Превозвачи на национален протест, очакват се и автошествия в различни

...
Превозвачи на национален протест, очакват се и автошествия в различни
Коментари Харесай

Национален протест на превозвачите - колони от камиони и блокади в редица градове

Превозвачи на народен митинг, чакат се и автошествия в разнообразни градове на страната. От сектора настояват, че държавното управление не желае да договаря. Хората желаят да получат отговори на главните си претенции - да отпадне биодобавката от горивата, 50-процентово понижение на акциза на горивата и мораториум върху повдигането на цената на пътните такси и обсега им. От сектора упорстват и за оставките на вицепремиера Асен Василев и министрите Николай Събев и Гроздан Караджов, съобщи Дарик.

Ефективните протестни дейности нямат политически претекст, те са с икономическа и обществена устременост и в поддръжка на всички български жители, декларират превозвачите.

„ Цената на превоза за пасажери и артикули зависи от дейностите на страната. Това, което следим е безучастие, безхаберие и очевидна дейна провокация към транспортния бизнес. Липсата на съответна транспортна политика докара до увеличение на цените за крайните консуматори, банкрут на транспортни компании и загуба на работни места “, се споделя в тяхната позиция.


Минути след 08:00 ч. на „ Цариградско шосе” в София се подреди колона от камиони и рейсове. Очаква се близо 150 камиона и 50 рейса да се разположат в центъра, към Министерски съвет, и да блокират от бул. „ Мария Луиза” до бул. „ Г.С.Раковски”.

Тези, които няма да могат да влязат на митинга, ще създадат протестно шествие от „ Цариградско шосе” до „ Ботевградско”.

„ Напрежението продължава да пораства. Г-н Събев и господин Караджов наливат масло в огъня. След вчерашните им изявления има самоорганизиране на митинги в доста градове, където такива не бяха оповестени. Вълната е тръгнала, митингът ще е огромен днес”, съобщи Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Според нея с намаляването на акциза на горивата и премахването на биодобавката, горивата ще поевтинеят с сред 40 и 50 стотинки.

Относно тол системата Милтенова сподели, че промени в средата на годината, ще доведат доста компании до банкрути.

Стотици тежкотоварни коли затрудниха придвижването на част от входно-изходните пътни артерии на Пловдив .

"Настояваме държавното управление да извърши трите ни претенции, които да работят за интервал от шест месеца: да отпадне биодобавката от горивата, 50-процентово понижение на акциза на горивата и мораториум върху повдигането на цената на пътните такси и обсега им ". Това сподели за Българска телеграфна агенция Илия Костурски, притежател на транспортна компания.

"Исканията ни имат обществена устременост, тъй като непрекъснатото увеличение на цените на продуктите и на горивата въздействат директно върху всички като консуматори ", сподели Костурски.

По думите му, в случай че се приложат настояванията им, цената на горивата може да падне сред 40 и 45 стотинки. Няма да се понижат цените, само че ще спрат да се покачват, разяснява Костурски.

Транспортният отрасъл продължава да упорства за оставките на вицепремиерите Асен Василев и Гроздан Караджов, както и на транспортния министър Николай Събев. "Бездействието и безхаберието им са повода да ги желаеме ", сподели Костурски и акцентира, че протестиращите нямат никакви политически претенции и упоритости, не желаят да пада държавното управление, "а да си свърши работата ".

В Бургас над 100 компании разположиха камиони и рейсове на ул. „ Крайезерна”.

Шествието потегля в 11:00 ч. и се чака да мине през едни от най-натоварените булеварди.

Стачните дейности са подкрепени от Асоциация на българските предприятия за интернационалните транспорти и пътища (АЕБТРИ), Българската асоциация на сдруженията в автомобилния превоз, Българско обединяване на водачите, Европейски транспортен клъстер, Камара на автомобилните превозвачи в България, Конфедерация на автобусните превозвачи, Национално съдружие на Българските превозвачи и Съюз на интернационалните превозвачи.

От транспортния отрасъл упорстват за унищожаване на биокомпонента в горивата за шестмесечен период; понижаване на акциза на горивата с 50% за интервал от шест месеца; мораториум върху разширението на обсега и размера на тол таксата, планувано от държавното управление за юли 2022 г.; обезпечаване на нужните средства за гарантиране на транспортната услуга на българските жители - дотации за нерентабилните линии и обезщетения за преференциалните пътувания на възпитаници, пенсионери и другите правоимащи групи в действителен размер, тъй като сега превозвачите субсидират превоза, а не страната субсидира превозвачите; оставки на Николай Събев, Гроздан Караджов и Асен Василев "заради неналичието на градивен разговор, неналичието на експертиза и каквито и да било антикризисни ограничения за поддръжка на бранша и българските жители ".

Превозвачите допълват, че постоянно са били поредни в настояванията си и са подготвени за разговор с всяко държавно управление.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР