Прессекретариатът на президента на България разпространи разяснение за позицията на

...
Прессекретариатът на президента на България разпространи разяснение за позицията на
Коментари Харесай

С поредно уточнение за Крим от президентството описват Радев като миротворец

Прессекретариатът на президента на България популяризира обяснение за позицията на Румен Радев за статута на Крим, в която повтаря неговата теза за разминаване на юридическата и фактическата действителност и на процедура го разказва като страж на мира. Това става след днешното на американското посолство за " дълбока угриженост " от думите му, " в които той дефинира Крим като " съветски ".

На дебата му с Анастас Герджиков на 18 ноември въпросът бе издигнат в подтекста на това какъв е статутът на анексираната от Русия украинска територия. Но е реалност, че претенденнът за поста не зададе тъкмо по този начин въпроса, а заявява, че полуостровът е част от Украйна и попита " Каква е вашата позиция за Крим? ".

Днес от прессекретариата на президента дават отговор " по отношение на отправени въпроси от медии, свързани с тълкования на думи на президента Румен Радев от предизборния спор на 18 ноември 2021 година по отношение на позицията му по въпроса за Крим ". В текста се споделя:

" Държавният глава Румен Радев неведнъж е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушаване на интернационалното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички интернационалните организации. От юридическа позиция Крим принадлежи на Украйна и страната ни е декларирала неведнъж поддръжката си за нейния суверенитет и териториална целокупност. Същевременно, както президентът Румен Радев акцентира в предизборния спор, " сега " Крим се управлява от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път. Неведнъж, както и на дебата, президентът е изразявал угриженост от това фактическо състояние, което води до напрежение в интернационалните връзки и изключително в Черноморския район, който има директно отношение към сигурността на България и нейните съдружници.

Президентът неведнъж е споделял опасения от допустима ескалация на напрежение в района и по особено в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на съответни ограничения за подсилване на доверието и разговора, които да доведат до понижаване на борбата и основаване на предпоставки за намиране на спокойно решение на спора. "

На дебата Радев не бе питан непосредствено по какъв начин вижда пътя за разрешаване на рецесията в Донбас. Официални лица, даже тези в Украйна, не са разгласявали за военна интервенция за връщане на Крим.

В Москва обаче през днешния ден " Российская газета " - формалният печатен орган на държавното управление, оповестява за изборната победа на Радев под заглавие. Той е разказан от изданието като " разумен побитик, който не е податлив да се хвърля в крайности " и " подстрекател на митингите против управлявалата доста години прозападна партия ГЕРБ ".

 С следващо конкретизиране за Крим от президентството разказват Радев като миротворец

" На дебатите в четвъртък Радев прикани да се одобри обективната действителност, наричайки Крим съветска територия. Изявлението на президента провокира вълна от рецензии в прозападните среди,но поддръжката за водача на страната с над 66% от гласувалите приказва ясно за настроенията в обществото ", добавя всекидневникът.

След изказването на американското посолство същото издание употребява по същия мотив метод на съветската агитация да показва за публично мнение изявления във конгреси и " Facebook ". Под заглавие се споделя какво написа под известието на американското посолство - " необятен отклик, само че надалеч не подобен, на какъвто са разчитали американците ". Един от цитираните мнения е " Президентът бе пределно явен: " В момента Крим е съветски " Това е фактическот оположение на нещата и никакви заявления и наказания няма да го анулират ".

След което идва съществуващата от години теза на Москва, че в София ръководят хора, които имат доста по-различна политическа позиция от тази на елементарните българи: " Очевидно си затварят очите за постоянните съвещания на президента и членове на назначеното от него държавно управление с посолството на Съединени американски щати (бел.ред. - съответни образци не са посочени) както и дейното пробутване от президента на американската Инициатива " Три морета ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР