През 1920 година френската модна дизайнерка Коко Шанел въвежда модата

...
През 1920 година френската модна дизайнерка Коко Шанел въвежда модата
Коментари Харесай

Откъде идват бикините?

През 1920 година френската фешън дизайнерка Коко Шанел вкарва модата на „ почерняването ”, като за задачата на слънцето се излагат краката, ръцете и раменете.

Дотогава банският костюм служи единствено за плуване. По времето на френския крал Луи ХIV и дамите, и мъжете се къпели по долни дрехи. За особено направени бански костюми може да се приказва едвам през XVIII век, а през XIX век се появяват дамски и мъжки модели. С времето те много се трансформират, като стават по-къси, по-удобни и по-практични. 

Във Франция се основават прилепнали по тялото раирани мъжки бански (най-често в бяло и синьо). Дамските съставляват към момента къси рокли, носени с панталони с необятни крачоли, пристегнати в коляното.



Снимка: Everett Collection / Shutterstock

През 1946 година се появява дамският бански костюм от две елементи, който революционизира модата в плуването и къпането. Дотогава и мъжките, и дамските бански костюми са цели.

Той получава името си от атола Бикини, защото е показан в Париж няколко дни след първия от поредност нуклеарни опити, осъществени от Съединени американски щати на острова.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР