Превръщаме периода на червения тоталитаризъм в нещо уникално, а той

...
Превръщаме периода на червения тоталитаризъм в нещо уникално, а той
Коментари Харесай

Проф. Стоянович: Новото поколение изобщо не обръща внимание на паметниците от комунистическата диктатура

Превръщаме интервала на аления тоталитаризъм в нещо неповторимо, а той не е, това разяснява историкът проф. Петър Стоянович по тематиката с премахването на руските монументи в българските градове. В студиото на bTV той съобщи, че България постоянно изостава от международните процеси с от 50 до 150 години.

Според него през 90-те, за разлика от други страни в Източна Европа, у нас обществото не е било готово да в профил паметниците от социализма. “Не успяхме да измием виновността си, направихме го някак по пилатовски ”, сподели проф. Стоянович.



“В Европа няма монументи на Секретен сътрудник дивизии, не трябва да има и монументи на руската войска, тъй като те са двете страни на една и съща монета ”, разяснява историкът.

Стоянович обаче подлага на критика метода, по който беше демонтиран паметника на руската войска в София. Той разяснява, че демонтажа е приличал на политическа поръчка.

“Искам да знам авансово по кое време ще бъде махнат постамента и какво ще има на него място ”, сподели професорът.

Според него новото потомство въобще не обръща внимание на паметниците от времето на комунистическата тирания, а и обществото не се пробва да им изясни какво е тяхното значение и място в историята ни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР