През 1943 – година преди това изследване да започне –

...
През 1943 – година преди това изследване да започне –
Коментари Харесай

Глад за мир, отговори и калории

През 1943 – година преди този момент проучване да стартира – Съединени американски щати е към този момент втора година във Втората международна война. Кариерата на лекар Ансел Кийс се развива доста добре: той става шеф на новосъздадената Лаборатория по психическа хигиена към Университета в Минесота, а изследванията и опитите му са финансирани от дълбоките джобове на Американската войска. Това финансиране идва от изобретението на Кийс наречено „ K ration “ – пакет с джобен размер, който съдържа храна със стойност 2830 калории, 33 грама протеин и множеството витамини, от които бойците имат потребност за ден. Въпреки слабата си известност на питателното пакетче в армията поради честите злоупотреби, само че главнокомандващите са впечатлени от работата на Ансел и в следствие го назначават като специфичен помощник на секретаря на войната и го подкрепят в проучванията му в региона на резултатите от храненето и глада. Освен пари, военните му дават и доброволци – млади момчета пацифисти, които отхвърлят да се борят на фронта.

 Ancel-Keys

Доктор Ансел Кийс, 1945 Снимка: Wikipedia

Дисциплината измежду доброволците в началото е доста ниска. Те демонстрират мощно отвращение за работа главно поради неуместните условия, на които са подлагани – мраз, горещина, влага, жажда… Един от опитите изисква да лежат на легло в продължение на месец. Друг пък изследва следствията от неналичието на съответни витамини в организма на човек. На всичкото от горната страна е явно, че всички опити имат за цел да създадат американския боец по-силен, по-издръжлив и по-способен в борба – нещо, което непосредствено опонира с пацифизма на младежите.

Един от асистентите на Кийс, Харолд Гетзков – също доброволец, усеща възходящото неодобрение и обръща внимание на ръководителя. Излиза, че той самият също не се усеща добре с това, което прави, и се чуди дали резултатите от проучванията не биха могли да имат някакво по-мащабно приложение, да вземем за пример, в против възходящия апетит в Европа. Войната унищожава посеви из целия континент като прави огромни площи земя необработваема в близко бъдеще и по този начин доста хора скоро ще бъдат застигнати от апетит. В багра вземат участие и страни отвън Европа, които също имат пръст от унищожаването на храната, тъй че по натурален метод на тях се пада задължението да възстановят тези загуби.

 original

Брошура за набиране на доброволци за проучването

В края на 1944 Армията взема решение да финансира Кийс за една година. 36-те доброволци, за които споменахме, идват в лабораторията му под футболния стадион на университета на 19 ноември. Въпреки че вземат участие в опит, на тях им е позволено да се разхождат свободно и даже да вземат участие в университетските дейности; те даже са задължени да вървят най-малко по 35 километра на седмица (което по-късно в проучването ще би трябвало да вършат с другарче, което да следи доброволецът да не мами). Към тях има единствено едно условие – да се хранят само с даденото им от лабораторията.

През идващите 24 седмици подкожните мазнини на „ свинчетата “ понижава, тъй че седенето на твърди повърхности става неловко и доста от мъжете си носят възглавнички, върху които да седят. По същата причина им е студено от самото начало – телесната им топлота спада с съвсем градус, а сърдечният понижава до 35 удара в минута. Мъжете губят всевъзможен интерес към дамите и в свободното си време преглеждат готварски книги. Единствена цел на живота им става храненето, което за тях се съдържа във деликатно измерени и готови порции картофи, зеле и самун.

 Minnesota-Experiment_was_05

Участници в опита

През последните 12 седмици е Възстановителната фаза. Мъжете са разграничени в 4 групи като всяка група получава нарастване на питателните си дажби надлежно с 400, 600, 800 и 1200 калории. На някои се дават и хранителни добавки като витамини и протеини, с цел да се проследят резултатите от разнообразни способи на зареждане. След това някои от мъжете ще останат за още 8 седмици, Неограничена фаза, през които ще могат да ядат каквото и колкото си желаят, само че към момента ще бъдат следени и изучавани.

* * *

Експериментът завършва през декември 1945 с 32 останали доброволци (включително и мъжът, който си отряза пръстите, който по-късно моли да го одобряват отново). Въпреки че ще отнеме още няколко години преди Кийс да разгласява формалните резултати, той и Харолд издават дребна брошура от 70 страници с илюстрации озаглавена „ Мъжът и гладът: Психологически справочник за избавителни отряди “ („ Men and Hunger: A Psychological Manual for Relief Workers “). В него дружно със фотоси са показани някои от изводите и информацията от едногодишния опит.

Същият световен спор, който стимулира лекар Ансел Кийс, довежда и до края на сходни опити откакто пред света се разкриват отвратителните опити с хора, които нацистите вършат. Затова и международната научна общественост изготвя Нюрнбергския кодекс, а по-късно и Хелзинкска декларация, с които се слагат етичните граници във връзка с опитите с хора.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР