Превенция на домашното насилие сред ученици от Търговище, Попово и

...
Превенция на домашното насилие сред ученици от Търговище, Попово и
Коментари Харесай

Три училища в област Търговище ще имат програми за превенция на домашното насилие

Превенция на домашното принуждение измежду възпитаници от Търговище, Попово и Омуртаг е във фокуса на  идните действия на Асоциация НАЯ с началото на новата образователна година. Организацията ще поддържа три учебни заведения в региона да изработят свои стратегии, които имат за цел да образуват измежду младежите гражданска позиция, която не приема домашното принуждение. Проектът се финансира от Министерство на правораздаването и ще обхване над 100 възпитаници, учители и родители от района.

Предстои за първи път в област Търговище да бъде направено изследване и разбор на съществуващите политики и документи по тематиката, с цел да се оценят положителните практики и провокации, както и потребностите на образователните заведения. 20 учители и педагогичен експерти от района ще бъдат подготвени, по какъв начин да разработят и вкарат стратегии за предварителна защита на домашното принуждение в своите учебни заведения.

„ Училището е място, където младежите прекарват огромна част от времето си. Важно е тематиката за домашното принуждение да участва там и освен това самите възпитаници да бъдат въвлечени в организирането на образования на свои връстници и акции против домашното принуждение. Това са младежи, които към този момент имат или им следва да имат партньорски връзки и е добре да знаят по какъв начин да построяват пълноценни и здрави връзки, които се базират на взаимно почитание и ценене и надлежно по какъв начин да се пазят от така наречен „ токсични “ връзки, в които са изолирани, следени и унижавани. “, обосноваха значимостта на плана си от Асоциация НАЯ.

От неправителствената организация са сигурни, че въвеждането на стратегии за предварителна защита на домашното принуждение, в началото в три учебните заведения от област Търговище, ще има резистентен резултат в идващите образователни години, а пилотния план може да бъде още един и в други образователни заведения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР