През 1919 г. испанският инженер Хуан де ла Сиерва изобретява

...
През 1919 г. испанският инженер Хуан де ла Сиерва изобретява
Коментари Харесай

Преди 90 г. жироплан кацна в Белия дом пред погледа на президента Хувър

През 1919 година испанският инженер Хуан де ла Сиерва изобретява жироплана (б.р. намира се и като жирокоптер) - аероплан с въртящо се крило, който употребява ротор, въртящ се свободно в режим на авторотация, с цел да сътвори двигателна сила. Винтът е ситуиран над фюзелажа и е задвижван в ротация от силата на мотора. Развитата от него мощ е ориентирана нагоре и в посока на полета, създавайки повдигащ и тягов миг.
 Снимка: Wikipedia
През 1920 година де ла Сиерва патентова своето изобретение - способността на ротор с позитивни ъгли на острието да се върти под действието на входящия въздушен поток, създавайки двигателна сила.

Първоначално той дава на изобретението името " autochiroptero " .

На 27 август 1920 година де ла Сиерва получава патент за " нов аероплан ", а през 1923 година - за думата " автожир ".

Отначало отношението на представители на Кралската академия на науките и Международната авиационна федерация към концепцията на испанския дизайнер е много скептично.

Виждайки полета на автожир с ротор с пет лопатки и гумен мотор, задвижващ витлото, де ла Сиерве предсказва скорошно рухване. Въпреки това той поредно развива своите разработки. И скоро към тях поражда голям интерес.

" Зрелищните полети на жироплани носят популярност на изобретателя и търговски триумф ", написа в книгата си Юрий Савински " Светът на хеликоптера ".
 Кадър: smithsonianchannel
През 1925 година кралят на Испания вижда жироплан С-6. Де ла Сиерва получава купата джентълмен на Гражданския медал на Алфонс XII. През същата година де ла Сиерва се мести в Англия, където с поддръжката на шотландския бизнесмен Джеймс Уиър основава акционерното сдружение Cierva Autojro Co, което стартира да създава жироплани взаимно с Avro Aircraft.

През 1928 година с жироплана С-8 де ла Сиерва прави сполучлив полет от Париж до Лондон.

През 1929 година американският летец Харолд Питкерн придобива правата върху изобретенията и патентите на де ла Сиерва за $300 хиляди След това изобретателите вземат решение да обединят напъните си.

Компанията за жироплани Pitcairn-Cierva е основана в Съединени американски щати. Все повече хора гледат на жироплана като на добра " летяща машина ". Смятало се е, че в близко бъдеще тези устройства ще стартират да транспортират хората всеобщо като рейс или такси.

Още през 1929 година жироплан С-19 с излетно тегло от 635 кг и диаметър на ротора 10,4 м стартира да се създава серийно.

Засилена е рекламата за стартирането на първите всеобщо създавани машини, предопределени за американския пазар, които се приготвят във компанията на Питкерн. По отношение на смелостта на своите хрумвания компанията изпреварва доста времето си.
 Кадър: smithsonianchannel
През интервала на американските национални надпревари на 8-10 януари 1931 година в Маями водачът на Питкерн - Джеймс Рей от Филаделфия, кацна в градската градина на Маями и е санкциониран от полицията за паркиране на неверното място .

Този факт е необятно отразен от пресата. Рекламната акция на компанията в Питкерн, като се изключи че провежда сходни трикове, разгласява публикации в пресата, употребява радио и филми.

Икономическата рецесия, която раздрусва Америка, не визира незабавно Питкерн. През март 1931 година шест жироплана изхвърчат за първи път над летището на Питкърнско поле: RSA-1B, четири RSA-2 и RAA-2 с триколесно шаси.

На 2 април комерсиалният отдел издава документ за летателна валидност за RSA-2, съгласно който този жироплан може да се употребява за транспорт на пасажери и за персонални цели.

Така жиропланът в Америка престава да бъде пробен уред.
 Авиаторката Амелия Еърхарт се бори за правата на дамите и умира в небето Виж още
На 12 април 1931 година водачът Амелия Еърхарт, управлявайки американския жироплан RSA-2, издигнат с присъединяване на де ла Сиерва, се издига на височина 5613 м.

Същата машина прави сполучливи излитания и кацания на палубата на самолетоносач. Това е доста достижение и по този начин жиропланът решително си проправя път.

На 22 април 1931 година в Белия дом се организира тържествена гала. Президентът на Съединени американски щати Хърбърт Хувър от името на Националната авиационна асоциация връчва на Питкерн премията " Робърт Колиер " " за създаването и потреблението на жироплан и проява на неговите благоприятни условия и вероятностите за потребление като благонадежден въздушен превоз. "

По време на събитието се случва атракция, която притегля вниманието на медиите.

Пилотът Джеймс Рей приземява своя жироплан на южната поляна на Белия дом пред погледа на президента Хувър и цялото управлението на авиационната промишленост.

Пилотът излетява от летище Вашингтон в 11 часа и кръжи над града в региона на Белия дом 30 минути. Улиците към постройката са препълнени със фенове. Скоростта напразно доближава 24 км/ч. Решавайки да кацне с жироплана на повърхност от 30 до 90 м, Рей прелита два пъти, оглеждайки повърхността. Той прелита над жиците над Белия дом и кацна от третия опит.
 Кадър: smithsonianchannel
Хувър театралничи за фотоси с Рей и Орвил Райт, който печели премията " Колиър " през 1911 година.

Внуците на президента са развеселени от появяването на самолета, до момента в който чиновниците от защитата са очевидно напрегнати.

Ситуацията обаче е овладяна от самия президент Хувър. Той решително пристъпва към жироплана и деликатно го оглежда, без да влиза в пилотската кабина. Така RSA-2 става първият аероплан в историята, кацнал в Белия дом.

" Изобретяването на жироплана от господин де ла Сиерва е едно от изключителните достижения в основаването на самолети, споделя президентът на Съединени американски щати. - Способността му за безвредно покачване и втурване в съвсем изправено състояние го прави удобен. Това е решителна стъпка напред. Преди шест години вие, господин Питкерн, осъзнахте цената му и по-късно го донесете в Съединените щати, където вие и вашите сътрудници непрекъснато разработвахте това устройство. Тази работа завоюва публично доверие дотам, че Националната авиационна асоциация откри за целесъобразно да присъди премията " Колиер " за най-голямото достижение на авиацията в Америка. "

В отговор Питкерн отдава респект на основателя на жироплана. " Приемайки премията, моите сътрудници и аз бихме желали да споделим тази чест с Хуан де ла Сиерва, изобретателят на жироплана, чийто талантливост и неизменност ни разрешиха да взе участие в развиването на тази машина ", споделя той.
 Кадър: smithsonianchannel
RSA-2 е закупен от огромни търговски компании, частни лица и държавни организации. Американският флот през 1931 година има три такива машини разполагаем.

Де ла Сиерва умира в разцвета на кариерата си.

На 9 декември 1936 година аероплан " Дъглас " DC-2 по пътя от Англия за Германия се блъска в постройка по време на полет в мъгла. Инженерът е единствено на 41 години.

Като цяло през живота си испанският дизайнер е основал над 30 типа жироплани, писал е книги и научни публикации.

В началото на Втората международна война последното му откритие, C-30A, взе участие в боевете с Кралските военновъздушни сили.

Жироплани патрулират по брега на Балтийско море, търсят и взривяват плаващи мини, доставят храна и медикаменти на замръзнали в леда кораби и са употребявани при избавителни интервенции.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР