През 1938 г. американските нацисти и тяхната платформа за вербуване

...
През 1938 г. американските нацисти и тяхната платформа за вербуване
Коментари Харесай

Как Майер Лански и еврейските гангстери помогнаха да се отърве САЩ от нацистите още преди Втората световна война

През 1938 година американските нацисти и тяхната платформа за рекрутиране на фрагменти, Германо-американският бунд, съставляват доста действителна опасност за суверенитета на Съединени американски щати. Но арбитър от Ню Йорк и няколко патриотично настроени еврейски мафиоти се появяват на сцената, с цел да ги спрат. Същата година се случва първият залп в борбата сред американската еврейска мафия и нацистите.

На 20 април 1938 година Германо-американският бунд потегля към казино Йорквил в Ъпър Ийст Сайд на Манхатън в чест на 49-ия рожден ден на Хитлер. Техният водач Фриц Кун би трябвало да приказва в бална зала, украсена със свастики, и да популяризира общоприетата омразата към евреите. На сцената той постоянно имитира Хитлер в цялостен режим и крещи „ Sieg Heil “.

Но Кун не знае, че група еврейски мафиоти, водени от Майер Лански (на основната снимка) и скрито наети от арбитър Нейтън Д. Пърлман, ги причаква. Въоръжен с бейзболни бухалки и билярдни щеки, момчетата на Лански са се разделили на три групи, покривайки всяка изходна точка. И когато всички членове на Бунда се събират, гангстерите атакуват!

Фриц Кун

Възходът на фашизма се постанова в Америка в края на 30-те години, възпроизвеждайки възхода на Адолф Хитлер на власт в Германия.

До 1938 година Америка има третото най-голямо немско население в света. И Германо-американският Бунд, воден от фашиста Фриц Кун, се възползва изцяло, провеждайки постоянни събирания и шествия в чест на Хитлер и Третия райх. Членовете му се заклеват в цялостна честност на Германия.

Кун и Бунда проповядват ненавист към „ еврейския проблем “ като лидерът споделя, че евреите са комунисти, които държат всички пари в Америка. Хитлер знае за съществуването на Бунда и го утвърждава, надявайки се да промие мозъците на американците и Съединени американски щати да го поддържат, вместо да се изправят още веднъж против Германия във война.

Членовете на Бунда се показват като американци, обичащи Германия, само че в реалност те маршируват, викат „ Sieg-Heiled “ и разпръскват антисемитската си изразителност из цялата страна. И са малко или доста свободни да го вършат, тъй като законите против речта на омразата към момента не съществуват през 30-те години на предишния век.

Йорквил, в Горен Манхатън, има най-голямата конгрегация на германци в Ню Йорк, а Източна 86-та улица е наречена „ Sauerkraut Boulevard “ („ Булевард Кисело зеле “). Бундът е безочлив – те даже организират всеобщи манифестации по улиците в униформи с кафяви ризи със свастика.

Нейтън Пърлман

Нюйоркският арбитър и някогашен конгресмен Нейтън Д. Пърлман се тревожи от възходящото наличие на Бунда в Ню Йорк – той знае, че те имат независимост на събранията и словото, предоставена им от Първата корекция на конституцията на Съединени американски щати.

Както създателят Майкъл Бенсън споделя в книгата си „ Gangsters Vs. Nazi’s: How Jewish Mobsters Battled Nazis in Wartime America “, Пърлман формулира изобретателен проект – битка с огъня с огън.

„ Това, от което се нуждаят тези нацисти, е добър пердах по задника “, споделя Пърлман. И той познава тъкмо индивида за тази работа: мафиота Майер Лански. Според Бенсън към момента не е ясно по какъв начин тъкмо Пърлман е познавал Лански; може да е било и отвън арената на правосъдната система. Всеки случай, съдията му се обажда и го пита напряко: „ Имате ли момчета, които може да желаят да ударят един нацист? “

Майер Лански, най-известният еврейски рекетьор и цар на хазарта, е мощно почитан в целия под земята свят. Той има екип от убийци, също евреи, на свое разположение, наименуван Murder Inc, основана в Бруклин група, която служи като правоприлагаща ръка на италианските и еврейските мафиоти. Както написа Бенсън, отговорът на Лански към Пърлман загатва неговата мощ: „ С почитание, видите ли, ние можем да създадем повече от удар? “

Пърлман желае нацистите да бъдат единствено набити, а не убити. Пребиването им до гибел би било неприятен пиар. „ Не се тормозете “, споделя Лански. „ Ще ги мариноваме, няма да ги змразяваме. “

В началото на 1938 година Нейтън Д. Пърлман, Майер Лански и равинът Стивън Уайз се срещат, с цел да обсъдят проекта. Лански има една молба към равина: никакви отрицателни мнения в пресата от водачи на еврейската общественост. Той се съгласява. Лански кара момчетата си от Браунсвил да бъдат тренирани от боксьори за оптимален резултат.

Както споделя Бенсън, Пърлман предлага на Лански отплата за работата, само че той отхвърля: „ Не ми би трябвало възнаграждение, арбитър. “

 German American Bund NYWTS

Парад на Бундa, Ню Йорк, 30 октомври 1939 година

Макар и надалеч превъзхождани от повече от 3000 нацисти, мафиотите се оправят чудесно на 20 април 1938 година Бундът основава външната заблуда за мощ посредством нацистките облици, само че те от вътрешната страна те са като всички нацисти – страхливи. И не съумяват да се опълчват на юмруците и бейзболните бухалки на еврейските гангстери.

След това Лански и хората му съумяват да избягат, само че не и преди да захвърлят оръжията си и шапките на Американския легион, които носят за илюзия на съперника. След кървавите последици доста от нацистите лежаха в безсъзнание, а други са с голям брой фрактури по крайниците, съгласно The ​​New York Post.

Вълненията, провокирани от ‘Битката при Йорквил “, се разливат из цяла Америка, започвайки придвижване, противопоставящо гангстерите против нацистите. И Бундът е на път да види какъв брой твърди могат да бъдат евреите и другаде в страната.

Нат Арно

Малко след случая в Йорквил Ню Йорк не разрешава на Бунда да носят униформи в града, тъй че те се трансферират оттатък река Хъдсън – в Нюарк, Ню Джърси. Но там Лански разполага с „ Ал Капоне от Нюарк “, Абнър Цвилман. Цвилман набира тайфа от боксьори, наречена „ Newark Minutemen “, с цел да поеме новодошлите.

Той избра някогашния еврейски професионален боксьор Нат Арно за пълководец на бандата, а нейната задача е да провокират физически Бундa при всяка среща. Скоро ударната група наброява хиляди, съгласно The ​​Times of Israel.

В Чикаго еврейският финансист на мафията и политически медиатор Джейк Гузик получава позвъняване от Пърлман и Лански. Там отец Чарлз Кофлин, католически духовник, е основният подстрекател на антисемитски диатриби – той популяризира ненавист против еврейската общественост посредством своята национална радио платформа. Гузик също събира група от евреи боксьори, с цел да се изправи против сганта.

В Детройт и Кливланд група гангстери също е повече от щастлива да заглуши положително остаряло нацистко реване. Това е техен родолюбив дълг като американски евреи.

Битката стигна даже до Лос Анджелис, където еврейският разбойник Мики Коен се озовава в полицейски сектор с мъже, облечени в униформи на Бунда, съгласно списание Tablet. Когато офицерите напущат стаята, Коен се изправя, доближава се до нацистите и удари главите им една в друга. Мъжете крещят и скачат по решетките на килията в опит да се измъкнат.

До 1939 година проектът на Пърлман за ориентиране на еврейските мафиоти против нацистките групи работи с цялостна мощ. И тогава Пърл Харбър трансформира всичко.

Германо-американският бунд към този момент не може да се крие зад Конституцията – всевъзможни речи, маршове и събирания към този момент се смятаха за срещудържавни. Гражданите на Съединени американски щати сами поемат предизвикването и членовете на Бунда към този момент не могат и да аплайват за работа в корабостроенето, предотвратявайки евентуален бойкот по време на войната.

Така в борбата гангстери против нацисти, гангстерите побеждават.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР