превод: Лина Василева издателство: Колибри цена: 15 лв. По случай

...
превод: Лина Василева издателство: Колибри цена: 15 лв. По случай
Коментари Харесай

Книга: "Свят на ръба", разговори със Станислав Лем

превод: Лина Василева издателство: " Колибри " цена: 15 лева
По случай стогодишнината от рождението на полския фантазьор Станислав Лем (1921 - 2006) в книжарниците се появиха две издания: научнофантастичният разказ " Соларис " в нов превод и " Свят на ръба ", алманах с диалози сред полския публицист и литературния критик и публицист Томаш Фиалковски.

" Свят на ръба " дава скъп взор към живота и кариерата на Лем, които от днешна позиция наподобяват сполучливи, а в действителност са изпълнени с неустановеност и сложни пробиви.

В спомените на Лем предвоенна Полша е нещо, от което остават малко следи. След Втората международна война родният му Лвов става част от Украйна. " Нашият свят се сгромоляса поетапно. Най-напред след идването на Съветите, след това след идването на германците и най-после, когато се наложи да напуснем Лвов ", споделя писателят, чието семейство не е изолирано в гето, защото подправя документите си и прикрива еврейския си генезис. " Веднъж с жена ми се опитахме да съпоставим двете окупации - немската и руската, чудехме се коя е по-ужасяваща. Излезе, че и двете са били еднообразно ужасни, само че не за едни същи хора. "

Като че ли всичко е против него, когато стартира да се образува като създател във втората половина на 40-те години. Първият му разказ излиза със седемгодишно забавяне поради национализацията на издателството, което се готви да я отпечата. Във втората половина на 50-те години, по време на десталинизацията в Съюз на съветските социалистически републики, която рефлектира и върху полския политически климат, Лем стартира да разгласява постоянно. Когато намира необятен триумф, рецензията е рядко ласкава към него и едвам през 80-те години репутацията му става висока еднообразно в Полша и на открито.

Футуризмът в прозата му е мотив и за доста въпроси към софтуерния напредък, какъв свят оставя ХХ век и накъде отива човечеството през ХХI век. В сборника си от есета от 1999 година The Megabit Bomb (Bomba megabitowa) Лем написа, че в случай че има пъкъл, той ще бъде компютърно създаден. Макар и да не е напълно скептичен към технологиите, той ги вижда най-вече като " по-лесен достъп до вкусването на злото ", а всеобщото нахлуване на малкия екран в всекидневието също е събитие, което го изпълва със боязън за бъдещите генерации. В " Свят на ръба " той споделя и че все по-малко може да си изясни морала на съвремието - може да разбере крадеца на кредитни карти, само че не вижда за какво му е на някого да създаде компютърен вирус. С годините е все по-критичен и към фантастиката, като Филип К. Дик е измежду дребното западни създатели, към които има почитание.
Капитал - брой 42
Интересно е по какъв начин Лем би възприел ерата на обществените мрежи - в отговорите си към Фиалковски той споделя, че даже да изпрати подписана фотография на обожател, му се коства като огромно изпитание и компромис. Често звучи като визионер, който постоянно е мислил за бъдещето, само че то е изненадало даже и него. В книгата Лем дефинира историята на ХХ век като рискова комбинация от " егоцентризъм и наивитет, зла воля и безчет ужасни неточности. "

Преводът на " Свят на ръба " е на Лина Василева, както и новият превод на " Соларис ". Миналата година на български се появи и един от по-малко известните романи на Лем - " Дневник, открит във вана ", в превод на Силвия Борисова.
Екранизацията на " Соларис " от Андрей Тарковски се завръща в кината като част от програмата на фестивала " Синелибри ". Филмът от 1972 година има прожекции на 25 и 29 октомври (Културен център G8). Междувременно в " Нов спектакъл - НДК " потегля театрално зрелище по " Соларис " от младия режисьор Мартин Киряков, чийто театрален прочит на дистопичния сюжет включва и хореография. превод: Лина Василева издателство: " Колибри " цена: 15 лева
По случай стогодишнината от рождението на полския фантазьор Станислав Лем (1921 - 2006) в книжарниците се появиха две издания: научнофантастичният разказ " Соларис " в нов превод и " Свят на ръба ", алманах с диалози сред полския публицист и литературния критик и публицист Томаш Фиалковски.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Светослав Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР