Превъоръжаването на армията е основен приоритет. Не бива такива важни

...
Превъоръжаването на армията е основен приоритет. Не бива такива важни
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: България се самоизолира в отбранителните си приготовления

Превъоръжаването на армията е главен приоритет. Не бива такива значими политики да бъдат неглижирани, без значение от спешната обстановка в други области, счита някогашният боен министър и шеф „ Отбранителна политика” в Атлантическия съвет Велизар Шаламанов.

Пред той съобщи, че би трябвало да се преодолеят заблудите във връзка с въздушния ни суверенитет и на потреблението на многонационални сили като част от отбранителното обмисляне в НАТО.

„ Да се изчистят подобен вид пропагандни клишета като: нашият въздушен суверенитет зависи от това да имаме контракт с РСК „ МиГ “, не може да допуснем на българска територия да има въоръжени сили, които не са под българско командване. Всички тези неща са доста ясни в проекта за защита, който се създава в НАТО и би трябвало да бъдат обяснени на понятен език от хората, които са водачи в тази област. “

Шаламанов посочи, че съветско военно секване на границата с Украйна под каквато и да е форма (например поради признаването на Донецката и Луганската република) ще задейства наказания против Москва.

„ Ние не можем да продължим да разчитаме ва съветския военно-промишлен комплекс за поддържане на възпиращия капацитет против Русия на Българската войска като част от НАТО. България е най-уязвима в стопански проект измежду всички страни в Източна Европа и в това време работи по самоизолация в чисто отбранителните мерки, а това би трябвало да бъде преодоляно “, разяснява Шаламанов.

„ Числеността на армията продължава да е 37 000, само че непопълнена. Техниката е остаряла и зависимостта от Русия се усилва, вместо да понижава. не се употребяват механизмите на многонационални сили, които в границите на отбранителното обмисляне на НАТО разрешават да се компенсират тези дефекти и финансовият запас да се насочи към решителна рационализация “, разяснява Шаламанов.

По думите му в съдружното съглашение има ясно записани цели – още през първата половина на тази година в Народното събрание да се внесе всеобхатна стратегия за превъоръжаване, подкрепена с капиталов механизъм за многогодишно финансиране.

„ Това, че съдружното съглашение към този момент втори месец не се съблюдава в частта му за месечни съвещания и уточнение на тези политики, в действителност е риск. “
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР