще имам опция да схвана какъв човек си. Ти искаш да заемеш парите, до момента в който се дипломираш. Ще направя нещо по-добро от това. Ще го направя по-лесно за теб да изплатиш дълга си, при изискване, че разбираш и го приемаш като сериозна бизнес договорка. Преди да я приемеш, желая да помислиш доста деликатно.

Ето и изискванията ми: Ако ти изпратя 25 $, ще ти дам период от една година, с цел да ми ги върнеш. Ще ти дам шест месеца след завършването да си намериш работа. Тогава ще започнеш да изплащаш парите на вноски: ще ми изпратиш 5 $ на 15 януари 1950 и по 4 $ на всяко 15-то число всеки идващ месец. Последната вноска ще бъде на 15 юни 1950 и това ще възвърне цялата сума.

Искаш ли да го направиш?

Ето над какво желая да помислиш: щом един път си намериш работа, непрекъснато ще има доста неща, от които ще се нуждаеш и за които може би ще предпочиташ да похарчиш парите си, в сравнение с да изплащаш обвързване. Искам в този момент авансово да решиш като почтен и виновен човек дали ще желаеш и ще можеш да върнеш тези пари, без значение какво ще се случи, като обвързване преди всеки различен разход.

Искам в този момент да схванеш, че няма да приема никакви извинения – с изключение на съществено заболяване. Ако се разболееш, ще ти дам пролонгация във времето, само че единствено затова. Когато задължението ти стане изискуемо, в случай че ми кажеш, че не можеш да ми платиш, тъй като се нуждаеш от нов чифт обувки или ново палто или си дала парите на някой от фамилията, който се е нуждаел повече от тях, в сравнение с аз – тогава ще те приема за самозванец. Не, няма да ти изпратя полиция, само че ще те отпиша като неприятен човек и в никакъв случай няма да ти приказвам или пиша още веднъж.

Сега ще ти кажа за какво съм толкоз сериозна и строга за това. Презирам безотговорни хора.

Не искам да имам нищо общо с тях, нито да им оказвам помощ по какъвто и да е метод. Безотговорен човек е този, който прави съмнителни обещания, след това не съблюдава думата си, упреква събитията и чака другите да му простят.

Отговорен човек не прави заричане без да намерения за всички условия и без да е квалифициран да ги понесе.

Искаш 25 $, с цел да си купиш рокля; казваш ми, че ще си намериш работа и ще можеш да ми върнеш парите. Това е добре и аз желая да ти оказа помощ, в случай че в действителност имаш поради тъкмо това.

Но в случай че имаш поради следното: дай ми парите в този момент и ще ти ги върна, в случай че не си трансформира мнението – тогава договорката отпада. Ако спазя моята част от договорката, ти би трябвало да спазиш твоята, тъкмо както си се съгласила, без значение какво се случва.

Много се разочаровах от Мими и Марна (Доки). Когато за първи път срещнах Мими, тя ме помоли да й дам пари, с цел да се запише на курс по изкуство. Дадох й парите, само че тя не се записа на курса. Подкрепях Марна цяла година – с цел да й оказа помощ да приключи учебно заведение. Тя не приключи. Ще ти дам късмет, тъй като не желая да те упреквам за дейностите на сестрите ти. Но желая да ми покажеш, че ти си по-добър човек.

Ще ти кажа аргументите за изискванията ми: мисля, че индивидът, който желае и чака другите да му дадат пари, вместо да ги завоюва, е най-лошия човек на земята. Бих желала в случай че мога, да те науча доста рано в живота на концепцията за самоуважаващия се, самоиздържащ се, виновен човек. Ако вземеш назаем пари и ги върнеш, това е най-хубавото упражнение по отговорност, което в миналото можеш да имаш.

Искам да отпишеш концепцията (ако я имаш наум), че си задължена да приемеш пари или поддръжка от мен, единствено тъй като сме родственици. Искам доста ясно да схванеш тъкмо в този момент, когато си млада, че нито един честен човек не има вяра, че е длъжен да поддържа роднините си. Аз не го имам вяра и няма да го върша. Не мога да те одобрявам или да желая да ти оказа помощ без причина, единствено тъй като се нуждаеш от помощ. Това не е добра причина.

Но ти можеш да спечелиш моята благосклонност, интерес и помощ като ми покажеш, че си добър човек.

Сега намерения върху това и ми кажи дали искаш да заемеш пари при тези условия и дали ще ми дадеш твоята почтена дума, че ще спазиш изискванията. Ако го направиш, ще ти изпратя парите. Ако не ме разбираш, в случай че мислиш, че аз съм сурова, жестока, богата остаряла жена и не оценяваш концепциите ми – е, не е нужно да ги приемаш, само че тогава не би трябвало да ме молиш за помощ.

Ще очаквам отговора ти и в случай че открия, че ти си мой вид човек, тогава се надявам, че това ще бъде началото на същинско другарство сред нас, което ще ме зарадва доста.

Твоя вуйна.

Снимка: Portrait of Russian-American writer Ayn Rand used for the first-edition back cover of her novel The Fountainhead (1943), bg.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР