Превес на опитните политици пред дебютантите – такъв е резултатът

...
Превес на опитните политици пред дебютантите – такъв е резултатът
Коментари Харесай

Откази и преференции: Вижте кои ще са българските евродепутати

Превес на опитните политици пред дебютантите – подобен е резултатът от борбата за Европейски парламент, оповестява

Никола Минчев,бившите ръководители на Народно събрание Росен Желязков и журналистът Петър Волгин са събрали най-вече преференции.

С над 70 000 желания лидерът на листата на ГЕРБ-СДС за Европейски парламент Росен Желязков се отхвърля от мястото си в Брюксел. Така той отваря път за поставения на шесто място представител на Съюз на демократичните сили – Илия Лазаров. Другите четирима са досегашните евродепутати от ГЕРБ Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел. Желязков остава народен представител в националния парламент, влиза като лидер в Благоевград.

Размествания ще има и при класираните на второ място Движение за права и свободи. Със сигурност евродепутатския пост ще резервира Илхан Кючюк. Очакванията са съпредседателят на партията и лидер на листата Джевдет Чакъров и досегашният евродепутат и третата в нея Искра Михайлова да правят отстъпка извоюваните мандати на четвъртия и петия – Танер Кабилов, наследник на някогашния аграрни министър Нихат Кабил, и на журналистката Елена Йончева, която до момента бе представител на Българска социалистическа партия в Брюксел.

Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров – Ицо Хазарта ще са тримата представители на ПП-ДБ. Кънев и Петров получават мандати поради разбъркване в листата. Дадените за тях преференции ги изстрелват отпред от надлежно пето и шесто място в листата. Така отпадат поставените преди тях Стефан Тафров, Даниел Лорер и Деница Симеонова.

Три мандата отиват и при " Възраждане ". Техни представители ще са Петър Волгин, лидерът на листата Станислав Стоянов и Рада Лайкова. От партията към този момент оповестиха, че имат желание да сформират нова група в Екологичен потенциал и към този момент водят диалози с представители на 14 страни. Волгин е първенец по преференции – над 71 000.

Кристиан Вигенин ще е един от двамата евродепутати на Българска социалистическа партия. Очаква се решението на социалистите дали в Брюксел ще отиде вторият – проф. Румен Гечев или досегашната евродепутатка Цветелина Пенкова.

Един евродепутат ще има Има Такъв Народ – лидерът на листата Ивайло Вълчев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР