Превантивната роля на антибиотиците не съществува - това е все

...
Превантивната роля на антибиотиците не съществува - това е все
Коментари Харесай

Доц. Мангъров: Да пиете антибиотик, за да нямате усложнения, е като да си гипсирате крака, преди да го счупите

Превантивната роля на антибиотиците не съществува - това е все едно да си гипсирате крайници, преди да го счупите, с цел да не го счупите. Това сподели доцент Атанас Мангъров в “Денят на Фокус " по радио “Фокус ". От 1 април хората би трябвало да се снабдяват с предписания за антибиотици единствено по електронен път. Целта е да се понижи използването на тези медикаменти, по която България е на второ място в Европейски Съюз, заяви Министерството на здравеопазването. С доцент Мангъров коментирахме тази тематика.

“Аргументът, че електронните предписания ще понижат изписването на антибиотици с 30%, е кух. Да се вкара изписването на всички лекарства - освен на антибиотици, само че и на другите медикаменти, само по електронен път, е все едно да се каже, че в магазините ще се пазари единствено с банкови карти от 1 април. Може да стане, само че е неуместно ", показа доцент Мангъров.

Трябва да има както едната алтернатива за изписване, по този начин и другата. “Трябва да има и електронни, и елементарни предписания. Тези хора, които се пробват да вкарат сходна мярка, не мислят, а повтарят и извършват всичко, което им се каже от Европейски Съюз най-вероятно ", счита доцентът.

Можем да се борим със свръхупотребата на антибиотиците, само че по различен метод. “Прекомерната приложимост на антибиотици се дължи на две неща- незадоволителна подготвеност на лекарите и ниска здравна просвета на популацията. Това са полуинтелигентите, които считат, че в случай че не им се даде антибиотик, ще загинат. Тези хора упорстват за антибиотици ", сподели още доцент Мангъров.

Когато един доктор изпише антибиотик, никой не може да го укори, че се презастрахова, а той прави тъкмо това. Колкото по-некомпетентен е медикът, толкоз по-голям е стремежът му да се презастрахова, като предпише антибиотик, съобщи още медикът.

“Кога се изписва антибиотик - когато се сложи диагноза, която да го допуска. Ако нямате диагноза, с която това изписване да се оправдае, няма смисъл от него и в действителност не знаете какво вършиме. Уилям Остер преди повече от 100 г е споделил, че неудържимото предпочитание да лекуваш, преди да си сложил диагнозата, отличава неприятния доктор от положителния. За да се сложи диагноза, би трябвало да се мисли, а не всеки го може ", сподели шеговито събеседникът.

Гнойна ангина, бронхопневмония, отит- писъци от болки, неспособност да стоиш на краката си, посиняване - тези неща могат да оправдаят антибиотика, счита доцент Мангъров. “Тези болести обаче не се развиват за един ден - затрудненията стават в хода на болестта. Когато някой на първи или втори ден след повдигане на температура на детето Ви каже, че то има гнойна ангина, това е в действителност метод да телеграфира, че не знае какво става с пациента. “Да му изпишем антибиотик, с цел да сте спокойни Вие и най-много аз като доктор ", посочи Мангъров.

Трябва да сте наясно с хода на тези болести и да изчаквате. “В 90% от случаите става дума за остра вирусна зараза - сред 7 и 10 дни - 4-5 дни всички признаци са в остра фаза. 10-20% е опцията да няма затруднения, единствено че детето би трябвало да си стои у дома. Не би трябвало да го насилвате да яде, когато е болно детето. Няма потребност да изпадате в смут. Трябва да пие допустимо повече течности. Не опитвайте непременно да сваляте високата температура, тъй като това е единствено защитна реакция на организма ", успокои родителите доцент Мангъров.

По какво да разберем, че детето евентуално отива към затруднения - в случай че след седмица видите, че всеки идващ ден положението му се утежнява, би трябвало да се направи преоценка, даде препоръки събеседникът. “Вероятността за това е едно към десет- на 10 болести веднъж може да се наложи то да пие антибиотик, само че не на втори-трети ден, а на седми-осми ", сподели още той.

“Човек е кретеноустойчив, само че не трябва да се злоупотребява с това му качество. Всеки може да купи за себе си или за детето си антибиотик - няма да се случи кой знае какво, само че когато то се разболее от тежка зараза, да вземем за пример тежък менингит, ние сме принудени в болничното заведение да му даваме тежки антибиотици, които то по принцип не би трябвало да приема. Причината е, че е построило устойчивост към този вид лекуване. Като лекари се оказваме в положение на безнадеждност, тъй като този или оня в миналото е желал да се успокои, тъй като детето било с температура трети ден. Тази зима през кабинета ми минаха хиляди деца, а съм изписал не повече от 10 антибиотика ", сподели още Мангъров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР