През 1889 г. мистериозно респираторно заболяване се появява в Русия

...
През 1889 г. мистериозно респираторно заболяване се появява в Русия
Коментари Харесай

Мистериозният „руски грип“ отпреди 130 години може да е бил коронавирус

През 1889 година мистериозно респираторно заболяване се появява в Русия и се популяризира из целия свят. То провокира минимум три талази на зараза в границите на няколко години.

Сега учени допускат, че тази болест, наречена „ руски грип “, евентуално е разследване от пандемичен ковид, подобен със SARS-CoV-2 – причинителя на COVID-19, предава „ Ню Йорк Таймс “.

Съществуват няколко явни паралела сред двете пандемия. Така да вземем за пример по време на тази от съветски грип учебните заведения и работните места са затворени поради големия брой инфектирани. Също по този начин болните постоянно губят своето подушване и страдат и месеци след излекуването си не престават да страдат от разнообразни упорити признаци (досущ като дългия ковид).

Като цяло съветският грип, наподобява, убива надалеч повече възрастни, в сравнение с деца (за разлика от инфлуенцата, която е еднообразно смъртоносна и при двете възрастови групи). Това демонстрират историческите сведения, включващи държавни здравни данни, вестници и научни публикации.

Въпреки че пандемията от съветски грип прилича много сегашната, на този стадий можем единствено да спекулираме, че съветският грип е разследване от ковид, казва професорът по медицина Питър Палеси пред „ Ню Йорк Таймс “.

Някои специалисти споделят неговото мнение, само че други считат, че доста е евентуално да съществуват съответни доказателства, които да поддържат сходна връзка – те просто към момента не са открити. Д-р Джефри Таубенбергер, началник на отдела за вирусна патогенеза и еволюция в Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания, и Джон Оксфорд, почетен професор по вирусология в лондонския университет „ Куин Мери “, са твърдо решени да ги открият. Двамата преглеждат проби от белодробна тъкан, предшестващи грипната зараза от 1918 година, с цел да открият следи от инфлуенца и ковид. Те се надяват, че измежду въпросните проби ще се натъкнат и на неуловимия съветски грипен вирус.

Д-р Скот Подолски, професор по световна здравна и обществена медицина в здравното учебно заведение на Харвард, и Доминик У. Хол, уредникът на Анатомичния музей „ Уорън “ в Харвард, също търсят непокътната белодробна тъкан от същия интервал от време, написа „ Таймс “.

Ако експертите се натъкнат на вируса на съветския грип във въпросните белодробни проби, това ще хвърли повече светлина върху метода, по който пандемията е завършила, защото новинарските сведения от интервала дават малко информация по тематиката.

И в случай че пандемията в края на 19-ти век е провокирана от ковид, някои учени считат, че не е изключено главният провинен да продължава да циркулира под формата на един от четирите коронвируси, които провокират елементарната простуда (а не тежкото инфекциозно заболяване, с което светът се сблъска в края на 2019 г.).

Източник: The New York Times

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР