През 1853-1856 гг. се водела Кримската война между Русия от

...
През 1853-1856 гг. се водела Кримската война между Русия от
Коментари Харесай

Атаката на леката кавалерия

През 1853-1856 гг. се водела Кримската война сред Русия от една страна, и Турция, Франция, Англия и Сардиния от друга.

Кавалерийската дивизия на английската „ Източна войска “ била ситуирана в Балаклавската котловина. В състава й влизали тежка и лека бригада, всяка от които имала по 5 кавалерийски полка (около 1500 кавалеристи).

Начело на дивизията бил генерал-лейтенант Чарлз Бингъм, граф Лукан. Леката бригада командвал генерал-майор Джеймс Браденел, граф Кардиган. Преди Кримската война Кардиган в никакъв случай не бил взел участие в бойни дейности.

Главнокомандващият съветските войски в Крим генерал А. С. Меншиков решил да нанесе удар по връзките на врага на 25 октомври 1854 г. с отряд от 16 000 души под командването на военачалник Павел Петрович Липранди.

В 05.00 ч. отрядът почнал нахлуване. В 07.30 ч. Азовският пехотен полк завладял с щикова офанзива турския редут №1 на Балаклавските хълмове. Турците побягнали, изоставяйки още 3 редута.

Британците изгубили 9 оръдия.

По това време артилерийските оръдия били не просто оръжие, а самобитен знак. Артилерийските елементи нямали флагове, а върху стволовете на оръдията се поставяли емблемите на армията и страната. Дори развалено вражеско оръдие се считало за скъп трофей.

В 8.00 ч. на бойното поле пристигнали двама главнокомандващи – британският военачалник лорд Реглан и френският военачалник Канробер. Лорд Реглан показал на Канробер руснаците, които откарвали оръдията от превзетите редути, и споделил, че е тъпо да им бъдат отстъпени  тези топове. Канробер дал отговор: „ Защо да атакуваме руснаците? Нека да ги оставим да тръгнат против нас: ние сме на отлична позиция, няма потребност да се местим! “

Въпреки това, Реглан повикал военачалник Ейри и му продиктувал няколко реда. Ейри предал листа хартия на капитан Нолен и му наредил да го занесе на командира на кавалерията лорд Лукан.

В заповедта Лукан прочел: „ Лорд Реглан желае кавалерията бързо да се придвижи напред, да преследва врага и да му попречи да откара оръдията. Може да се причисли и отряд конна артилерия. Френската конница се намира на вашия ляв фланг. Незабавно “.

Впоследствие Реглан твърдял по какъв начин капитанът Нолен не запомнил да заяви, че му било добавено устно: „ Ако е допустимо “. Лукан пък изразявал подготвеност да свидетелства под клетва, че Нолен не му споделил: „ Ако е допустимо “.

След като получил заповед за офанзива, лорд Лукан попитал Нолен какви тъкмо оръдия се имат поради в заповедта. Нолен посочил с ръка като че ли позициите в другия завършек на долината. Самият Нолен умрял по време на офанзивата и посоката на жеста му останала недоказана.

Лукан заповядал на лорд Кардиган да възглави своята лека бригада от 673 души и да нападне по долината сред Федюхинските хълмове и редутите, завладяни от руснаците. Кардиган се опитал да възрази, че в равнината са ситуирани тежки съветски оръдия, които са предпазени от двете страни с батареи лека артилерия и стрелци по близките височини. Лукан дал отговор: „ Нямаме различен избор, с изключение на да се подчиним! “ Тогава Кардиган изкомандвал: „ В офанзива! “

В 11.10 ч. бригадата лека конница тръгнала в офанзива. Когато тя се придвижила напред, руснаците я посрещнали с огън от оръдията на редута вдясно и с пушечни залпове. Британските кавалеристи гордо минали в галоп около оръдията – снаряжението и сабите им святкали под утринното слънце в цялото си величие. Наблюдателите в профил не вярвали на очите си. Тази шепа хора атакували цяла войска, издигната в военен ред? Самите руснаци не допускали, че е допустима толкоз налудничава офанзива, и били сюрпризирани.

Английската бригада съумяла да премине под кръстосания огън на съветската артилерия и пехота от Федюхинските и Балаклавските хълмове, да разбие 1-ви Уралски казашки полк, да доближи съветските оръдия и да съсече плановете им. Застаналите зад артилерията съветски Киевски и Ингерманландски хусарски полкове не съумели да провеждат контраофанзива против леката бригада заради гъстотата на бойните си редици, увеличена от отстъпващите уралци.

Но, в следствие от флангова офанзива на три ескадрона от Сводния улански полк на подполковник Ерьопкин, леката английска конница била разпръсната и отстъпила с тежки загуби. Трябвало да се отдръпва – още веднъж под кръстосания огън на съветската артилерия и пехота, което в допълнение нараснало броя на убитите и ранените.

Английският журналист Уилям Ръсел, свидетел на събитията, по този начин разказва края на офанзивата в репортажа си за вестник „ Таймс “:

„ Ние гледахме по какъв начин те нахлуха в позициите на съветската батарея. После, за наш екстаз, ги видяхме да се завръщат, откакто пробиха колона съветска пехота и я разпръснаха като купа сено. Именно тук, както бяха развалили строя си, ги опустоши флангов залп от съветската батарея на хълма. Ранените и изгубили конете си кавалеристи, които бягаха към нашите позиции, по-красноречиво от всевъзможни думи свидетелстваха за тяхната тъжна орис. В 11.35 пред проклетите московитски оръдия към този момент не бяха останали английски бойци, с изключение на мъртви и умиращи “.

Участникът в сражението, френският генерал Пиер Боске, произнесъл във връзка дейностите на английската конница фамозната фраза: „ Това е превъзходно – само че не е война, а безумство! “

Относно загубите на леката конница мненията се разграничават. Британският сътрудник Ръсел ги прави оценка на 409 души и 362 изгубени коня. Трагедията на бригадата била възприета прекомерно мъчително в Англия.

На тази злополучна офанзива са отдадени стихотворенията „ Атаката на леката бригада “ на Тенисън и на Ръдиард Киплинг – „ Последният от леката бригада “.

Също игралните филми „ Атаката на леката конница “ – 1936 година, и „ Атаката на леката конница “ – 1968 година, както и песента The Trooper на Iron Мaiden от албума Piece of Mind.

Трагичният претекст с офанзивата на английската лека конница е употребен в третата част на филмовата сага „ Властелинът на пръстените: Завръщането на краля “ – при епизода с офанзивата на конницата на гондорците против крепостта Осгилиат.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР