Превъзлагането на дейности по т.нар. инхаус процедури скоро може да

...
Превъзлагането на дейности по т.нар. инхаус процедури скоро може да
Коментари Харесай

Забраната на инхаус процедурите е с крачка по-близо

Превъзлагането на действия по така наречен инхаус процедури скоро може да бъде изцяло неразрешено и по този начин на процедура да се постави завършек на непрозрачното разходване на средства по този метод. Стъпка в тази посока направи правната комисия в Народното събрание, която през днешния ден прие промени в Закона за публичните поръчки, импортирани от Министерския съвет. 

Законопроектът не е обвързван единствено с неприятната процедура, а е основен и за осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност. Промените целят България да избегне и две наказателни процедури от страна на Европейската комисия. 

Промените бяха подкрепени без разисквания по тематиката с 18 гласа „ за “, а срещу и въздържали се нямаше. Законопроектът обаче би трябвало да мине през още няколко комисии в Народното събрание – по въпросите на Европейския съюз, по превоза, по опазването на здравето, по земеделието. На едно от последните си съвещания Регионалната комисия също изиска да гледа текстовете. Не е ясно и до какви промени може да се стигне при влизането на законопроекта в пленарна зала.

Людмила Илиева (ДБ) изиска законопроектът на Министерски съвет и този на „ Демократична България “ да бъдат гледани дружно на последващо съвещание на комисията. В това ръководителят ѝ Радомир Чолаков (ГЕРБ) видя предпочитание от нейна страна да спре осъществяването на ПВУ, а тя дефинира сходни намеци като неприемливи. В последна сметка предлагането на Илиева не бе подкрепено.

Припомняме, че основният законопроект бе обявен през ноември от служебния министър-председател Гълъб Донев, а след него финансовият министър Росица Велкова показа още елементи. Премиерът тогава разяснява, че процедурата се е трансформирала в „ емблема за източване на държавни средства “.

Порочната процедура бе осветлена предходната година, когато стана ясно, че държавното сдружение „ Автомагистрали “ е превъзлагало действия на частни компании под прикритието на контракти за доставка на материали и наем на техника. По този метод се строи автомагистрала „ Хемус “ и част от пътя „ Видин – Ботевград “.

Законопроектът планува възбрана изпълнителят да превъзлага предмета на контракта или даже елементи от него на други лица. Той ще би трябвало да заявява, че може да извърши поръчката със личен запас. С цел по-голяма гласност и надзор възложителите към този момент ще са длъжни да разгласяват в Регистъра на публичните поръчки подписаните контракти и анексите към тях дружно с приложенията.
Наказателните процедури
Представителите на Министерството на финансите, които участваха в разискването на текста, разясниха, че към България към този момент има стартирани две наказателни процедури от страна на Европейска комисия. Едната е от 2021 година и касае използването на принадлежности от Закон за обществените поръчки за разширение потреблението на чисти моторни транспортни средства.

Втората е от 2018 година и касае три случая, в които до момента Закон за обществените поръчки не се е ползвал – за контракти за създаване и поддръжка на уреди, свързани с опазването на държавната граница, за покупки от лечебните заведения на лекарствени артикули, включени в лист по Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, както и за възлагането на действия в горски територии за основаване на гори, рандеман на дървесина и недървесни горски артикули. Сключването на договорите за тях все още се реализира по реда на Закона за горите.

Промените плануват всички тези действия да се разпореждат по реда на Закон за обществените поръчки.
Изпълнението на ПВУ
За да може България да извърши условията, заложени в ПВУ, измененията плануват още мониторинг и изпращане на информация на контролните органи като АДФИ и Сметна палата. Предложенията целят да се понижи броят на процедурите на договаряне без съобщение, както и на поръчките, предоставени при единствено една оферта. В тази връзка се планува обвързване за възложителя да дефинира спомагателен период от минимум 10 дни, когато в в началото избрания подобен няма постъпили заявки или предложения или е получено единствено едно заявление или оферта.

Предлагат се промени, свързани с външния надзор, реализиран от Агенцията по публични поръчки (АОП). Предвижда се въвеждането на наложителен прелиминарен надзор на всички процедури за публични поръчки на стойност над 5 млн. лева Целта е да се обзет всички значими публични поръчки, във връзка с които е налице огромен публичен интерес, поради забележителните финансови запаси.
Нова форма на надзор
За да се увеличи прозрачността при възлагателния развой, е препоръчана нова форма на реализиране на надзор, както и предоставяне на одиторско мнение. Въвежда се опцията министърът на финансите да дефинира лица, които да вземат участие като наблюдаващи в работата на комисията при осъществяване на поръчки с особена трудност, засилен публичен интерес или поръчки, свързани с сериозни инфраструктури, и чиято планирана стойност е над 5 млн. лева

Предлага се редът и изискванията за присъединяване на наблюдаващите да бъдат уредени в Правилника за използване на Закон за обществените поръчки. Даването на одиторско мнение при значими публични поръчки визира възложителите, в чиято организация има построено звено за вътрешен одит от Закона за вътрешния одит в обществения бранш.

Целта е реализиране на спомагателна убеденост на възложителя за правомерност на провежданата процедура, както и за подпомагането му при вземането на съответни управнически решения. Звеното ще извършва одитен ангажимент за консултиране за всяка социална поръчка, чиято стойност е по-голяма от 10 на 100 от бюджета на възложителя или по-голяма от 5 млн. лева

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЗакон за публичните поръчки правна комисия инхаус парламент ПоследниНай-четениПолитика 32 Забраната на инхаус процедурите е с крачка по-близо Бюджет и финанси 1172 Социалната комисия одобри пенсиите да се подвигат по ново „ швейцарско предписание “ Политика 204 Нова инспекция на Европейска комисия удостовери: България е подготвена за Шенген Политика 732 Екологичен потенциал призна Русия за държавен терористичен спонсор Компании 12034 „ Лукойл “ затваря рафинерията в Бургас при възбрана за експорт Крипто 9452 Биткойн дълбае дъното, а криптопазарът изтри $1.4 трилиона Бюджет и финанси 4721 Младите китайци към този момент отхвърлят да работят във фабриките Накратко 4268 Вечерни вести: „ Лукойл “ с ултиматум; Ремонт на Летище София Всички новиниОще от ПолитикаВиж всичкиНова инспекция на Европейска комисия удостовери: България е подготвена за ШенгенЕП призна Русия за държавен терористичен спонсорПП и Демократична България се схванаха за кабинет на малцинството с „ гаранции “ от Народното събрание  Бизнесът желае от политиците повече увереност за влизането в </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР