Превозвачите излязоха на протест в цялата страна. Ключови пътни артерии

...
Превозвачите излязоха на протест в цялата страна. Ключови пътни артерии
Коментари Харесай

Протест на превозвачите блокира с камиони и автобуси големи градове в страната

Превозвачите излязоха на митинг в цялата страна. Ключови пътни артерии бяха блокирани от тежки камиони и рейсове. Исканията остават непроменени - понижаване на акциза на горивата с 50%, краткотрайно отпадане на добавката за екологично чисто гориво и отсрочване на плануваното разширение на ТОЛ-системата, съобщи Народоосвободителна въстаническа армия.

Стотици камиони и рейсове се събраха във вторник заран на „ Цариградско шосе ” в София.

В 09:30 часа 120 камиона и 50 рейса трябваше да тръгнат към центъра на града. Те обаче не бяха позволени от полицията. От Столична дирекция на вътрешните работи обясниха за NOVA, че не са ги позволили, тъй като извършват съгласувателното писмо на столичния кмет. Йорданка Фандъкова обаче съобщи, че позволение за митинг има, само че полицията преценя дали да допусне транспортните средства.

Към 11:00 часа превозвачи те взеха решение да блокират за малко придвижването в посока София при светофара на „ Врана ”. В следствие освободиха най-лявата лента.

„ Напрежението продължава да пораства. Г-н Събев и господин Караджов наливат масло в огъня. След вчерашните им изявления се проведоха митинг и в доста градове, където такива не бяха оповестени. Вълната е тръгнала, митинг ът ще е огромен през днешния ден ”, съобщи Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Според нея с намаляването на акциза на горивата и премахването на биодобавката, горивата ще поевтинеят с сред 40 и 50 стотинки. 

Относно тол системата Милтенова сподели, че промени в средата на годината ще доведат доста компании до банкрути.

„ Ние виждаме следващата провокация от страна на държавното управление. Дори сега има спряна кола на „ Автомобилна администрация ", която да ревизира товарните коли. Ние сме пристигнали на кротичък митинг. Държавата демонстрира по какъв начин може да репресира, по какъв начин може да постанова принуда към обединявания транспортен отрасъл ”, съобщи Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи.

Над 300 камиона и рейса блокираха всички входове и изходи на  Пловдив  рано сутринта. На „ Асеновградско шосе " се пропускаха коли единствено през най-лявата лента. Към обед колоната от митинг иращи бе 3 км.

„ Продължаваме да желаеме оставката на трима министри. Видяхте какво се случи при опита за диалози. Ако настояванията не бъдат изпълнени, има риск от банкрути - на транспортни компании и автобусни превозвачи ”, съобщи Илия Костурски, член на УС на Съюза на международните превозвачи.

По-късно денем служители на реда започнаха да връщат камионите, пътуващи за митинг а в София. Органите на реда стопират тежкотоварните коли на разклона на Автомагистрала „ Тракия ” край Пазарджик и ги карат да извърнат към Пловдив. Камионите, които не са за митинг а, не се стопират. В знак на неодобрение тираджиите карат с 10 км/ч по автомагистралата.

„ Искаме да спре ограбването, т.е намалявайки акциза, изключвайки биодобавката, автоматизирано цената на горивото би паднала сред 40 и 45 стотинки от сегашната цена. А отсам би спряло и повишаването на цените и услугите във всичко ”, съобщи Илия Костурски.

От своя страна Васил Пиронков, притежател на транспортна компания, показва, че казусът е от години. " В момента се усили с растежа на горивата. Регламент 13 70 на Европейски Съюз гласи, че общините и страната, когато разпореждат транспорт на пасажери, би трябвало да заплащат действително направените разноски и 5% доходност. Няма компании на хранилка. Заплащани са единствено част от тези средства по този правилник ", изясни той. 

„ Относно автобусните е някакъв провал. Всеки един рейс всеки ден е най-малко сред 150 и 200 лв. на загуба. Това е обществена услуга. Няма по какъв начин в допълнение да бъде натоварван този превоз като са взели участие в публични поръчки. Цените на билетите са извънредно несъответстващи ”, съобщи Пиронков.

В  Бургас  митинг ът стартира с шествие. С очакване разговорът с властта да се възобнови и ръководещите да създадат взаимни отстъпки.

" Ако няма чуваемост, на 18 май ще преминем към затваряне на търговски вериги, пътища и граници ", коментира Васил Михалев, заместник-председател на Националното съдружие на товарните транспорти.

„ Всеки има автомобил, автомобилът не е разкош. С премахването на акциза и биодобавката ще облекчим превоза и по този начин ще задържим инфлацията в страната. Математиката е доста елементарна ”, съобщи Светослав Димитров, притежател на транспортна компания.

„ Да кажат: „ Ние нямаме пари ”, и да е ясно на обществото от тук нататък кой ще носи отговорност за прекъснатите връзки. Аз ще желая от министъра на превоза да каже за какво субсидира жп транспорта и за какво БДЖ се привилегировани пред тези, които употребяват автобусни транспорти? ”, попита Румен Христов, притежател на превозваческа компания „ Автобусни транспорти ”. 

" Искаме да се реши проблемът с финансирането на транспорта до дребните обитаеми места. Ако това не се случи, те ще останат без превоз след приключване на договорите. Общините Средец, Малко Търново, Руен, Сунгунларе и Карнобат са застрашени от това. Приходите са доста ниски ", предупреди Румен Христов, притежател на превозвачески компании.

Протест имаше на границата с Турция. Десетки превозвачи с камиони се събраха на  автомагистрала „ Марица ” край „ Капитан Андреево ” . В къси шпации те спираха преминаващите коли и по-късно ги пропускаха. Реално до прекъсване на придвижването не се стигна. 

Според превозвачи върху избрани компании се оказва напън след старта на недоволството им.

„ Има проведена наказателна акция на ДАИ против транспортни компании, които изричат своето мнение и считат, че пазят интереса на българския народ за преодоляване на инфлацията. Просто хората се обаждат, че ги тормозят ”, съобщи Красимир Сираков.

Протести имаше и в  Стара Загора . Близо 40 камиона се събраха на паркинг в квартал „ Кольо Ганчев ”, откъдето потеглиха към Нова Загора.

Миналата седмица част от превозвачи те напуснаха със скандал срещата с премиера Кирил Петков, на която трябваше да се обсъдят ограничения против повишаването на горивата. 

Междувременно от таксиметровия отрасъл ще вземат решение по кое време и по какъв начин да се включат в националния митинг на транспортния бранш. Няколко синдиката се събират във вторник на среща, с цел да обсъдят проблема. От сектора упорстват за помощ от страната, още веднъж поради високите цени на горивата. 

Снимка: Стоп кадър/НОВА
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР