Преструктурирането на българския износ продължава. Българските предприемачи намират своето място

...
Преструктурирането на българския износ продължава. Българските предприемачи намират своето място
Коментари Харесай

БСК отчита ръст на износа, но България отстъпва позиции и е на 64 място

Преструктурирането на българския експорт продължава . Българските бизнесмени намират своето място в световната верига на доставки . Износът пораства даже за страни с дейна експортна насърчителна политика, оповестява в собствен разбор Българска стопанска камара - БСК.

Износът на артикули с по-висока добавена стойност се покачва и се въздейства по-малко от курса на щатския $ и цените на енергоносители и първични материали. Този експорт образува към 24% от общия , освен това тук не е включен износът на специфична продукция. Износът на първични материали и материали с ниска степен на преправка продължава да понижава своя дял и за 2018 година се прави оценка на 29-30%.

Групи артикули в експортна листа с релативно по-висока добавена стойност са: Наситени интегрални платки, с който артикул България проби редица мощно конкурентни пазари - Съединени американски щати, Япония, Югоизточна Азия; Компоненти за автомобилостроене и машиностроене, хидравлика, машинни възли, батерии, лагери, кабели, електротехнически и електронни произведения, електрически ръчни инструменти; изчислителни устройства; Хладилници, фризери; Някои фармацевтични и медицински изделия; Оптични произведения, сензори; Някои софтуерни артикули за ръководство на процеси, игри; Любителска радиотехника, ски, сноуборд, колела.

Основни пазари за артикули с по-голяма добавена стойност са Германия, Италия, Франция , само че изделията ни се вграждат там и по-късно се осъществят в целия свят.

България може да усили износа си за развитите страни, като стане подизпълнител на огромните компании и се включи в световните вериги на доставки. С течение на времето ще се придобият познания и умения за по-широко независимо нахлуване на международните пазари под лична марка и със лични разработки.

Нарасналата конкурентоспособност се дължи главно на интернационалните компании в България , и по-малко на локални компании. Независимо от изгодите от задграничните вложители, редица първични материали и материали не се преработват задоволително задълбочено и килограмовите цени на българския експорт са относително ниски.

В ход е ускорено софтуерно обновяване, което все по-често се цели във външни пазари, в сравнение с в българския. По-скоро изключение са случаите на внедрени български разработки, без значение от произхода на вложенията .

Българските бизнесмени сякаш имат повече доверие на задгранични разработки и технологии , в сравнение с българските. Технологичното обновяване се случва посредством импорт на технологии и индустриални права. Приложната продукция на българските учени, доколкото се среща, се внедрява в огромни западноевропейски компании и се употребява за повишаване на конкурентоспособността им. Скъсана е връзката сред университети и институти, от една страна, и промишлеността, от друга .

Макар българският експорт да означи нов исторически връх през 2018 година - 33,205 милиарда щ. д., България отстъпва позиции и е на 64 място измежду всички експортьори в света (61 за 2017 г.). Ръстът на износа ни за 2018 година по отношение на 2017 година е 6% , при растеж на международния импорт 10%.

Групите артикули с максимален експорт са електротехника и електроника, мед и произведения от мед, енергоносители (горива и електроенергия) и машини и апарати. Тези 4 групи артикули образуват 36% от износа ни. Група артикули под митнически код 99 за поредна година е на 5-та позиция в експортната ни листа, само че ще бъде изключена от разбора ни, тъй като описанието не дава точна визия защо става дума.

От разбора са изключени доставките на артикули за защитата , Национален статистически институт третира тази информация като конфиденциална . Според неокончателни данни на вносителите, България е изнесла артикули за защитата най-малко за 777 благ. щ.д. Редица страни, които са пазар за българска специфична продукция, не дават данни за търговията си с нея .

За интервала 2014-2018 година българският експорт, измерен в щатски долари, нараства с 5% годишно , до момента в който международният импорт нараства с 2%. Тези трендове са разнообразни по групи артикули.
 Снимка 427111
Източник:

Изделията на електрониката и електротехниката не престават своя експортен напредък с 10% средногодишен растеж за последните пет години, до момента в който за същия интервал международният импорт се е нараснал с 4%. Това се дължи в огромна степен на растежа през последната година - 19%. Това значи, че тези български производители са конкурентоспособни на световните пазари и изместват други снабдители . Износът на машини и апарати също се показва добре и бележи растеж от 5%, до момента в който международният импорт пораства с 2%. За последната година износът на тази група артикули пораства с 10%

Изключвайки характерните доставки, износът на зърно заема пета позиция . Следват фармация, автомобилна промишленост, произведения от желязо и стомана, пластмасови произведения, дрехи.

По експертни оценки, износът на специфична продукция (над 777 млн. щ. д.) би трябвало да е на единадесето място измежду водещите стокови групи в износа ни. Ако този експорт се добави към посочените 33,2 милиарда щ. д., България ще изпревари Литва (с експорт 33,404 милиарда щ.д.) в международната класация.

Стоката с максимален стойностен размер в експортната ни листа през 2018 година е катодната мед - 1,251 млн. щ. д., при спад в износа 3% по отношение на 2017 година Леките горива са на второ място с 1,089 благ. щ.д., следва анодната мед с 1,075, приблизително тежки горива 1,014 и пшеница 759 благ. щ.д. Тези 5 артикули образуват 15,6% от износа. По експертна оценка първични материали и енергоносители образуват 29-30% от износа.

Добре се показват износът на лекарства , кабелни снопове за автомобилистроенето, маслодаен слънчоглед, елементи и възли за машини и апарати, руди на благородни метали. Впечатление прави растеж от 113% на биодизел и тръби за газ - 228%, до момента в който износът на електрическа енергия спада със 7% .

Сред изброените нагоре артикули, нарастване в пазарния дял (положителна разлика сред нашия експорт и световния внос) имат пшеница, кабелни снопове, елементи и възли за машини, биодизел и тръби за газ.

С максимален позитивен търговски баланс са анодна и катодна мед, леки горива, пшеница, кабелни снопове.

С максимален растеж в стойност през последните 5 години са приспособения за стомия - 10 пъти, оловен скрап, колела със помощен мотор, тръби за газ, измервателни апарати за флуиди.

Ръстът в стойност на износа за интервала 2018 година по отношение на 2017 г . е максимален при ветеринарни ваксини, семена за посев, елементи за мотоциклети и мотопеди, кожи от норки, надуваеми салове.

Нашите най-успешни експортни артикули срещат друга динамичност на международните пазари. Голям растеж на международния импорт има при смеси от каучук, ванилия, литиеви карбонати, коли за транспорт на хора, ванадиев оксид.

България държи 24,5% от международния пазар на пачи черен дроб . Временно консервираните череши имат 19,7% дял, пшеница за посев 14,5% , патешкото месо - 13,3%, руди на благородни метали 11,6%, маслодаен слънчоглед 11,1%, анодна мед 10,8% .

Стоките, с които България заема водещо място в международния експорт, демонстрират известна резистентност .
 Снимка 427112
Източник:

Диверсификацията на пазарите е един от проблемите пред износа ни . Според Herfindahl-Hirschman Index (HHI), добра диверсификация има при стойност на показателя под 0.10, умерена централизация има при стойности от 0.10 до 0.18. При над 0.18 се смята, че е налице несъразмерна централизация, а България има стойности на показателя над 0.3 при значими артикули.

Сред водещите по стойност артикули налице е несъразмерна централизация при: Катодна мед, показател 0,37, Китай, Турция, Италия; Анодна мед - 0,51, Белгия, Германия; Кабелни снопове - 0,34, Турция, Чехия, Германия, Франция, Словения; Руди и концентрати от благородни метали - 1, единствен пазар - Германия; Тръби за газ - 1, Турция; Масла от кокс - 0,96, Сингапур; Калцинирана сода - 0,53, Специални категории на територии; Стоманени пръти - 0,42, Румъния; Необработено олово - 0,51, Турция; Ски за зимни спортове - 1, Австрия;

Прекомерната централизация е рискова , тъй като всяко с мущение във действието на купувача води до сходно по мярка разстройване в работата на българския снабдител. Част от концентрацията се дължи на обстоятелството, че ред относително огромни български предприятия са с преобладаваща задгранична благосъстоятелност и продукцията им се изкупува от компанията майка. Това води след себе си експорт на артикули за следваща преправка (а не крайни артикули, които са с по-висока добавена стойност), относително по-ниска продуктивност на труда, по-високи енергийни разноски за единица добавена стойност, ниски килограмови цени и други

Липсата на диверсификация се отразява на усреднената отдалеченост до експортните ни пазари за някои артикули. Така най-далеч пътуват: Масла от кокс за Сингапур, 13,000 км; Индустриални роботи за Съединени американски щати и Китай, над 7,000 км; Електронни интегрални схеми за Германия, Съединени американски щати, Хонконг, Тайланд, Филипини, Тайван, Япония, Китай, Малайзия - приблизително 6,600 км; Медни концентрати за Намибия и Германия, 6,400 км.

През 2018 година сме осъществили експорт за 198 страни и територии . В редица страни имаме дребен експорт на нишови артикули. Най-важните пазари са Германия, Италия, Румъния, Турция и Гърция , които общо способстват за 46,4% от износа .

Следват Франция, Белгия, Холандия, Китай, Испания, Англия, Полша, Чехия, Сърбия, Австрия, Унгария, Съединени американски щати, които прибавят още 32,5% . С всеки от първите 7 търговски колегата имаме позитивен търговски баланс общо за 2 милиарда щ.д.

Измежду значимите сътрудници над 10% растеж за предходната година имаме с Германия 22%, Италия 15%, Румъния 15%, Гърция 15%, Холандия 23%, Китай 15%. Спад има с Турция, Франция и Испания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР