Превантивната дипломация трябва да бъде основен инструмент за съхраняването на

...
Превантивната дипломация трябва да бъде основен инструмент за съхраняването на
Коментари Харесай

Радев в ООН: Нека дипломацията е основен инструмент за мира

Превантивната дипломация би трябвало да бъде главен инструмент за съхраняването на мира. Такава позиция изрази президентът Румен Радев в първото си слово пред Общото заседание на Организация на обединените нации.

" За да се оправи с коренните аргументи за продължителните военни спорове Организация на обединените нации се нуждае от изчерпателен метод, който да сплотява напъните на превантивната дипломация, посредничеството и построяването на мира. Само по този начин можем да възстановим ръководството и да стабилизираме политическите, икономическите и обществени условия в засегнатите от рецесии страни ", уточни Радев.

Държавният глава управлява българската делегация за присъединяване в 72-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации на тематика " Стремеж към мир и заслужен живот за всички на устойчива планета ", оповестиха от прессекретариата на Президентството.

В изявлението си президентът уточни, че България изрично осъжда многократните нуклеарни опити и изстрелване на ракети от КНДР, което води до следваща ескалация на напрежението в района и подкопава интернационалния мир и сигурност. Радев прикани за спокойно, дипломатическо и политическо решение на въпроса.

По думите му нестихващите спорове в доста райони на света не престават да подкопават интернационалния мир, сигурността и човешките права.

" Проявите на принуждение опустошават локалните стопански системи, провокират огромни придвижвания на бежанци и мигранти и водят до разпространяването на заболявания, апетит и голямо човешко страдалчество ", подсети той.

" Международната миграция е световен феномен и единствено посредством взаимни старания, като Глобалния пакт по миграция можем да осигурим уравновесен метод, който да включва спазването на човешките права и интернационалното филантропично право, както и ефикасен надзор на границите и реадмисия ", акцентира Радев.

Той бе безапелационен, че страните имат права и отговорности да охраняват своите граници като главен детайл от своята национална сигурност. " Силният граничен надзор е от извънредно значение, изключително за попречване на незаконната миграция и за премахване на трафика на хора ", означи президентът.

Той открои споровете в Украйна, Близкия Изток, Северна Африка и Афганистан като " съществени закани пред интернационалния мир и сигурност ".

Радев беше безапелационен, че разоръжаването, неразпространението на оръжия за всеобщо заличаване и контролът над въоръженията са измежду главните стълбове на интернационалната сигурност.

" България препотвърждава своята цялостна поддръжка за признатия през 2015 година Съвместен изчерпателен проект за деяние по иранската нуклеарна стратегия, като основен за районната и световната сигурност ", заявява президентът.

Президентът посочи също по този начин, че насърчаването на равнопоставеността, битката с дискриминирането и съблюдаването на правата на индивида са от основно значение за постигането на дълготраен мир и стабилно развиване. Той акцентира убедеността си, че зачитането на правата на индивида би трябвало да бъде главен приоритет на Организация на обединените нации.

" Принципите " Да не забравяме никого " и " първо да помогнем на най-нуждаещите се " не са просто политически заявления, част от уговорката, произлизащ от Дневен ред 2030. Ако в действителност целим избавянето на нашия свят от бедността, то тогава в действителност би трябвало да реализираме Целите за устойчивото развиване ", прикани още Радев.

Президентът изтакна пред международните водачи, че тази сесия на Организация на обединените нации е специфична за страната ни, защото е в навечерието на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР