Престъпна група от 12 души е задържана, защото е изнасяла

...
Престъпна група от 12 души е задържана, защото е изнасяла
Коментари Харесай

Задържаха престъпна група, изнасяла военни изделия за Русия

Престъпна група от 12 души е арестувана, тъй като е изнасяла военни произведения за Русия.

Това заяви заместник-главният прокурор Мария Павлова на брифинг.

По думите ѝ са арестувани всички членове на проведената незаконна група - част от тях на летище " София ", откъдето са щели да пътуват за Русия.

Трима от арестуваните са непознати жители – от Русия и от Беларус, сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

" На територията на няколко регионални града през вчерашния ден се направиха голям брой дейности по следствието. Разкрита и обезвредена е проведена незаконна група. Тя е основана с користна цел - приемане на парична полза. Занимава се с експорт на артикули двойна приложимост от България към Русия в нарушаване на наложените от Европейски Съюз наказания по отношение на войната в Украйна ", добави Павлова.

Един от уредниците на групата е записал комерсиално сдружение в Пловдив. То е закупувало друго по тип артикули за към 4 млн. лева - балистични измерватели, оптични прицели, авиационни радиостанции.Стоките с двойна приложимост са били складирани в жилищен парцел, след което са били преопаковани и изнасяни през аерогара София с последна дестинация Руската федерация.Сигналът е постъпил от ДАНС.  " В ДАНС получихме оперативна информация за търговия със артикули с двойна приложимост и допустима военна приложимост. Разкрита е комплицирана мрежа, построена от задгранични жители за на незаконни доставки на военни артикули от европейски страни за Руската федерация ", добави Пламен Тончев, ръководител на Държавна организация „ Национална сигурност “.От думите му стана ясно, че групата е оперирала и в страни от Европейски Съюз, Сингапур, Англия, Швейцария, Сърбия, ОАЕ и други. " Собственик и шеф на записаното в Пловдив сдружение е гръцки жител, роден в Грузия, а действен счетоводител - казахстански жител. В групата има съветски жител, притежаващ документи за идентичност от разнообразни страни. Освен още руснаци, в мрежата има и лица от Беларус и Албания ", добави Тончев.Нелегалната търговия е извършвана без лиценз. Според българските проверяващи военните артикули са употребявани на бойното поле във войната против Украйна.

 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР